自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

Charlotte_mom 發表於 19-12-4 09:36
有時真係,畫公仔畫到出晒腸都唔明,唔通要阿媽鬧仔咁醒佢咩,咁無意思啦
...

人類退化中
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

ngmyan 發表於 19-12-5 08:17
Shake hand, I feel the same to u too.

對不起, 憑你呢句英文, 好難相信你喺香港的大學做咗十年mentor

lch121    發表於 19-12-5 11:36
ngmyan    發表於 19-12-5 11:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

Jumboshrimp 發表於 19-12-5 11:05
對不起, 憑你呢句英文, 好難相信你喺香港的大學做咗十年mentor

you mean the broken English? come on, it's just a causal talk, what do you expect?

子爵府

ngmyan 發表於 19-12-5 11:11
you mean the broken English? come on, it's just a causal talk, what do you expect?

唔好再回班盲黃了,嘥氣,根本就唔理性咁討論,由得佢地盲撐

ngmyan    發表於 19-12-5 14:32

大宅

這不是broken English咁簡單

男爵府

Sumyeema1 發表於 19-12-5 10:06
一定有學生放眼世界,祝一切順利。 :fortu ...

多謝你呀,等我唔會覺得自己太戇居
其實難度唔只班大學生,還有搵國內公司比個位出嚟。我哋target一些top和年青嘅團隊,人哋大把精英,依家咁嘅環境都唔知肯唔肯比個headcount香港大學生。盡下人事啦!

男爵府

中年失業 發表於 19-12-4 09:44
曾幾何時,公司收了一班理工生。安排兩個月的「工作體驗」

但一個月後.就收到班學生向理工集體投訴?難做 ...

我都有下屬係咁樣.....真係O晒嘴

男爵府

題外話:

我在外地不同地方工作20多年

英文真不好.能正常溝通

只有香港人愛challenge 人哋英文的文法

珍珠宮

中年失業 發表於 19-12-5 15:05
題外話:

我在外地不同地方工作20多年

我都不明白现在人與人之間為何要这樣mean.

我同我老公(非港人他母语是英文)结婚快20年了,都溝通到,我也不明白為何要針峰相对。
许多时我老公用詞較深,他會用較浅的字跟我倾。这是溝通,不用下下說三道四。

大宅

Jumboshrimp 發表於 19-12-5 11:05

咪係囉,根本香港人正常人點會唔知咩MNCs. 唔通大學mentor 變咗學生照顧長者Programme? 估唔到質素咁低,mentorship Programme 真係識人build Ip network, 邊個會想花時間同佢talk(emoji)!

ngmyan    發表於 19-12-5 18:01

公爵府

2024勳章

puzzledmama 發表於 19-12-5 12:08
唔好再回班盲黃了,嘥氣,根本就唔理性咁討論,由得佢地盲撐

係囉, 樓主, 你唔使回班黃人啦, 佢地為拗而拗

珍珠宮

回覆 tszchungmama 的帖子

其實我不明白他們的想法是既然覺得我不夠水平做Mentor我已一早話決定唔做,我不明還有什麼要爭辯。他們認為要幫學生就自己做Mentor.全在小事上鑽,不是做大事的材料。我也見不到他們有什麼了了,卻說著人家的不是,可悲

男爵府

ngmyan 發表於 19-12-5 18:15
回覆 tszchungmama 的帖子

其實我不明白他們的想法是既然覺得我不夠水平做Mentor我已一早話決定唔做,我不 ...

開得post就預左有支持反對你睇法既reply, 無理由要全部人都agree你。一係唔好開post講自己唔做mentor,嫌依家大學生不思進取。話說做大事既都唔得閒係度浦bk啦

珍珠宮

janice1226 發表於 19-12-5 20:11
開得post就預左有支持反對你睇法既reply, 無理由要全部人都agree你。一係唔好開post講自己唔做mentor,嫌 ...

Really cannot help those people green with envy.

男爵府

回覆樓主:

由我帶第一班理工大學的學生開始,已經覺得大學生總欠缺一份謙卑學習的心,與護士學校出身的護士不一樣,就是沒有當護士應有的一份刻苦耐勞,不過算了吧,老人家總愛懷緬過去。

大宅

KK20010609 發表於 19-12-4 21:54
香港人連 簡體字也看不懂, 這叫失敗。
人哋有權用簡體字, 冇乜問題。
...

我也有權發表意見,唔使咩都咁激動,話人失敗,小心爆血管

大宅

prizem 發表於 19-12-4 11:24
你返大陸請人囉

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

janice1226 發表於 19-12-5 20:11
開得post就預左有支持反對你睇法既reply, 無理由要全部人都agree你。一係唔好開post講自己唔做mentor,嫌 ...

BK 十幾年來都係臥虎藏龍,不過近年呢....就真係人多口雜,質素差得多。

男爵府

可能樓主用簡體字,所以有幾個仇恨內地嘅人,衝出嚟係咁咬人。

男爵府

dorolinlin 發表於 19-12-4 20:55
咁提提你,呢度係香港,請用繁體字

香港點解唔用得簡體字?政府網頁都有繁簡英啦。

定係你以為自己係皇帝,可以限制人哋嘅自由?

首頁

尾頁

跳至