懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
搵咗私家做T21, 打算唔去政府的唐氏篩查(係第一次去政府的檢查),如果我唔去,咁點預約下次覆疹?!求指教。

別墅

Junbabh2020 發表於 19-12-3 14:03
搵咗私家做T21, 打算唔去政府的唐氏篩查(係第一次去政府的檢查),如果我唔去,咁點預約下次覆疹?!求指 ...

我個時,醫院俾唐氏檢查日期,健康院俾產檢日期,所以無影響。
(我有去做政府嘅唐氏,亦有做T21)
我見有媽媽只做政府超聲波同頸皮(唐氏檢查),唔抽血,因為可以見多次bb。

大宅

搵咗私家做T21, 打算唔去政府的唐氏篩查(係第一次去政府的檢查),如果我唔去,咁點預約下次覆疹?!求指 ...
你唔做唐氏都要做第一次見醫生同抽血, 仲有問家族病歷, 唐氏超聲波佢到時先比期, 可以當日/隔日/一星期到時你先話唔要會交T21報告, 所以第一次係好重要。

洋房

回覆 littlequeeniebb 的帖子

我知道懷孕就去政府醫院登記,佢就比咗唐氏個期我。未有比健康院檢查。你係政府醫院refer 去健康院檢查?

洋房

回覆 yan1008 的帖子

我原本第一次個期就係去做唐氏,即係我應該照去見吓醫生?

別墅

我係登記完就畀咗助產士同醫生2個期。
見助產士嗰陣先畀唐士期,佢有問要唔要,唔要都唔影響個醫生期。

大宅

如果唔去做唐氏,打電話番醫院取消就得!可以讓番個期比有需要既人
我QE 姑娘係咁樣講,唔係個個都比到唐氏同結構期,如果真係唔去就提早通知番醫院

別墅

Junbabh2020 發表於 19-12-3 14:43
回覆 littlequeeniebb 的帖子

我知道懷孕就去政府醫院登記,佢就比咗唐氏個期我。未有比健康院檢查。你係 ...

係診所驗到懷孕就去健康院登記,約第一次產檢。
健康院即時再出左張紙叫我去醫院約唐氏。

大宅

回覆 Junbabh2020 的帖子

你係邊間醫院, 等有去過相關醫院媽媽答你產檢次序, 健康院同醫院登記係唔同, 高危人士會返醫院檢查多, 到中後期比健康院監測進度.

洋房

我係廣華醫院

洋房

回覆 cherry.bdh 的帖子

我知道可以打電話取消,我係想問取消咗點約下一次。如果知道唔去都約到下一次,咁我會唔去同取消。謝謝。

大宅

回覆 Junbabh2020 的帖子

兩篇舊文:
https://mamibuy.com.hk/talk/article/74048
https://wow.esdlife.com/space.php?uid=61393&do=blog&id=306508
我估你打電話取消唐氏期, 順便問佢book 下次期, 有D媽媽成21周先第一次去廣華.

複式洋房

Junbabh2020 發表於 19-12-3 16:10

我係廣華醫院

我都係廣華 拎轉介信去排婦產科果陣佢已經比左兩個期我啦一個係早期唐氏 一個係第一次產檢見醫生 所以我有兩個期係手 會唔會佢比少左個期你?

果陣姑娘仲特登提我唔洗另外再約健康院

洋房

Thanks!我打咗去架啦,不過冇人接聽,電話錄音叫我留電話,留咗,又冇人覆返我。

洋房

回覆 rainbowflower 的帖子

係呀,佢第二個期係血液檢查,但係我私家果度做t21會驗埋,私家話咁就唔洗去政府醫院果個。所以我就係諗我係咪應該點都要去一次廣華,等佢再預約下次個產檢。

洋房

哩篇文好詳細,好有用。thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊