論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

發現工人偷錢,即炒
佢當日已經執左野返agent度
但係警察未知查唔查⋯

今日最後要賠錢日子⋯可唔可以唔賠住?賠左又驚佢走路⋯唔賠又驚佢告我⋯

大宅

2020勳章

你報左警未呀?
記得寫信去入境處,落埋報警編號!
強烈建議你打去勞工處問清楚處理方法!

洋房

anperbaby 發表於 19-12-4 13:50
你報左警未呀?
記得寫信去入境處,落埋報警編號!
強烈建議你打去勞工處問清楚處理方法!

打極去都無人聽⋯留左言⋯未覆

報左警喇⋯ 不過勝算唔大⋯

講真比佢偷左勁多錢⋯ 仲要賠比佢⋯ 真係唔知可以點⋯ 好無助⋯

大宅

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-4 14:29
打極去都無人聽⋯留左言⋯未覆

報左警喇⋯ 不過勝算唔大⋯

有無裝cam?搵唔搵到佢既犯罪證據?
勞工處個熱線比較繁忙,你聽朝一早再試
但我既理解係,就算佢有犯法,都唔代表僱主可以唔出糧,但代通知金係另外一回事

大宅

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-4 13:33
發現工人偷錢,即炒
但係警察未知查唔查⋯

有無同agent傾過點處理?

洋房

anperbaby 發表於 19-12-4 17:59
有無裝cam?搵唔搵到佢既犯罪證據?
勞工處個熱線比較繁忙,你聽朝一早再試
但我既理解係,就算佢有犯法, ...

無cam呀⋯ 我唔會咁無良唔比人工⋯ 不過代通知金就唔想比囉⋯ 如果唔係佢手腳唔干淨,我都唔會炒佢⋯ 我突然間仲要搵人頂佢d野做⋯
見人地d post話如果告得入唔駛比代通知金⋯

洋房

anperbaby 發表於 19-12-4 18:00
有無同agent傾過點處理?

個agent完全無做過野⋯ 影晒證據比佢⋯
佢剩係一句「等警察查,等官判」

大宅

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-4 18:14
個agent完全無做過野⋯ 影晒證據比佢⋯
佢剩係一句「等警察查,等官判」

個Agent收完錢就唔想做嘢!

wcpcelia    發表於 19-12-6 16:47

大宅

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-4 18:13
無cam呀⋯ 我唔會咁無良唔比人工⋯ 不過代通知金就唔想比囉⋯ 如果唔係佢手腳唔干淨,我都唔會炒佢⋯ 我突 ...

我個frd又係無裝cam,俾工人屈佢打佢。個工人後來走埋佬,搞到我個frd成日要去差館報到!啲賤工人真係好鬼衰!

洋房

1823 打左黎,話解雇原因係「嚴重過失」係可以唔比「代通知金」

不過而家工人姐姐比人拉左,暫時都比唔到最尾一個月糧比佢⋯

子爵府

2020勳章 好媽媽勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-6 11:30
1823 打左黎,話解雇原因係「嚴重過失」係可以唔比「代通知金」

不過而家工人姐姐比人拉左,暫時都比唔到 ...

想請教下,點發現佢偷左好多錢呀?

大宅

2020勳章

你有片比警察所以有證據拉佢走?

珊瑚宮

2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

工人比人拉咗, 唔比得人工住。 等上庭。 若有罪, 要坐, 咁臨放之前, 會有人通知你出埋D尾數工人。

若有罪但唔使坐, 個工人已有案底, 要返去。 咁當工人出來, 比埋D尾數工人。 有罪, 係唔使比多個月工人走。

但若無罪, 咁就要比多一個月工人。

洋房

c27cheun 發表於 19-12-6 13:46
你有片比警察所以有證據拉佢走?

我地響佢間房搵到,無左金牌既盒,同無晒錢既利是封

警察再去查

洋房

Racmom 發表於 19-12-6 13:03
想請教下,點發現佢偷左好多錢呀?

本身搵d文件,發現無左幾件金器⋯搵下搵下⋯唔見左d用剩既外幣⋯再發現佢將我女上兩年d利是同我今年預備派既利是都偷晒入面d錢⋯ 封返好個利是封⋯

洋房

回覆樓主:

同agent傾過點處理

珊瑚宮

2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-7 12:15
本身搵d文件,發現無左幾件金器⋯搵下搵下⋯唔見左d用剩既外幣⋯再發現佢將我女上兩年d利是同我今年預備派 ...
嘩, 好狼, 偷咁多貴野。

翡翠宮

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-4 13:33
發現工人偷錢,即炒
但係警察未知查唔查⋯
印定菲?
玩具萬歲!

翡翠宮

2020勳章

我覺得佢係專登留低D利是封呀金合呀比你睇 博炒 因未必有證據告得佢入
先偷一大畢再拿多四千五
玩具萬歲!

別墅

2020勳章

BabyJC1223 發表於 19-12-7 12:15
本身搵d文件,發現無左幾件金器⋯搵下搵下⋯唔見左d用剩既外幣⋯再發現佢將我女上兩年d利是同我今年預備派 ...

好離譜 做左幾耐?我自己金器個D全部放夾萬 利是放櫃桶但出門會鎖 我連護膚品都鎖 佢地十個有9個係賊黎 乜都偷架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊