夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章

lemonsugar 發表於 19-12-5 12:07
佢絕對是用腦袋思考的人,理智、冷靜、傳統的中國男人。我們因工作認識,識了兩年後,發生了關係,不過從 ...
佢對前妻仍然很照顧,係一件好事來。當妳成為佢0既前度時,如果佢有能力0既,佢亦會繼續照顧到妳。
佢唸得周到,既然佢唔能夠在法律上對妳將來生活提供保障,就以此方法來保障妳吧。
我外公也如此保障他29 同 39. 一個 是教師,佢畀錢她辦學校當校長。一個是護士,佢畀錢她辦健康院當院長。因為當年佢問我外婆 畀唔畀 兩位入門。外婆唔畀。所以唯有無名份地在外。家母說外公還帶過她去見她們。

妳可以問佢為何揀妳?我相信佢會講。
我問我先生,我先生會告訴我。
我要知,係因為我要評估 機會率 佢會愛我愛幾耐。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 19-12-5 05:50
我先生講我知,在一些文化裏,成功/有錢男人 養多幾個女人 係 顯示 有錢,有權,有地位,或成功 的象徵。 ...

858D    發表於 19-12-6 01:19

洋房

858D 發表於 19-12-5 12:30
佢對前妻仍然很照顧,係一件好事來。當妳成為佢0既前度時,如果佢有能力0既,佢亦會繼續照顧到妳。
佢唸得 ...

我真的從未問過他喜愛我什麼?絕對不會是外表,因為我不是小鳥依人哪種,高大,樣生得比較霸氣

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

睇完覺得個男人只係利用樓主做一門生意當投資 順便享受下散餐感覺
性佢已經好多波地簡
只係玩開個套玩具爭咁個強勢型既figure咁囉 集齊一套 不過唔會儲得完

侯爵府

2020勳章

lemonsugar 發表於 19-12-5 14:24
我真的從未問過他喜愛我什麼?絕對不會是外表,因為我不是小鳥依人哪種,高大,樣生得比較霸氣
...

我都係外表不是小鳥依人。
我又唔識0爹,高寬膊,顴骨高。漢人睇相學話顴骨高女人好權力,管男人。
我口大,一俗語話 「男兒口大食四方 (喜事,有成就),女兒口大食窮郎 (悲事,冇乜男人養得起我)」
講笑:怪唔之得 我成世養我前夫啦。
不過、、、
各花入各眼
各味入各鼻
各聲入各耳
各種類型的人都會遇上 被君子好求 的,人人機會平等,沒有人落空。
我仲要平胸,生完子女後 個肚 長期好似 3個月大 咁。但人步入中年時,竟然還遇到懂愛我,懂欣賞我的先生追求我,與我建立到老死的夫妻關係。

我外公的29,39,一個肥,一個瘦。我外婆是元配 在中等身材內。我先生笑我外公識揀 covered all range。

所以,樓主,妳一定有妳的過人之處吸引住妳男人。

大宅

2020勳章

858D 發表於 19-12-6 02:46
我又唔識0爹,高寬膊,顴骨高。漢人睇相學話顴骨高女人好權力,管男人。
我口大 ...

人生70古來希仲吾化咩?問咁多做乜啫你比尚不足比下有餘啦?你睇何生一生幾精彩未有係倒數緊!

侯爵府

2020勳章

stella^^ 發表於 19-12-6 06:05
人生70古來希仲吾化咩?問咁多做乜啫你比尚不足比下有餘啦?你睇何生一生幾精彩未有係倒數緊!
...

唔明你想講0既點?
你係想講樓主0既男人 已經 70 歲人,好難得活到如此歲數。所以樓主唔需要問咁多,因為餘下能與佢男人相處的日子以近黃昏(無多)?
樓主0既然與佢男人有此緣份,已經係比上不足比下有餘,所以不需要太過浪費時間專研佢男人鍾意佢D乜野?用呢D時間來好好與她男人度過晚年?
如果你係如此意思,正面喔。

大宅

2020勳章

858D 發表於 19-12-6 06:26
唔明你想講0既點?
你係想講樓主0既男人 已經 70 歲人,好難得活到如此歲數。所以樓主唔需要問咁多,因為 ...

冇錯叻女大家都是有經曆既女人會明白!

858D    發表於 19-12-6 06:35

子爵府

2020勳章

lemonsugar 發表於 19-12-2 23:43
其實夠竟佢對我有幾愛,我唔知。平時佢好慬慎理財,可以話係慳撿,佢係我身上投資左幾百萬,重要做生意唔 ...

70歲…年紀比較大了,估計你也不是要求他的肉體,應該是要感情寄托吧?
那趁他還在世,就相處多點。他對你不錯,可能當和你是老夫老妻。
我也很想知道多點關於這種純愛的感情關係,因為我和自己先生還未到這種化境。現在我們大家都應該容不下第三者的,到年紀再大時就不知道了

洋房

RAY媽 發表於 19-12-6 21:52
70歲…年紀比較大了,估計你也不是要求他的肉體,應該是要感情寄托吧?
那趁他還在世,就相處多點。他對你 ...

是,感情行先,我見到他,心已開心得溶化了,認識了他有好幾年,近年他的確明顯地老了,有點感慨。

洋房

858D 發表於 19-12-6 02:46
我口大 ...

我真心覺得自己犯賤,話說我這兩星期身體有點不適,他今天安排了醫生比我下星期入院檢查,他説星期三他較空閑,可以探下我,接下出院,但我係要星期一入院,他最忙的日子,係咪衰格

洋房

lemonsugar 發表於 19-12-6 22:21
我真心覺得自己犯賤,話說我這兩星期身體有點不適,他今天安排了醫生比我下星期入院檢查,他説星期三他較 ...

可能因為我知他其他女人是要管接管送哪類型

大宅

stella^^ 發表於 19-12-6 06:31
冇錯叻女大家都是有經曆既女人會明白!

你們的討論有啟發,謝謝

大宅

858D 發表於 19-12-6 06:26
唔明你想講0既點?
你係想講樓主0既男人 已經 70 歲人,好難得活到如此歲數。所以樓主唔需要問咁多,因為 ...

你們的回應有深度,有歷練

大宅

lemonsugar 發表於 19-12-6 22:21
我真心覺得自己犯賤,話說我這兩星期身體有點不適,他今天安排了醫生比我下星期入院檢查,他説星期三他較 ...

感情就是如此,太理性或理想便非情、而是理了

洋房

stella^^ 發表於 19-12-6 06:05
...

你説的也是事實,我懂的(清醒時)

洋房

lhyv 發表於 19-12-6 22:46

我係時候要鞭策及提醒自己,控制下自己的情感,對自己好啲,再禁落去,又把自己推入深淵了

侯爵府

2020勳章

lhyv 發表於 19-12-6 22:46
至於該如何善用自己這份情,還有待考究。
我還欠你在另一個標題裏的一個問。那個標題的參與者有許多情緒化的討論,所以我避免在那裏回你,免得說了些不合別人那杯茶的內容而使人的激動情緒更昇華。

侯爵府

2020勳章

lemonsugar 發表於 19-12-6 23:18
我係時候要鞭策及提醒自己,控制下自己的情感,對自己好啲,再禁落去,又把自己推入深淵了
...

我自己的情感,盡可能自己自主獨立 來避免把自己推入深淵。換句話說,自己的情感不要牽涉在 lover 如何對其他人好,如何愛他人而分少了給自己的益處,如何沒有向 lover 索取 他對其他人 同價的對待。這很大機會發展成嫉妒,吃醋的情感,而使自己失去對這情感的控制權。
例如,上週末,我隨同先生參與他中學同學的飯局。同學提到我先生中學時跟隨父親打獵 自己打到的人生中第一隻熊,而且也是最後一隻。肉吃了後,把外殼製成標本。一直隨我先生搬州過省地移居。我先生說:「由於我前妻不喜歡,要我把標本處理掉。我就找家店鋪把標本送了出去。」
我當時聽後的情感被我的思維控制得好。我沒有把思想專注在我先生有多愛佢前妻,為了她捨棄了對自己如此有紀念性意義的標本 而生 吃醋,嫉妒之情。 我反而思想到,我先生是如何重視夫妻關係,是何等的好老公,佢為了與人 和睦同居 生活得和諧,自己作了很大的改變和犧牲。是個值得我和他一齊生活的人。當然,我不要我先生對我作同樣的犧牲,這是有害於我先生的情緒健康。亦無須因為 沒有向他索取與他的前妻同價的對待 而評自己犯賤。我感恩我懂而且有能力 用我先生喜愛的方式來愛他。

侯爵府

2020勳章

lemonsugar 發表於 19-12-6 22:15
是,感情行先,我見到他,心已開心得溶化了,認識了他有好幾年,近年他的確明顯地老了,有點感慨。
...

哈哈,。我對住我先生,也是開心得溶化。我曾對我先生說:「點解我兩加埋都近一百歲,但同你一齊就好似一顆童心,兩小無猜。自己都覺得好白癡,無厘頭。但此心境實實在在的存在,我不能抵賴。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊