嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

7個月大BB 呢幾個星期不停生啲紅色粒粒。 最初會紅一陣就唔紅,呢幾日就keep 住紅,唔㾗但會甩皮,其實係咩嚟呢?會唔會係汗疹?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,見到BB 面上紅左一撻撻,明白媽媽會擔心BB皮膚幼嫩,流口水/嘔奶會刺激到面上皮膚,可能會出現紅色一撻撻/粒粒,平時媽媽有冇同BB做保濕? 情況持續左幾耐?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

睇落似皮膚敏感同濕疹, 要同佢睇醫生.
你睇下似唔似我小朋友D濕疹皮膚?

早前我小朋友D濕疹好勁, 手手腳腳面同身都有, 帶左佢去睇中環張傑醫生.

而家已經好返曬, 暫時都無再返發, 張醫生勁有耐性教我點用藥同護理濕疹皮膚.

洋房

hachan 發表於 19-12-6 21:57
睇落似皮膚敏感同濕疹, 要同佢睇醫生.
你睇下似唔似我小朋友D濕疹皮膚?

對比一下張相,我個無生喺摺位,又唔痕,唔太似濕疹,可能係敏感...
太多醫生都唔知邊個好,多謝你推薦啊!

洋房

[email protected] 發表於 19-12-6 16:05
回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,見到BB 面上紅左一撻撻,明白媽媽會擔心BB皮膚幼嫩,流口 ...

出左幾星期,呢個星期持續發紅,可能係敏感? 我平時一日塗4次保濕,有時更多,但好似都無改善

yeemeko 發表於 19-12-7 22:07
出左幾星期,呢個星期持續發紅,可能係敏感? 我平時一日塗4次保濕,有時更多,但好似都無改善
...

BB紅疹有唔同種類/成因如: 濕疹、奶癬、過敏等等, 濕疹較多見於面、手、膝頭等位置, 皮膚會又紅又"鞋"和痕癢。BB皮膚角質層比成人薄, 當BB皮膚比較乾,流口水/嘔奶後刺激到皮膚,面上可能會出現紅色粒粒, 繼續勤D做保濕,3-4小時揸一次,加強皮膚屏障作用,留意洗面/沖涼水溫唔好咁熱,若紅嘅範圍擴大或情況持續唔改善,都建議睇下兒科醫生會搵出原因。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

[email protected] 發表於 19-12-9 13:38
BB紅疹有唔同種類/成因如: 濕疹、奶癬、過敏等等, 濕疹較多見於面、手、膝頭等位置, 皮膚會又紅又"鞋"和 ...

好的,謝謝

yeemeko 發表於 19-12-9 18:54
好的,謝謝

唔好客氣 多留意bb生活環境,多穿著純綿衣衫,避免用地氈/ 絨沙發/ 絨毛玩具,BB毛巾、床單、被每星期徹底清洗及放係陽光下曬乾(減少塵蟎、霉菌)

別墅

2020勳章

皮膚乾燥爆拆,我b都係咁,買保濕茶下先,再唔得先睇醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊