自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
SpongeBoBo 發表於 19-12-3 17:01

會教小朋友儲蓄得來的錢咩情況可用?

儲到50元。用49.... 身為母親我一定 say no.

网上問人, 有冇不要的lego

支持环保!

我之前送好多 lego 出去。
現冇了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

伯爵府

liy7239 發表於 19-12-3 22:21
想問收幾多息會好D?

要佢容易理解,例如借10還11蚊。大d就可以用%叫佢自己計

伯爵府

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔通常會要黎買"必需品", 例如筆袋

侯爵府

2019新春慶豚圓

不如趁機引導小朋友如何理財:
1)首先解釋金錢有限,要善用;
3)每二、三個月才能買一次玩具;
2)誘導他如何選擇—-俾本簿仔佢,列出各様心愛玩具的價錢,並排列首選、次選等。如首選超出budget ,提議他忍耐一下,儲夠錢再買。如果他寧願一次花掉所有金錢去買次選、三選的玩具亦無所謂,提醒他機會只有一次,得到A便要捨棄B。

紅麈幻象,一生營營役役,參不透四大皆空。 俗世紛擾,半生浮浮沉沉,倒不如兩袖清風。

子爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
藍尾巴 發表於 19-12-3 22:55
要佢容易理解,例如借10還11蚊。大d就可以用%叫佢自己計
明白,如果佢未還或未還清又想借的話會唔會借畀佢?

大宅

SpongeBoBo 發表於 19-12-3 17:00
例如,儲咗幾個星期後儲到50元,隨即在一次逛深水埗時就決定用49元去買一盒翻版lego. 會容許嗎?
...

我果時教阿女係咁:
假如你有$1567 利是,p3前 $1560係儲、$7 係俾佢買心頭好。P4 -P6 就$1500 儲、$67 比佢,但會問佢想放money box定買嘢。
如果日常零用,有淨佢會放入money box, 或者會問我可唔可以用money box 嘅錢買嘢。
多數會睇果排表現、同物質需要去衡量,但一定唔可以$50用$49,可能會叫佢儲多1 個月先可以買

水晶宮

2019新春慶豚圓

why not? 儲左既錢唔用得,小朋友會覺得儲黎做乜。可以用晒,低問題嗰樣野係咪真係想要,定志在用晒啲錢而買。
我會叫作返去考慮一星期,如果真係念念不忘先返去買。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

會同佢分析
比如佢想用20蚊扭蛋,我就會話你用$20買到呢d喎,仲有得自己揀。

我女會同我講好彩無扭..姐係佢唔係咁鍾意。不過一見到又想要咁解。

但換轉係你出錢買,你會買正版定翻版比佢?佢錢得咁少,你會唔會幫佢加錢買正版?

男爵府

回覆樓主:

我會比他買。因為是他自己儲的。買之前同他講清楚如果買了LEGO,之後他要由頭儲過,有一段時間都無錢買其他東西了,問他是否想清楚。
我覺得要讓他經歷用錢和學習為決定負責。如果你不讓他買,他失望之餘亦會對你不信任,覺得比了他零用錢但無權使用。

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我絕對會比
但係應該都唔會忍心要佢用自己錢
我會送比佢
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

可以,但要解釋機會成本概念
如果$50用1個月儲回來,買了之後balance下降,需要一個月才儲回來,中間唔可以要求買其他嘢

侯爵府

回覆樓主:

小一其實未識,我覺得要小二

大宅

李露眉 發表於 19-12-4 06:57
小一其實未識,我覺得要小二

謝謝各位回覆。
其實屋企都勁多正版lego, 但佢買果啲款又真係正版lego無的。
我唔想佢買仲有一個原因係屋企太多玩具真係無位擺。想送出但因零件分開晒唔知去邊都唔得,想丟又會比人話我浪費。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

edutm 發表於 19-12-4 02:45
我會比他買。因為是他自己儲的。買之前同他講清楚如果買了LEGO,之後他要由頭儲過,有一段時間都無錢買其他 ...

以前我都有樓主既迷思. 一方面唔想個仔駛晒d 錢, 但另一方面又覺得我冇同佢一早約法三章要儲起部份既錢, 之後唔俾佢買玩具正如你所講咁, 亦即係失信於佢... 所以我游說下, 佢叫儲多d 錢先, 佢唔肯就俾佢買, 同時得閒就同佢講下儲錢好處, 但講真我唔急於要小朋友好似大人咁理財, 平時講下, 佢地睇到我點駛錢, 想學既自然會學到.

男爵府

2019新春慶豚圓

自己儲錢買會由得佢,又不是叫大人買,而且佢又儲夠數目,冇咩原因禁止人買。不過做家長應該同佢講聲,這不是正版玩具,細路仔邊識分? 覺得自己夠錢就買嚟玩㗎啦!

大宅

2019新春慶豚圓

SpongeBoBo 發表於 19-12-3 18:44
我都咁諗,但小朋友不斷問儲錢果 part幾時先可以用,我比佢哋問到好煩

初小時, 我教佢分2邊儲.

零用儲起既可以任用, 鍾意買什麼都得. 但會提佢用晒所有錢就無, 見到想買既野就要再儲夠錢先可以買.
另外一邊就儲生日利是, 同2封新年利是.
這部份一年只可以拎一次錢, 每次只可以拎總銀碼既一本出來用. 咁耐佢只係拎過一次用, 其他全部儲起無用過.

未教佢咁儲錢時, 佢次次儲完就買清光無錢淨. 到而家中學就入錢落戶口儲, 次次都有入無出.

水晶宮

我覺得無問題。

伯爵府

2019新春慶豚圓

D錢係佢儲既,儲左唔用得咁點學理財?

應該教佢咩係需要同咩係想要,話俾佢知用晒就要重頭儲過,係咪真係要用晒D錢去買呢件玩具呢?會唔會儲多D先買其他野呢?等佢自己去決定,買完無晒錢呢個後果都係佢自己負擔

大宅

2019勳章

俾得佢就由佢自己決定 但同佢講 如果用晒 下次見到更想要既玩具就無錢買

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 開心吸收勳章

儲咗又唔俾用
咁算係教仔理財定打劫?
不過我會教個仔儲夠300再買個299正版
好過49買個老翻
不過樓主都講咗呢隻正版冇得賣
咁我會俾佢買
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

首頁

尾頁

跳至