懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我捨不得你 發表於 19-12-3 10:55
一定請全日,我兩胎都係請全日,政府醫生都係開病假紙的,呢d 情況有幾何有,頂多生兩次,況且公司有薪病假 ...

完全同意!
呢d 係打工仔福利,享用下無問題
我都不熱愛工作,公司唔值得我爲佢賣命

大宅

回覆 cherry.bdh 的帖子

所以咪咁多人係職場上唔鐘意大肚婆囉
你估全香港生出黎係工作奴?或者熱愛工作咩?

我只覺應請則請,對自己工作都負責任咪得囉!

有時係自己唔做人地做埋你個份,過到自己過到人地,咪用盡所有褔利,請盡佢。

複式洋房

cherry.bdh 發表於 19-12-3 15:29
完全同意!
呢d 係打工仔福利,享用下無問題
我都不熱愛工作,公司唔值得我爲佢賣命

複式洋房

yan1008 發表於 19-12-3 11:25
最後果句最重要

同道中人,大家應該明白公司無咗你半日唔會倒閉,自己能力絕對可以應付返自己一日嘅工作,自己舒服最重要。

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

一定係請全日
而且有d公司請一日病假都唔洗醫生紙嘅
加上去檢查又要等,又要搭車,行來行去好攰
點都請一日比自己休息多d

複式洋房

而家22週, 我之前都諗住請半日SL, 但真係等勁耐, 試過朝早8:45等公立, 走既時候都差不多1點, 仲要未食飯, 仲要覆診喺新界, 返九龍工。

同埋大左肚身體唔算十分好, 太勞碌好易流啡, 所以我都係請全日。

複式洋房

不過請全日定半日真係好睇你做咩工作, 我舊時做media真係發燒都係睇完醫生即係返公司開工。

而家新工, 放產假公司會請個人返黎代我個位3個月, 同事知你大肚都會替你開心, 個個都係媽媽, 知你唔太舒服都會幫你頂埋啲野做, 有好同事好公司工作又唔太忙, 咁又唔怕請。

利申: 我都係中層, 有時其他同事見到你咁計較啲sick leave (唔舒服都要撲返公司), 佢地都會有壓力, 驚俾人話偷懶。

複式洋房

回覆樓主:

其實只要唔影響其他人就ok啦。
因為自己工作做唔晒都係自己做返,所以產檢前一日做晒d急住交嘅嘢先走。
加上產檢真係等好耐呢 有時10點睇到1點鐘 食埋飯 搭得車黎返工都3點 咁辛苦有咩意思呢

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
CTPIG 發表於 19-12-2 20:28
我原本以為可放一日咁幸福,點知老細傾計,想我唔好放一日。佢意思產檢唔係病,檢完可以返工作崗位。

你地 ...

我全日,我唔理人點睇喇,反正我又完成晒跟返自己野,甚至俾其他人都做得多...(效率高)公司要成2個鐘先返到去,真心唔想太辛苦。次次產檢個護士都提我話唔好太辛苦,照肚果陣有漲,有時諗返工果陣對住部電腦太專注,可以唔停甘做,依家都學緊要做下休息下。

複式洋房

全日。因為真係好頻撲,我覆診通常得2個時間,一係11:45,一係1:45,唔係話想約幾點就幾點,一等起碼2個鐘或以上,如果請上午要2:00要返到公司;請下午要1:00先離開。健康院會主動俾假紙。

複式洋房

同埋想講,公司都要有危機應變囉,我d野都係得一個人做,所以產檢前一日都OT到9點做埋佢先。旨意晒一個人去做,真係好大壓力。我距離放產假得2個月,仲未請到助理,咁到時放產假點,即刻上到手?蝕底果個係公司咋,間公司唔係我既,倚賴晒一個人,到時辛苦係佢地,反而趁我產檢,熟習下仲好啦。

大宅

緊係全日
陀b 已經好辛苦
仲要咁頻撲做乜
請半日多野做走唔到點算....

別墅

2019勳章

回覆 CTPIG 的帖子

全日, 因為公司會扣我1/5 人工, 反正都扣我錢, 我更係唔會返啦!

民房

我通常早上去產檢,檢完食埋lunch就下午番工。不過黎緊個肚愈黎愈大,遲啲可能會請半日年假番屋企休息。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

CTPIG 發表於 19-12-2 20:28
我原本以為可放一日咁幸福,點知老細傾計,想我唔好放一日。佢意思產檢唔係病,檢完可以返工作崗位。

你地 ...

你是請病假的嗎?老細黑面去幾個鈡產檢,所以依家只用AL。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊