懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我原本以為可放一日咁幸福,點知老細傾計,想我唔好放一日。佢意思產檢唔係病,檢完可以返工作崗位。

你地呢,請分享。

複式洋房

回覆樓主:

我會請足一日
產檢好多時都要等好耐 唔止半日

大宅

CTPIG 發表於 19-12-2 20:28
我原本以為可放一日咁幸福,點知老細傾計,想我唔好放一日。佢意思產檢唔係病,檢完可以返工作崗位。

你地 ...

我通常放半日,一黎我已經係管理層,二黎產檢自己夾到返工時間,有時上晏湊完大女返學先去產檢,之後返,有時lunch 黎產檢提早放工。早中期唔會唔舒服,黎期可能肚太大,易攰到時唔影響工作下會揀放全日。

複式洋房

你地 ...

我放半日 我多數都朝早 因為我11點就做完
食完個飯 就返去做野

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

lovebb611 發表於 19-12-2 20:58
我會請足一日
產檢好多時都要等好耐 唔止半日

咁我又多數半日

大宅

你地 ...

請全日的理由?
我一向請半日或早退

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-2 21:36
請全日的理由?
我一向請半日或早退

政府鼓勵生育的福利,否則點會開出一日病假。如果唔係政府一律開半日咪得。

大宅

CTPIG 發表於 19-12-2 21:37
政府鼓勵生育的福利,否則點會開出一日病假。如果唔係政府一律開半日咪得。
...

但產檢只開到診紙
同普通覆診一樣
我睇唔到一定要請全日既理由。

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-2 21:42
但產檢只開到診紙
同普通覆診一樣
我睇唔到一定要請全日既理由。

開到病假紙架

大宅

CTPIG 發表於 19-12-2 22:03
開到病假紙架

我都唔想同你爭論
我只要求寫到診紙,因我同上司直接講產檢
其實有時唔係福利問題,係個人誠信
講明去產檢何來病假?
不過可能對你黎講個半日假真係咁重要
我係孕婦但我同時都係受薪員工,我唔想俾人覺孕婦大哂或不用做
已經有14 週,平時產檢又可以請假,好多duty 又已經有人頂左
我唔會係個d咩到拎到盡既人
不過可能工種關係,我份工係好難頂到我,所以我個行d人盡量唔請假。

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-2 22:15
我都唔想同你爭論

其實我每句都是直問直答,無想爭論的意欲。我就知道人人不同,所以開宗明義講明聽下不同的situations, 多謝你的回應,唔使勞氣準媽媽,大家都努力工作的,forum輕鬆傾下計咁啫。

大宅

你地 ...

全日

複式洋房

CTPIG 發表於 19-12-2 22:32
其實我每句都是直問直答,無想爭論的意欲。我就知道人人不同,所以開宗明義講明聽下不同的situations, 多 ...

我通常朝早去產檢,有時會等得耐啲,時間上都講唔埋,同埋頻頻撲撲對我黎講都會攰,所以會請一日假,但當然會事先同上司同事講定,分配好工作就可以了。

複式洋房

你地 ...

我通常早兩個鐘走 因為方便老公都唔洗請一日假比我 佢可以早走陪我一齊去 另外因為公司去產檢地方比由屋企出發近 同埋盡量唔想麻煩到同事做埋我既野所以一般都早兩個鐘走就夠

不過公立果d產檢我就通常自己拎Annual 因為唔知等幾耐佢地又唔會有假紙果d開比你 自己請假算

別墅

回覆樓主:

我自己就通常攞半日自己大假,再叫醫生開半日病假紙/到診紙,公司2樣紙都接受 ,因為唔想太頻撲趕返公司就請埋半日,同埋有時產檢的時間好無厘頭,2點的話上下午都趕唔到

大宅

rainbowflower 發表於 19-12-2 23:13

我通常早兩個鐘走 因為方便老公都唔洗請一日假比我 ...

產檢公立會比到診紙或醫生紙 係當請病假 係勞工法例黎 唔洗用自己AL

大宅

我都唔想同你爭論

好多公司都仲係得10wk產假,有14周好幸福

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

yan1008 發表於 19-12-2 21:25
我通常放半日,一黎我已經係管理層,二黎產檢自己夾到返工時間,有時上晏湊完大女返學先去產檢,之後返, ...

Same

洋房

我都唔想同你爭論

想問問係做邊行嫁?

別墅

我第一次健康院產檢等左勁耐,朝早10點最後1點先走得。本來諗住請半日,但最後同上司講下午唔番,因為食埋晏再番公司都好晏了(我住新界九龍番工)。之後私家產檢我就盡量就下午最晏booking, 早走大半個鐘都可以了,自己同老公都有多啲時間做野,產檢完仲可以一齊食個happy dinner

而家29w個肚越來越大,夜晚又訓得唔好,我就多數請下午半日,輕輕鬆鬆去檢查,有時間仲可以番屋企補一補眠,精神好多架

早走定請半日/全日真係要睇番實際需要,人人唔同,盡量平衡番工作同身體健康就可以了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊