嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 7個月大,肯食粥同米糊果啲,但點都唔肯食綠色的菜,可以點好?

男爵府

yeemeko 發表於 19-12-4 17:52
BB 7個月大,肯食粥同米糊果啲,但點都唔肯食綠色的菜,可以點好?

7個月仲好細個,可以打碎啲菜, 先用水烚熟啲菜葉再 切到好碎或者用攪拌機打碎咁樣先會冇乜草青味,娃娃菜,翠玉瓜煮熟都帶甜味,bb應該接受
有時bb試食物都要試好多次先接受

回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko, 明白BB唔肯食菜媽媽會好煩惱! 正如樓上jm所講, 有研究指出BB要嘗試新食物7-8次先會接受新味道, 所以BB試過幾次都未接受到都正常, 可以隔一排等佢淡忘左再比佢試試呀, 依家試過咩蔬菜? 每餐食到幾多固體呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-12-4 20:19
7個月仲好細個,可以打碎啲菜, 先用水烚熟啲菜葉再 切到好碎或者用攪拌機打碎咁樣先會冇乜草青味,娃娃菜, ...

thank u 試下呢2種先,希望佢接受到

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-12-5 10:39
回覆 yeemeko 的帖子

佢試過整到好爛的菜心、白菜仔,菠菜,糊仔的話食到半碗仔。便便比之前硬少少,我怕佢唔食菜會便秘啊
yeemeko 發表於 19-12-5 14:44
佢試過整到好爛的菜心、白菜仔,菠菜,糊仔的話食到半碗仔。便便比之前硬少少,我怕佢唔食菜會便秘啊 :dis ...

媽媽可以試下唔同既食物配搭黎吸引BB, 例如: 菠菜魚蓉糊/, 菜心蛋黃糊/粥等等, 但要留意幫BB加固既時候每試一樣新食物要試2-3, 觀察左BB無過敏反應先再試新食物呀! 依家BB便便質地點呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-12-10 14:37
媽媽可以試下唔同既食物配搭黎吸引BB, 例如: 菠菜魚蓉糊/粥, 菜心蛋黃糊/粥等等, 但要留意幫BB加固既時 ...

BB無過敏,而便便的質地比起加固之前硬啲,由一日兩次變到一日一次。
yeemeko 發表於 19-12-23 14:37
BB無過敏,而便便的質地比起加固之前硬啲,由一日兩次變到一日一次。

Bb食固體之後便便會變得較有形狀, 如果便便偏乾, 可以增加纖維同水份既攝取, 慢慢加入瓜蓉、菜蓉、果蓉等一齊食, 另外水份既攝取都重要架, 平時BB肯唔肯飲水呢?

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-12-24 12:22
Bb食固體之後便便會變得較有形狀, 如果便便偏乾, 可以增加纖維同水份既攝取, 慢慢加入瓜蓉、菜蓉、果蓉等 ...

BB有飲水嘅,餐與餐中間有比佢飲,不過佢每次只肯飲幾啖
yeemeko 發表於 19-12-30 23:02
BB有飲水嘅,餐與餐中間有比佢飲,不過佢每次只肯飲幾啖

清水味道較淡, BB有可能要多少少時間既適應, 除左清水外,基本上唔太油膩嘅湯水都可以比BB飲下, 例如: 去油雞湯/瘦肉湯, 用天然食材煲既湯水等等

首頁

尾頁

跳至