想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇jm有送子鳥ivf經驗可分享,我有免疫問題,想知應該搵賴醫師定係王醫師?
有冇jm有免疫問題係送到做ivf又成功?

別墅

Hilarysasa 發表於 19-12-2 10:47
請問有冇jm有送子鳥ivf經驗可分享,我有免疫問題,想知應該搵賴醫師定係王醫師?
有冇jm有免疫問題係送到做 ...

我都想知...不過我唔係免疫問題,我係基因病變,其實都係遺傳病嘅一種,不過唔係上一代遺傳俾我,而係我嘅基因會遺傳俾下一代

複式洋房

你係咩免疫有問題?

大宅

回覆 beebee6191 的帖子

甘您有冇睇不育醫生?

大宅

回覆 dodo_887034 的帖子

我係愛群驗的ATA 645.3 正常值<115
igG 免疫球蛋白G. 1980.正常值700-1600

複式洋房

beebee6191 發表於 19-12-2 17:00
我都想知...不過我唔係免疫問題,我係基因病變,其實都係遺傳病嘅一種,不過唔係上一代遺傳俾我,而係我嘅 ...

我剛剛係王醫師初診
決定做ivf+pgd
可以避免左bb有遺傳病~

大宅

回覆 BeeSun_FB 的帖子

請問您有免疫問題嗎?

複式洋房

Hilarysasa 發表於 19-12-3 11:00

請問您有免疫問題嗎?

我應該無免疫問題~只係我同老公帶有地貧基因所以做埋pgd~
想問下,有免疫問題,點解唔搵台北翁醫師?我爬文見好多jm有免疫問題都係搵佢~

大宅

因為我要借,翁醫師個邊要等1年以上先有

複式洋房

Hilarysasa 發表於 19-12-3 13:38

因為我要借,翁醫師個邊要等1年以上先有

要借既話我就唔知
不過你可以fb inbox問下佢先
我都係問清楚先過去初診

大宅

我9月係翁醫師到初診完排左隊,,所以先知要排好耐。因為唔想等甘耐所以先決定去送子鳥,但又本身有免疫問題,所以先想知送子鳥對免疫搞唔搞得掂

大宅

回覆 Hilarysasa 的帖子

我剛剛在送做左植入,PGS +ERA全部做齊,因為得一顆PASS的胚胎,在植入時,佢地仲建議我之後要每天打埋肝素,覺得可以做的,都全部做哂了,結果今次係失敗了。尋日同醫師通過電話,因為想知道會唔會有咩原因,令到今次失敗了,醫師話,應該係免疫問題,
因為我其中一項APS POSITIVE,正常係要細過12.5,我12.9,而佢地當時亦有對應用藥,打肝素同埋食PLAQUENIL,話下次如果再植入,可能要在打肝素方面再加量。
送方面,對免疫都有重視的,致於邊位醫師好啲,我係睇謝醫師的,王醫師就好多人都睇佢,好細心,頼院長就比較直接,其實佢地三位醫生都好有經驗.

大宅

wheel918 發表於 19-12-4 15:10

我剛剛在送做左植入,PGS +ERA全部做齊,因為得一顆PASS的胚胎,在植入時,佢地仲 ...

你好呀,想問下你APS positive 呢個數值係放胎前驗到,還是之前檢查已經驗到?
(我都係送到做by 王醫師)

大宅

回覆 Taylor1222 的帖子

個指數我7月初診時驗,只係11.6,12.9係在今次植入當日驗的,我18/11植入,但報告係28/11先出到,其實可能仲有其他原因,因為我血型係O- ,都會影響到胚胎著床

別墅

wheel918 發表於 19-12-4 15:10

我剛剛在送做左植入,PGS +ERA全部做齊,因為得一顆PASS的胚胎,在植入時,佢地仲 ...

你係新竹院定台北院?係咪打算來緊會植入沒有psg胚胎?

大宅

回覆 wheel918 的帖子

好多謝您既回覆。其實呢到之前都有位jm覆我佢免疫有問題剛係送植入都失敗左。
如果係甘我應該睇左免疫專科先去送。

大宅

您好呀,請問您本身有冇免疫問題,同埋您覺得王醫師夠唔夠經驗?

大宅

回覆 mkh0914 的帖子

我在新竹院,在送無PASS果兩顆唔植入了,PGS C Grade fail,佢地都唔SUGGEST..如果要在送繼續,就要再抽卵或者借了....因為我都真係超高齡了

我在香港仲有兩粒無做PGS的,但GRADING 唔靚...

但現在要考慮的問題係,係我本身O- 血型有機會會排斥啲胚胎,今年試過IVF成功過次但8W胎停.當時仲以為只係胚胎染色體有問題.....

大宅

wheel918 發表於 19-12-5 08:38

個指數我7月初診時驗,只係11.6,12.9係在今次植入當日驗的,我18/11植入,但報告 ...

我初診抽血檢查都有一項免疫超出指數,之後抽卵期間便開始食Plaquenil。
O- 血型會排斥胚胎?仲有咩血型會排斥?

大宅

Hilarysasa 發表於 19-12-5 08:59

您好呀,請問您本身有冇免疫問題,同埋您覺得王醫師夠唔夠經驗?

我有一項超出指數。
王醫師有經驗嘅,不過我去到抽卵階段。

首頁

尾頁

跳至