心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近的社會氣氛下,不得不令我感到對將來的迷茫。 作為一位媽媽,好應該向囝囡表達及抱住正面的態度,令他們對前面的路是充滿希望的,尤其他們只是初小以下的歲數,很多事情未能清楚理解。

同時,實際上自己的內心也很模糊,雖然已不能回到從前,但真心寧願時間可以停留在現在的這一刻。

以自己來說,工作尚算可以,有一個美滿家庭,小朋友快樂健康,四大長老也身體健康,而自己兄弟姊妹同樣生活愉快!這對我來說有多麼的美好! 可是,一想到將來……

我並不只是說香港的社會問題,而是全世界也有自己國家的問題,感覺沒有一個是說得上是安安定定的生活… 到底該如何為自己的兒女打算呢?如何告知他們將來應該要如何面對呢?他們將來面對的,可能是很困難,或者已經是超出我的想像…. 到底是否我過份悲觀呢?

男爵府

畀面勳章

既然度度都有問題,就更加唔好諗咁多啦,你細個時你亞媽有無話你知將來點應對,就算講過你都當佢發噏風,咩叫人生經驗,一定要自己經過試過先叫經驗嗎,你想太多了!

伯爵府

不用想太多,將來的事無人能控制,正如6個月前無人知HK會咁。
唯一可以做是努力工作儲多個錢比小朋友日後升學用。。。。

大宅

回覆樓主:

係嘅!做好現在的才是最好。

別墅

angel-papa 發表於 19-12-4 11:04
最近的社會氣氛下,不得不令我感到對將來的迷茫。 作為一位媽媽,好應該向囝囡表達及抱住正面的態 ...

妳情況同我好相似。我囝囡就廿歲出頭但面對問題大同小異,囝囡有自己唸法我俾斗零意見都未必聽莫講話教佢要點點點。

大宅

sara2019 發表於 19-12-5 18:05
妳情況同我好相似。我囝囡就廿歲出頭但面對問題大同小異,囝囡有自己唸法我俾斗零意見都未必聽莫講話教佢 ...

廿歲出頭嘅就真係好說服喎⋯⋯佢哋有佢哋嘅思想⋯(emoji)(emoji)唯有等佢哋自己打算了⋯

別墅

angel-papa 發表於 19-12-5 21:46
廿歲出頭嘅就真係好說服喎⋯⋯佢哋有佢哋嘅思想⋯(emoji)(emoji)唯有等佢哋自己打算了⋯
...

今日知道朋友個女突發心臟病去左,未夠30歲。除左人算不如天算仲可以講咩。 [/smiley

大宅

sara2019 發表於 19-12-8 22:37
今日知道朋友個女突發心臟病去左,未夠30歲。除左人算不如天算仲可以講咩。 [/smiley
...

冇錯!我最近都有同自己差不多年紀的朋友生病逝世去了⋯⋯
留返老公同個仔係度,個仔仲係初中⋯ 真係有千算萬算,都算唔到個天想點⋯所以有時真係要活在當下珍惜眼前

珍珠宮

最緊要仔女HEALTHLY就OK了,仔女可以去外國讀書OR 回中國讀也好的...
而家好多公司唔請那幾大的大學,怕怕...即佢地可能要等到30+先有工作..

首頁

尾頁

跳至