時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

留意文章最尾,估唔到大學高層都用呢D賤招

大學想申復修費建制叫上立會交方案A06 | 港聞 | 大棋盤 | by 杜良謀.

多所大學校園上月變成警察與反修例示威者的戰場,裏裏外外滿目瘡痍。其中城大經歷三日大規模破壞,校方初步估計校園設備損失以億元計,而理大遭警察圍封十多日最慘,波及多間實驗室及器材,相信復修費用較城大更多。理大校董會主席林大輝昨在電台直言,是政府管治出問題,卻令理大成為代罪羔羊,政治問題要大學「找數」說不過去,認為政府有責任承擔有關復修費。

雖然政府近日撤回多個大學擴建、重建項目撥款申請,政務司司長張建宗上周六表明,教育局會有方法協助大學的復修費用,包括向立法會財委會申請撥款,可見政府尚未落閘,關鍵可能是一眾原已不支持大學撥款項目的建制立法會議員,是否開綠燈,或繼續想關水喉「懲罰」大學拒幫手復修校園。

民建聯蔣麗芸明言,現階段不是討論撥款與否的好時機,第一步要求校長們先到立法會解釋。她透露,民建聯將去信教育事務委員會,要求在本月或下月開會討論大學衝突事件,要求大學校長親自出席向議員講畫,「點解校園設施會爛晒?」之後再考慮復修及擴建等撥款事宜。

她不諱言,大學是「有賊入屋打劫但唔報警」,反問「不報警、不讓警察入校園,仲要政府畀錢?」認為大學管理層需自我檢討。她建議直至社會恢復穩定,令人完全恢復信心,相信校園設施不再被人破壞,立法會才開始處理撥款問題,即使要等多三個月、甚至半年都無所謂。

建制派「班長」廖長江相信,個別議員有不同看法,他個人認為若大學要向立法會申請復修費,學校管理層應該先提交一個方案,交代如何防止設施在維修或重建後再被人破壞。他又覺得大學經過今次衝突事件要檢討管理方式,「不能因你的過失,要公帑去支持你復修,點解要納稅人埋單?」大學應先動用自己的儲備資源,或自行尋求其他資助,最後才申請政府撥款。

對於建制議員的批評,有理大高層反駁學校在事件中清白,一千一百名登記者中,理大生不多於五十人,「錯就錯在近紅隧,地理位置太好」。他認為政府需支付所有復修費用,校方明白無可能等待撥款到手才做事,目前學校儲備僅餘五至六億元,一旦用盡往後便無法配合發展。他強調理大才是最大受害者,被傷害兩次,一次是被黑衣人佔領、第二次是被建制議員針對,他特別提到理大有大量工程、科學界別畢業生,若有人諸多刁難,下次選舉或再嘗苦果。

男爵府

直接殺校啦

hungng    發表於 19-12-4 00:31

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

私家地方,有咁多人支持佢哋, 自己搞掂佢啦, 自己自己整爛曬啲嘢跟住要人哋出錢,知唔知個醜字點寫㗎

TKSMOM    發表於 19-12-3 17:23

侯爵府

回覆樓主:

你點係受害者呀?有冇教職員被捕呀? 入咗去幾日仲係改緊薄嗰個呀? 咁你點處理被捕嘅學生呀? 又保護佢地?使唔使踢佢出校呀?唔係下次引賊入屋咁點呀?你學校有咩措施呀? 使唔使搬校呀?再整都係地點方便被破壞,搬入中大合併啦!你乜都冇做淨係攞錢,整完又再打爛過。

大宅

回覆樓主:

叫嗰一千一百名登記者賠囉,一人做事一人當,賠唔到就申請破產。如果理大中大自招暴徒都可以由政府埋單,咁中銀美心360係未都由政府賠先。

canna1hk    發表於 19-12-3 14:14

大宅

回覆樓主:

地理位置唔好,合拼中大啦!霸住咁多土地制汽油彈,唔明做咩要咁多强力反对政府即市民埋單!整個教育制度要改革,应該到時檢討埋拆定合拼,而家唔使整。

侯爵府

99901 發表於 19-12-3 09:07
叫嗰一千一百名登記者賠囉,一人做事一人當,賠唔到就申請破產。如果理大中大自招暴徒都可以由政府埋單,咁 ...

有道理

伯爵府

回覆樓主:

搵唔到林大輝個email或電話,想打去問候下佢(曲線)。有沒有JM可以給我,謝謝!

大宅

SnowlyL 發表於 19-12-3 09:08
地理位置唔好,合拼中大啦!霸住咁多土地制汽油彈,唔明做咩要咁多强力反对政府即市民埋單!整個教育制度要 ...

更正:唔明做咩要有咁多大学,反对政府市民埋單。

伯爵府

咁多大學要維修,政府點夠$俾?

香港根本唔需要咁多大學,直接殺校,最好選擇,貴精不貴多!

子爵府

John1963 發表於 19-12-3 08:59
> 錯就錯在近紅隧,地理位置太好

理大搬去新界,塊地拍賣起私樓。

真系好提議!起私樓或者起個觀光塔振興下旅遊都好啊!香港中心嘅中心,一定多人幫襯過摩天輪!

大宅

zhouzhouBB 發表於 19-12-3 09:09
搵唔到林大輝個email或電話,想打去問候下佢(曲線)。有沒有JM可以給我,謝謝!
...

我都要,一齊行動!

侯爵府

回覆樓主:

理大明顯冇管理,之前都有播泳池練習汽油彈喇,有理過咩?唔計已經掟咗嘅汽油彈仲搜到幾千支未燃燒的,成千罐石油氣,弓箭,發射器。。。。這不是一時之間就搬入去的吧?理大真係完全唔知情?佢好彩,咁多危險品無發生大爆炸。

侯爵府

seiko123 發表於 19-12-3 09:21
理大明顯冇管理,之前都有播泳池練習汽油彈喇,有理過咩?唔計已經掟咗嘅汽油彈仲搜到幾千支未燃燒的,成千 ...

咁明目張膽,在泳池做汽油彈練習場都唔理,理大應有此報

hohodemama    發表於 19-12-3 10:38

伯爵府

牛年勳章

搬到大灣區啦

hungng    發表於 19-12-4 00:32

子爵府

新界都益左佢哋,比個荒島已經仁至義盡。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大學有錢全力支援被捕學生,幫佢地請律師團隊,但冇錢維修校園,真係幾好笑
即係有錢請人食天價飯,冇錢維修穿窿既屋頂,真係想佢解釋下

伯爵府

setrea 發表於 19-12-3 08:52

大學想申復修費建制叫上立會交方案A06 | 港聞 | 大棋盤 | ...

理大高層要䝱?乜佢哋今次有投過建制咩?

珍珠宮

setrea 發表於 19-12-3 08:52

大學想申復修費建制叫上立會交方案A06 | 港聞 | 大棋盤 | ...

次次歡迎暴徒入去破壞反政府,理大都好有問者

首頁

尾頁

跳至