懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Archung106 發表於 19-12-5 16:17
假宮縮係咪即係似M痛咁?我由32週開始間中都有M痛嘅感覺,而家35週一星期都有2~3次,但維持唔長時間
...

係啊, 都係m痛咁痛30-45秒, 我過晒預產期都冇試過, 去檢查果時都有問助產士, 佢話到你真係痛果時你就會明架啦! 唔使擔心, 你自自然然就會知係咩感覺架啦

大宅

Elisabetta 發表於 19-12-5 18:35
係啊, 都係m痛咁痛30-45秒, 我過晒預產期都冇試過, 去檢查果時都有問助產士, 佢話到你真係痛果時你就會明 ...

因為而家都隔日有1~2次M痛感覺,係真係覺得痛,但又唔覺肚硬晒,反而之前試過肚硬但冇M痛感覺
所以唔知邊隻先係宮縮

大宅

piggy_bun 發表於 19-12-5 16:09
假宮縮係咪都好痛架?不過無規律咁痛?

唔係好痛架咋, 似m痛咁, 但冇m痛咁痛, m痛係non stop持續既痛, 假陣痛係30秒左右, 好快冇野~ 係啊冇規律, 會係40分鐘, 30分鐘, 1個鐘, 2個鐘, 15分鐘咁痛一痛, 你可以download d app count住自己幾耐痛一次架

大宅

Archung106 發表於 19-12-5 18:38
因為而家都隔日有1~2次M痛感覺,係真係覺得痛,但又唔覺肚硬晒,反而之前試過肚硬但冇M痛感覺 ...

肚硬係braxton hicks, 中文我都唔知係咩, 大概33週左右開始, 硬晒但唔會痛

假宮縮(假陣痛)係唔同感覺既, m痛咁, 我就成40+7先第一次感覺到, 假陣痛左足廿個鐘, 之後愈痛愈密變左真陣痛, 到果晚半夜就生得啦

大宅

Elisabetta 發表於 19-12-5 18:43
肚硬係braxton hicks, 中文我都唔知係咩, 大概33週左右開始, 硬晒但唔會痛

假宮縮(假陣痛)係唔同感覺既 ...

假陣痛會痛成廿個鐘 不規則咁M痛嗎?

大宅

Archung106 發表於 19-12-5 18:47
假陣痛會痛成廿個鐘 不規則咁M痛嗎?

係啊, 開頭由夜晚10點幾開始痛, 有時40分鐘痛一痛, 有時30分鐘, 有時1個鐘, 有時15分鐘, 不規則咁痛, 之後愈痛愈密, 到半夜兩點幾2分鐘痛一痛, 入左醫院, 痛到第二朝7點終於打左止痛針, 訓左, 訓醒d痛疏番, 變番不規律, 15-20分鐘, 40分鐘-2個鐘先痛咁, 子宮一度都未開, 斷斷續續咁又訓過, 到到果晚既10點幾再檢查子宮終於開到3-4度, 所以嚴格黎講我都唔知幾時先開始真痛~

大宅

Elisabetta 發表於 19-12-5 20:00
係啊, 開頭由夜晚10點幾開始痛, 有時40分鐘痛一痛, 有時30分鐘, 有時1個鐘, 有時15分鐘, 不規則咁痛, 之後 ...

原來係咁,即係未有規律都可以唔駛咁急趕去醫院,但冇經驗真係好難分辨到
我先35週就成日有M痛感覺,都幾驚

伯爵府

cometingliu 發表於 19-12-4 23:01
我上個月41週2催生,快手攪掂好過慢慢開啦係落催生藥

催生藥會好痛嗎?

男爵府

十五樓師奶 發表於 19-12-5 23:54
催生藥會好痛嗎?

我覺得同無催生一樣咁痛法,但無催生每個階段痛幾個鐘,催生就每個階段痛幾下。利申,第一胎正常生,第二胎催生。催生快靚正啦

首頁

尾頁

跳至