0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

裝上睇好多資料都話bb厭奶又得佢,一排之後會自己好番。但仔仔真係食好少,依家4個月,由3個月開始就唔好肯食,少食多餐又試過,少餐多食又試過,都係唔食,逼佢又喊。真係又得佢?大家會堅持逼佢食耐d定唔食就攞走個樽?

男爵府

太細個既話我唔會由得佢,我相信太細個始終係長體重好重要。但又唔會迫佢食迫到喊晒咁... 盡餵。
我囡都係2個半月厭奶,好明白。

別墅

Aliciariten 發表於 19-12-3 17:50
裝上睇好多資料都話bb厭奶又得佢,一排之後會自己好番。但仔仔真係食好少,依家4個月,由3個月開始就唔好肯 ...

健康院姑娘有冇話佢追唔到生長線,?如果冇,keep住有生長,我覺得唔使太擔心,盡餵

別墅

Aliciariten 發表於 19-12-3 17:50
裝上睇好多資料都話bb厭奶又得佢,一排之後會自己好番。但仔仔真係食好少,依家4個月,由3個月開始就唔好肯 ...

3 個月之前食得ok? 而家大約食幾多? 我聽朋友講Bb4 個半月就叫佢開固了, 等多陣。。

大宅

angelwcy 發表於 19-12-3 21:27
健康院姑娘有冇話佢追唔到生長線,?如果冇,keep住有生長,我覺得唔使太擔心,盡餵
...

生長線暫時冇問題,因為佢3個月前每一個月跳一條生長線,4個月就keep住係第2個月條生長線,但擔心再唔食會追唔到。

大宅

bobochoi867 發表於 19-12-3 21:39
3 個月之前食得ok? 而家大約食幾多? 我聽朋友講Bb4 個半月就叫佢開固了, 等多陣。。

...

佢頭2個月都食好多,滿月一日960,2個月一日1000左右,依家500-700左右,試過再少d。但我又驚加固後會更加唔鍾意奶。

別墅

Aliciariten 發表於 19-12-4 00:45
佢頭2個月都食好多,滿月一日960,2個月一日1000左右,依家500-700左右,試過再少d。但我又驚加固後會更加 ...

嘩。。 好勁呀, 一日1000,我個仔而家一日都係500-600左右2 個月人仔。。

咁佢係大食變正常食量可接受既, 又未去到一俾奶就喊, 比好多BB 好好多。。

男爵府

如果晤由佢可以點

首頁

尾頁

跳至