婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-1-15 13:33
你戒了兩星期, 現在情況係咪好好呀 ?
戒牛蛋蝦蟹等等 ?

完全無野,不用太擔心,我有偷食過海鲜少量,主要戒左蛋,同牛肉

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-1-14 22:27
請問做完手術,戒口要戒幾耐 ?

你幾時做手術,係咪揾馬醫生呀?

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-14 15:55
回覆 waiha48 的帖子

多謝你鼓勵同支持, 我真係好細膽, 好驚做手術 ! 請問你做完手術 , 係唔係唔使食止痛 ...

我手術後不太痛,所以你都唔好太擔心!瞓醒一覺就做完,放鬆心情身體都會恢復得快啲!如果真係覺得痛就食止痛藥,只洗忍痛架,最緊要到時同醫生溝通。

手術後洗傷口都唔嗱,唔洗驚!
你係咪揾馬醫生?佢手勢好好,放心啦

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-14 10:17
回覆 waiha48 的帖子

我將會開刀3粒,希望真係唔痛啦請問手術後是否可以正常著胸圍 ?

手術後可以戴bra, 不過人人情況唔同,建議你問一問醫生。
有少少suggestion俾你可以問問醫生嘅:
手術後有無引流將裡面血水排出?如果有,幾多日可以拆?另外,如果有,最好著開胸扣鈕衫,方便掛住個引流泵。

Good Luck

公爵府

Rilattori 發表於 20-1-15 21:58
手術後可以戴bra, 不過人人情況唔同,建議你問一問醫生。
有少少suggestion俾你可以問問醫生嘅:
手術後有 ...
請問係咪通常會有個引流泵呀 ? 冇,可以嗎 ?

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-15 23:01
請問係咪通常會有個引流泵呀 ? 冇,可以嗎 ?

我諗係視乎內在傷口嘅大細而定,如果比較大,有引流就唔怕血水谷住喺裡面。唔駛怕,問清楚醫生

公爵府

waiha48 發表於 20-1-15 17:06
你幾時做手術,係咪揾馬醫生呀?

我想搵馬醫生,請問馬醫生係咪好有經驗做手術呀 ? 每個病人佢都會喺乳暈開嗎 ?

公爵府

Rilattori 發表於 20-1-15 21:51
我手術後不太痛,所以你都唔好太擔心!瞓醒一覺就做完,放鬆心情身體都會恢復得快啲!如果真係覺得痛就食 ...
我正考慮搵馬醫生,但係我對他真係全不認識 !
我都我都唔佢會點樣幫我做手術 ?
我其實要問啲咩 ?

複式洋房

littlehoneymum 發表於 20-1-15 23:07
我其實要問啲咩 ?

我當初都係完全唔識馬醫生,都係在呢到爬文,然後睇馬醫生的,佢手勢好,痛口唔痛及唔覺,至於手術詳情你可向醫生查詢,因每個人情況唔同,加油!不必太擔心!

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-15 23:07
我其實要問啲咩 ?

感覺到你嘅擔心!
首先,你宜家嘅乳腺科醫生,你覺得點樣?佢有無解釋清楚個手術?如果對醫生有信心嘅話,就揾返本來嘅醫生做啦,因為佢一路以來follow up,應該最清楚。
如果想揾多個醫生攞吓意見嘅話,就預約醫生,佢會睇返你嘅片及記錄,再俾手術嘅意見你。我睇過馬醫生同梁志珊醫生,兩個都非常細心,解釋得非常清楚,基本上心中疑問,我未問佢地已經解釋咗。再有其他問題,佢地都會有問必答。

大宅

我其實要問啲咩 ?

通常會問:
手術係點做?邊度落刀?有咩風險?對外觀有無影響?手術後有咩要注意?
手術做幾耐?要住院幾耐?費用幾多?
幾耐會康復?病假幾多日?
術後幾時覆診?如果要化驗切去嘅組織,幾時有化驗結果?
大致係咁上下…

支持你呀!加油!

侯爵府

Rilattori 發表於 20-1-15 23:22
通常會問:
手術係點做?邊度落刀?有咩風險?對外觀有無影響?手術後有咩要注意?
手術做幾耐?要住院幾 ...

感謝,我都會找梁醫生割乳頭狀狀瘤

我冇保險,瑪麗大約等幾個月,宜家十五十六,私家定公家好,有冇意見?

大宅

hksarhksar 發表於 20-1-16 07:59
感謝,我都會找梁醫生割乳頭狀狀瘤

我冇保險,瑪麗大約等幾個月,宜家十五十六,私家定公家好,有冇意見 ...

Hello! 想了解多少少…
請問你係照到有可疑,還是有其他病徵(如皮膚異常/有分泌/等)令你發現乳頭狀瘤?
瑪麗話要等幾多個月呢?
我睇返你之前嘅post,乳頭狀瘤已經抽針化驗係良性,因為怕之後有變化,所以要手術清除埋佢,係咪呀?

侯爵府

Rilattori 發表於 20-1-16 09:58
Hello! 想了解多少少…
請問你係照到有可疑,還是有其他病徵(如皮膚異常/有分泌/等)令你發現乳頭狀瘤?
...

模吾到,循例檢查發現

瑪麗醫生話幾個月,但冇保證

是驚病變

公爵府

請問在乳暈開刀,是否要經過一條路,先到瘤的位置,是否很傷 ?

大宅

hksarhksar 發表於 20-1-16 11:30
模吾到,循例檢查發現

瑪麗醫生話幾個月,但冇保證

明白!因為良性,公立會當非緊急去排。
去私家做就可以快快拆咗個計時炸彈,唔駛成日心掛掛,費用應該係幾萬(5萬內)。

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-16 11:37
請問在乳暈開刀,是否要經過一條路,先到瘤的位置,是否很傷 ?

視乎瘤嘅位置有幾深入,好似你咁講,如果深嘅話,一定係要切入去,再將有問題組織攞出嚟。之不過,表面傷口好細(通常沿乳暈開,弧線1cm左右)。
不過呢啲都係小問題,最緊要將有問題嘅嘢拎出嚟!手術一定會傷,之後慢慢調理,好快就好番!

公爵府

回覆 Rilattori 的帖子

真係好多謝你不厭其煩嘅解答,你講得好啱,手術前好多疑惑,好多不安,好驚,感激你

大宅

littlehoneymum 發表於 20-1-16 12:46
回覆 Rilattori 的帖子

真係好多謝你不厭其煩嘅解答,你講得好啱,手術前好多疑惑,好多不安,好驚,感激 ...

叻女!
正面樂觀去面對!好彩發現到,只要及時處理佢就無事架喇!
揾邊個醫生都無問題,最緊要係醫生令你有信心,你就放心交俾佢啦!
多啲提自己:驚同擔心對病情無幫助,又無益喎!喜樂的心乃是良藥!為你打氣(emoji)(emoji)

公爵府

Taimum 發表於 19-12-9 19:29
我等到依家都未見!如果抽針有事,你會睇番陳惠娟嗎!
你點呀 ? 有睇陳惠娟嗎 ?

首頁

尾頁

跳至