3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
囡囡以前N班返學,一日都冇喊過,而家K1就日日喊喇 ,好似倒退曬咁
可能係因為佢而家大左知道真正分離~
係分離個下喊 (喊到拉住D野,唔肯入門口,又試過拉住我腳唔比走,又試過要老師強力抱走,大叫大喊)
但老師話入到去,3分鐘內就冇事架喇,但日日要咁樣角力,個心真係好痛~
放學不停同佢講,放學會接你架,唔洗驚架,學校好多野玩,問佢學校開唔開心,佢話好開心
仲成日講學校既野比我知,應該真係分離個一下~
同佢講,問佢聽日仲會唔會喊呀,佢大大聲聲唔會喇,但日日都照喊~~~唉,好灰心,
要集氣

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

我囡囡返N都係咁,原本已經試過冇喊三日,之後就教育局停課,復課後又再喊過。到而家一見學校就話要走,喊生喊死咁。要我強行抱入學校,再由老師強行抱入課室。但放學見佢就不知幾咁開心。

最慘其他遲過佢返學的同學已經冇人喊,得佢一個喊。我都好想快啲見到佢開開心心同我講bye bye 自己排隊入課室。

大宅

回覆樓主:

我仔又係咁,不過佢呢排已無喊,頭2個月就日日角力,人都癲。
你試下搵原因睇佢咩事抗拒返學,我仔開頭唔慣分離所以喊,發脾氣,所以有打同學,老師就罰佢企,慢慢形成佢唔鍾意老師所以唔肯返。 有日,我同佢講,老師今日讚你乖喎,話你好叻叻喎,當佢聽到佢心目中惡嘅老師話佢乖時,佢就慢慢減去老師嘅介心。你嘗試搵下原因去解決,依家佢日日都同我講, x老師讚我乖喎,我好鍾意x老師呀!
加油

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我仔N班個時都試過咁,跟住我問點解你返學前都會喊既?佢話因為好掛住我,跟住我話我比條手巾仔你袋住,佢一直係你袋到就好似我陪住你咁囉~
仲有轉左由姐姐送入校門,跟住就無事啦⋯⋯

男爵府

回覆 babebobo 的帖子

我都有諗過轉由姐姐送返學,但佢唔肯加上要座車,姐姐唔太識種種因素

伯爵府

cammykwong 發表於 19-12-5 09:21
回覆 babebobo 的帖子

我都有諗過轉由姐姐送返學,但佢唔肯加上要座車,姐姐唔太識種種因素

唔好轉人,小朋友更無安全感。試下同佢分享佢返學時你做咩,要全部都關於佢,比如話去買餸今晚煮飯你食,同你洗衫,etc。比佢知你係佢返學時都好掛住佢。應承會去接佢放學,儘量排頭位,因為一個個走,仲未到自己佢地好多野唸。一放學就可以比個擁抱佢,話比佢知你好掛住佢,再問下佢今日老師同佢玩咩,唱咩歌,有無同小朋友玩,不論佢講咩都話,哇,好似好好玩,一定好開心。。。講講下就會覺得返學好開心

男爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 cammykwong 的帖子

唔洗擔心好快過渡,我仔上年k1喊到下學期中先唔喊,真係心都累埋,我仔已經去到個地步係明知手腳會比人抆開,佢用牙咬住我件衫,佢真係好努力,搞到我好心酸,老師每次聽到喊聲都特登行出黎抱佢入去,因為已經估到係我仔。到k1尾,見到佢唔喊,同你揮手完自己入去個時,會覺得佢大個仔左,但其實嗰時反而自己就真係眼濕濕,所以而家你同囡囡都係個寶貴回憶黎架

男爵府

回覆 rainbow000 的帖子

我個囡又係,拉住出面D燈柱唔肯行入去~而家有一位老師佢特別人佢有安全感
呢位老師拖住佢入去,佢就唔喊,可能呢位老師比到安全感佢
所以我同呢位老師講左,叫佢幫幫手拖拖我囡入去,佢都話可以
之後佢話但有時佢冇返/行開行埋唔係度,我地試過係學校門口等佢做完野過來先拖我囡入去
咁佢就真係冇喊,我發覺佢自己一個人入去,可能覺得冇安全感,有呢位老師就有安全感
想問問你仔,有咩轉變令佢冇再喊?

男爵府

回覆 藍尾巴 的帖子

佢唔比我走,我而家話我日日企係出面等佢,冇走開過,佢先好似定D

男爵府

回覆 cammykwong 的帖子

我要番工架,我原先諗住送佢番學,但佢日日都喊到扯哂蝦咁樣,咪試下等工人姐姐送,姐姐送就無事,我再送番,又係咁,個時我真係幾唔開心,因為諗住放假送下佢番學,就喊到咁,全部老師家長望住我,我都有d難受,不過就同你囡一樣,入課室好快冷靜到。隔左一排,試下送,佢就無喊了,不過都已經差唔多k1尾聲,見到佢大個仔左,望住呢個喊包無喊既背影入學校,其實我個心喊緊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊