夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

lemonsugar 發表於 19-12-3 16:57
其實佢冇一舊舊錢質過尼,只不過打本開公司做生意,知我事業心重,唔想我打一世工。前度留咗物業比我,有 ...

貪戀愛情又點去接受一個男人兩頭家再加無數散餐呀高人

而,如果放得咁開又點解只介意第三個老婆(疑似)

你自己print出黎再睇一次自己矛盾得幾緊要

我最痛恨偽善既人

大宅

lemonsugar 發表於 19-12-2 22:04
上:背景簡介:小女子接近50,3年前因工作關係結識了現在的男友,專業人士,有學識有地位有財力,接近70, ...

唔好意思都要講! 其實你有乜資格問人哋呢
你得到你想要嘅嘢咪得囉

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mini1204 發表於 19-12-3 21:13

佢唔介意嗰兩個老婆,因為係佢搶人老公,而疑似第三個老婆,係因為佢覺得人哋搶佢野,所以就介意

複式洋房

simpleAA 發表於 19-12-4 00:06
佢唔介意嗰兩個老婆,因為係佢搶人老公,而疑似第三個老婆,係因為佢覺得人哋搶佢野,所以就介意
...

你倒説出我心裡的介意

複式洋房

mini1204 發表於 19-12-3 21:13

係好矛盾,因為前度也是這樣的人,身邊蝴蝶不斷飛,成日為呢D吵大鑊,爭風呷醋,結局係突然間佢生病過身,諗番轉頭,覺得好無謂,嘥晒時間係呢D事情上。所以今次同自己講,唔好再為呢D呷醋,不如每次同佢見面都開開心心,不過,有時突然又冇禁理智,又諗埋一邊。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-12-3 09:52
個個女人都叫佢老公, 策略係自己點都唔好叫, 叫就幾千萬上落, 吊高來賣....
...
仲係你識講價還價。
係咪聽得你D男性朋友D女友討價經多呢?
我有個女性朋友同我講她的男閨蜜D女人會玩失縱,一蒲頭就起價。後來嘈要同他生仔。仔生0左就要坐正。緊唔得啦。我朋友就同佢男閨蜜做0左好多思想工作,教佢唔好每次她妞計就加人工,同她講要安份守紀。她呢個29位,唔坐,周街大把女人爭住來坐。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 19-12-4 07:58
仲係你識講價還價。
係咪聽得你D男性朋友D女友討價經多呢?
我有個女性朋友同我講她的男閨蜜D女人會 ...

這個世界係現實的, 若然沒有家庭無條件的愛, 就變為政治了, 就像家族/公司/社會的政治等, 目的就是拿著數, 不用人教, 當處世深了, 就明此道理.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-12-4 08:37
這個世界係現實的, 若然沒有家庭無條件的愛, 就變為政治了, 就像家族/公司/社會的政治等, 目的就是拿著數, ...

所以我好唔願意入世,出來社會做事。

好在我的專長職業唔係要靠搞政治,或人際關係來保住份工0既。
我人到中年,都有愛錫我的女同事 溫馨提示我 「防人之心不可無」。我想0左好耐都唸唔到應該如何防,若硬要我防,我會唔開心。算吧,我還是如一向的我 對任何人都無條件的愛就是了。
而家,我係靠我先生幫我審人,保護我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-3 16:57
其實佢冇一舊舊錢質過尼,只不過打本開公司做生意,知我事業心重,唔想我打一世工。前度留咗物業比我,有 ...
以我感覺被愛的方式來衡量,我覺得佢都係愛妳0既。
感受被愛的方式未必與自己表達愛人的方式一樣。
愛的方式有人分類為5種:
1. gift 《--- 此乃我感覺被愛的方式
2. word of affirmation
3. act of service 《--- 此乃我表達愛人的方式
4. physical intimacy
5. quality time

至於樓主妳感覺唔感覺到佢愛妳,就要看妳感受被愛的方式是甚麼,而佢有有D乜野畀到妳。
睇來佢畀到 gift 妳。

珍珠宮

20150618bb 發表於 19-12-3 17:37
成功的男人..................真係好有佔有慾

我先生講我知,在一些文化裏,成功/有錢男人 養多幾個女人 係 顯示 有錢,有權,有地位,或成功 的象徵。好似有D男人 喜歡養多幾部車咁。
其實繼續咁唸,有D女人都鍾意買多幾個名牌手袋,著多幾件名牌衫,帶多幾隻名貴表,鑽石,電子產品 出來行,以示 status.

歸類:這些都是人性心理上的一種需要。亦有人沒有這種需要。

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-2 23:43
其實夠竟佢對我有幾愛,我唔知。平時佢好慬慎理財,可以話係慳撿,佢係我身上投資左幾百萬,重要做生意唔 ...

雖然妳先夫已經留下有樓有車畀妳。
但物質生活,無憂生活都填補唔到妳需要被愛的感覺。
我能理解到妳跟這先生也並非純因為錢。因為、、、有D人係被有財的人特別吸引著。
好似一D人被靚樣特別吸引著。
一D人特別被內在美的人吸引著。
有D人特別被某種言談舉止的人吸引著。
有D人特別被能專一的人吸引著。
有D人特別被能守「婦道」的人吸引著。
有D人特別被能守處 的人吸引著。
有D人提別被有家庭型 的人吸引著。

我不歧視以上種種,沒有邊種比邊種吸引來得高尚。只是時代文化不同而有不同的需要。

佢可能對妳某點特別鍾意,而呢點係佢現時其她女人缺乏0既。可能佢就係鍾意帶妳在身邊出來示眾,妳係佢女人。佢同妳唔講,其他人唔會知道你兩冇性事。佢如果在男人堆中要面,要威,點都要畀人印象係有性0既。唔會認自己唔得。

再說,性事有很多方式經營。詳細就要留待性版 討論。

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-4 00:17
你倒説出我心裡的介意
咁睇啦,其他三奶,都未必係人地搶妳0既。先後次序都未搞清,或者人地吃「回頭草」呢。
至於問佢仲有冇其她女人,我認為要等到妳心裡做到唔介意至好問。咁樣會使到個溝通過程溫馨D,又獲得佢日後有憑據對妳放心裸露佢內心世界。所謂 知己知彼 百戰百勝。

子爵府

親子王國15週年勳章

呢d事陸續有嚟,講到尾你只係佢無數女人嘅其中一個,唔會咁天真以為自己係特別嘅存在呀。

複式洋房

858D 發表於 19-12-5 04:27
以我感覺被愛的方式來衡量,我覺得佢都係愛妳0既。
感受被愛的方式未必與自己表達愛人的方式一樣。
愛的方 ...

理智上係覺得有愛,情感上係有迷惘

複式洋房

858D 發表於 19-12-5 06:11
雖然妳先夫已經留下有樓有車畀妳。
但物質生活,無憂生活都填補唔到妳需要被愛的感覺。
我能理解到妳跟這 ...

我一直有留意你的post,你跟我的男人一樣,說話有層次有深度,可值得我深思

複式洋房

858D 發表於 19-12-5 06:27
咁睇啦,其他三奶,都未必係人地搶妳0既。先後次序都未搞清,或者人地吃「回頭草」呢。
至於問佢仲有冇其她 ...

心裡真的唔介意,這個境界,可能要修練千百回。

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-5 09:12
心裡真的唔介意,這個境界,可能要修練千百回。

呢個修煉,可以考慮搵妳男人幫。
如果妳未搵到佢點可以幫到妳,妳可邀請佢同妳一齊搵出點可以幫到妳。
見妳形容妳男人,我估計佢都係對妳有坦承溝通的人。可以好好使用佢這優點。

妳可以先畀佢知道佢現狀有D乜野事實係妳介意0既。如此講出來係畀佢一種妳對事不對人的感覺。可以使佢願意繼續同妳從詳計以。佢應該對經營此類關係有經驗,知道值得投資在如何使妳對此關係有正面的情緒。妳開心時,佢都會開心,情緒係互動0既關係。

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-5 09:06
理智上係覺得有愛,情感上係有迷惘
可能妳情緒上感到被愛的方式是:
physical intimacy?
quality time?
word of affirmation?
act of service?
理性上,妳可從佢畀妳gift 來推理佢愛妳。但如果這不是妳感受被愛的方式,難免情感上有迷惘。

珍珠宮

lemonsugar 發表於 19-12-5 09:10
我一直有留意你的post,你跟我的男人一樣,說話有層次有深度,可值得我深思
...

好事來,可見佢現時唔係一個用下體思想的人。
有冇想知佢揀的其他女人是怎樣的?
我認為一個不用下體思想的男人所揀的女人也不一樣。所以妳唔需要與那些身材好人靚,年輕女人來爭寵。因為那些是給用下體思想的男人做目標的。
有冇想知佢在甚麼人生階段開始與那位女人建立如此長久關係?

複式洋房

858D 發表於 19-12-5 09:53
好事來,可見佢現時唔係一個用下體思想的人。
有冇想知佢揀的其他女人是怎樣的?
我認為一個不用下體思想 ...

佢絕對是用腦袋思考的人,理智、冷靜、傳統的中國男人。我們因工作認識,識了兩年後,發生了關係,不過從沒有任何承諾,直至我舊工作得不如意,他毅然打本比我做生意,假使將來佢過身後我仍有生活保障。他有個幾段婚姻,對前妻仍是很照顧,我不知道他擇偶眼光是怎樣,我亦沒有什麼過人之處

首頁
12345...6

尾頁

跳至