0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔宜家兩個月大,
頭個半月一直都係埋身餵人奶再補奶粉,
之後一個月大果時突然發現奶量由2安增到上3安,
就試下減少補ge奶粉量,再慢慢唔補奶粉,
仔仔又OK喎,食完兩邊有滿足樣笑笑,
但一個月到宜家兩個月,
發現奶量都係KEEP住得3安冇再增過,
因為仔仔大個左,宜家開始驚唔夠奶俾佢食,
濕片數量每日都係勉強5-6條,
因為唔SURE 個重量算唔算一條所以其實有時有D擔心,
宜家返左工有3餐用泵出黎GE奶餵仲擔心,
因為聽講泵出黎GE奶會少過埋身GE量,
宜家好糾結補唔補奶粉。

2個月仔仔食奶:
630am 埋身20-30mins
10am 奶樽 90-100ml
1pm 奶樽90-100ml
430pm 奶樽 90-100ml
730pm 埋身20-30mins
1030pm 埋身20-30 mins + 奶粉60ml
3am 埋身 20-30mins

男爵府

ddgrjm 發表於 19-12-3 17:40
仔仔宜家兩個月大,

睇你既奶量好好喎,BB食完冇追住喊咪即係夠飽,佢唔夠自然會喊

別墅

仔仔宜家兩個月大,

你BB 幾重? 都要睇睇佢份量再睇佢食得夠唔夠

複式洋房

仔仔宜家兩個月大,

bb好叻架,佢唔夠飽自然唔會放過你,佢食完之後夠飽的,体重冇輕到,有小便,其實就冇咩問題。

複式洋房

體重一直都系50% GE生長線上面,
之前一直都應該夠食,
不過最近一星期先開始返工變左要泵奶先驚唔夠
咁我KEEP 住觀察下先

首頁

尾頁

跳至