婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

同奶奶住樓上樓下,日日一齊食飯,大家相處愉快。

但我同自己阿媽完全相處唔到。我唔想找她,除節日外不想見面。聽到佢打電話來不想接。好痛苦。收到WhatsApp就頭痛。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

我同你一樣,同老爺奶奶相處得好好,但好抗拒媽媽.....佢重男輕女,生完我丟我比親戚湊,3年後生左我弟先接我回家一直做FTM,但一直好唔公平,而且我弟發生咩事都叫我處理,例如考車牌(我自己都無考過)、搞護照、搞大學啲野!到我嫁左出去都仲係咁....

另外有一樣野我到死都會記得...就係我媽有一日問我點避孕,如果係食避孕藥就偷偷地停,如果係用套就整穿佢,或者tum我老公(當時仲係男朋友)唔好用套!我當時先20歲,拍拖一年!因為我老公家境好好,我媽怕我地會分手,但我覺得佢好似冇考慮過男方會唔認數,重點係我覺得佢有呢個諗法好可怕!

我就快25歲啦,今年嫁左比呢個一齊左五年多的男朋友,而且大埋肚,但到今日我都冇辦法原諒我媽。佢一打黎、短訊我都會好焦慮。

其實我成日都諗我有咁樣嘅諗法係啱定係錯

公爵府

ng_hy 發表於 19-12-7 15:22
我同你一樣,同老爺奶奶相處得好好,但好抗拒媽媽.....佢重男輕女,生完我丟我比親戚湊,3年後 ...

我同你真係差唔多。小時候阿媽將我交比婆婆湊大,六歲才回到阿媽身邊,最近才知道她原來在我BB仔的時候未曾照顧過我。

當我婚姻出現問題,我老公同第二個女人一齊,仲生左個仔。我阿媽竟然講要我老公答應以後要俾足家用,我就唔理佢響出邊同個女人點。她的目的是要保障自己的生活不受影響。我當堂喊爆,絕不接受這樣的安排,寧願離婚也不接受這個恥辱。當時心力交瘁,她竟然還提出要一大筆現金給她買樓……事個三年,這幾年不懂得如何面對她,每天都錢錢錢,不停發放負能量,好痛心。

公爵府

ng_hy 發表於 19-12-7 15:22
我同你一樣,同老爺奶奶相處得好好,但好抗拒媽媽.....佢重男輕女,生完我丟我比親戚湊,3年後 ...

奶奶知道我老公做錯事,鬧爆我老公,奶奶好支持我,好錫我。

首頁

尾頁

跳至