自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
剛收到銀行電話確認一單網上交易(card Center 話係I tunes 交易)先知比人盜用左

盜用之前大約一個鐘頭做左一單網上交易,同埋link 左張Card 去applepay

問題:
呢單交易會點?
點先可以防止比人盜用

複式洋房

即刻打上銀行 銀行員工會幫你

男爵府

1. 唔駛俾。

2 冇可能

伯爵府

babytt2 發表於 19-12-3 21:58
1. 唔駛俾。

2 冇可能

銀行主動打比我確認,我問佢點算,佢話要睇張單返黎,可能要調查

伯爵府

babytt2 發表於 19-12-3 21:58
1. 唔駛俾。

2 冇可能

如果唔link 任何信用卡去apps 度有冇幫助?

複式洋房

回覆 Aidenlo 的帖子

未必
我只在可靠的網站做網購付款都奶過野

男爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Aidenlo 發表於 19-12-3 22:04
如果唔link 任何信用卡去apps 度有冇幫助?

冇,可以係銀行外洩你資料

最佳方法,唔好用

男爵府

我試過有一次無端端渣打打嚟,話我張卡在外國有網上簽帳買嘢,問我有冇呢個交易,我話冇,佢就話唔緊要我哋會調查,仲話見我平時冇呢啲交易,所以有懷疑,同埋唔係我簽嘅唔需要找數,之後仲話為咗安全起見會注銷我張卡,後來重新發過一張新卡俾我。
我收線後打去熱線再核實,確認真係有呢件事。

wcpcelia    發表於 3 天前

大宅

回覆樓主:

之前試過,都係銀行打黎,佢會幫你cut左卡先,之後會調查返筆數唔係你碌嘅,就可以waive左

伯爵府

龍貓車 發表於 19-12-4 03:30
之前試過,都係銀行打黎,佢會幫你cut左卡先,之後會調查返筆數唔係你碌嘅,就可以waive左
...

Exactly 佢咁講
希望快d waive 倒同出倒新card

伯爵府

kenny926122 發表於 19-12-3 22:10
回覆 Aidenlo 的帖子

未必

我估關以下是但一樣事(盜用之前大約一個鐘頭做左一單網上交易,同埋link 左張Card 去applepay)

因時間上,我出事前一個鐘內只做過呢啲嘢,而第一件事最有可疑,因為第二件事我成日都做,而我第一件事交易個網站從來末pay過

銀行會查因為邊件事引至盜用嗎?

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

呢單交易會點? 答 : 通知銀行豁免
點先可以防止比人盜用?答 : cut 卡 唔用
天祐香港

男爵府

報警備案先

伯爵府

油麥麥 發表於 19-12-4 06:32
呢單交易會點? 答 : 通知銀行豁免
點先可以防止比人盜用?答 : cut 卡 唔用
...

上述兩樣野已做
如果waive 唔倒係咪報警,但....我估唔會受理?

伯爵府

阿妮啦妮 發表於 19-12-4 06:40
報警備案先

如果waive 倒又cut 左Card之後仲要報警嗎?
我只怕最終警察唔會理

公爵府

打上銀行,然後唔駛比,好簡單,我d信用卡用得好濫,一年發生兩三次

wcpcelia    發表於 3 天前

版主

2019新春慶豚圓 大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Aidenlo 發表於 19-12-3 22:03
銀行主動打比我確認,我問佢點算,佢話要睇張單返黎,可能要調查

應該無事, 放心

我之前試過幾次(俾有喺Amazon、用PayPal買野)

要避免:
1)唔好用PayPal (我入去delete晒所有銀行資料)
2)唔好save credit card info喺任何website,買完即係手動delete 返
3)登記verify by Visa / Master (喺絕大部份商戶去到最後一個step, 要enter 一個 via SMS send 俾你嘅code先完成交易)

自此up to now (已幾年)無試過再被盗用

伯爵府

Rubik 發表於 19-12-4 06:58
打上銀行,然後唔駛比,好簡單,我d信用卡用得好濫,一年發生兩三次

我都成日網上用信用卡(最常用applepay , alipay , wechat, payme)
有冇研究點解比人成日盜?

今次係第一次出事,比老公話,叫我唔好再做網上交易,網上銀行嗰d

我都真係開始驚

男爵府

Aidenlo 發表於 19-12-4 06:51
如果waive 倒又cut 左Card之後仲要報警嗎?
我只怕最終警察唔會理

我試過,打上去waive, 同日去報警
呀sir幫我查埋係碌左咩公司既數
我果時係幾萬蚊歐羅
爆晒credit都碌,我剷爆銀行,
佢竟然話見我信用好所以俾我碌爆
咁set信用額黎做咩,傻傻地

最後警察查完,無答案,呀sir 估計係銀行系統出錯先會過左我張信用卡
銀行出左張新卡俾我,亦唔洗我找果筆數

公爵府

Aidenlo 發表於 19-12-4 07:01
我都成日網上用信用卡(最常用applepay , alipay , wechat, payme)
有冇研究點解比人成日盜?

冇,研究都係銀行研究,我又避免唔到唔用,你咪盗囉,盗到都係你本事

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊