自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

英國同美國都笑緊港on. .... 講一句又賺一筆

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ahpoo 發表於 19-12-5 11:13
係好渺茫既但我自己對任何事都唔會100%否定,凡事皆有可能,唔會將任何野講死,其實有盼望都係 ...

如果要爭取居英權,我覺得爭取祖國有民主仲實際。

大家各自各爭取吧。加油。

但我對英國,真係從來冇「奢望」過。

不過有BNO既,我覺得係應該續。因為總有其他用途,我唔係講居英權。

伯爵府

回覆樓主:

其實依家衝出黎果班年青人,有部份係受惠到架,只要佢地父母係83年前係香港出世就拎到,班年青人係靠BC by descent 由父母傳比佢地

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

fundfund 發表於 19-12-5 10:31
1983年前香港出世,但1984年後才申請BNO 又點計呢?

因為1984 中英簽訂左聯合聲明,,所以冇份
內文有寫

珍珠宮

tester5 發表於 19-12-5 11:20
如果要爭取居英權,我覺得爭取祖國有民主仲實際。

大家各自各爭取吧。加油。

多個選擇從來無壞,可能我殖民地長大,國家思想唔係太深,未至於會因中國係祖國而極排除其他地方,那裡活得自在(身和心)那裡便適合我

伯爵府

1983年前香港出世,但1984年後才申請BNO 又點計呢?

睇出世紙架,聽聞英國臨走時已拎哂係香港出世既人既登記資料,最好續左bno,到時落實有得平權,英國政府做得快d囉,因為平權好複雜

水晶宮

回覆樓主:

做人要有夢想,繼續爭取繼續加油 衝出國際 我好支持,等緊佢哋成功

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

goo_littlebb 發表於 19-12-5 10:24
83年前出世喎..........依家出面衝果班, 有幾多係83前呢?

可以by descent架,只要佢地父母係83年前係香港出世

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ahpoo 發表於 19-12-5 11:27
多個選擇從來無壞,可能我殖民地長大,國家思想唔係太深,未至於會因中國係祖國而極排除其他地方,那裡活 ...

咁我好愛國,我一定唔會離開香港。

我覺得香港割讓英國,係有我地特殊既歷史責任。

香港係祖國民主進程絕對可以出一分力,我係好有信心祖國可與香港一起實現民主。

咁中國人,就唔再係窮得只有錢,中國人都可以活得好有尊嚴。

公爵府

- 根據文中所講應該唔包括在內,但係有人講係可以靠合資格嘅父母幫手申請。

- 我覺得英國通過magnitsky act機會多過BNO 平權(純粹個人估計)而且會付諸行動。
因為兩者比較,前者係唔會對當地社會做成任何壓力,但係又回應到美國嘅呼籲。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

iamlazy 發表於 19-12-5 11:19
英國同美國都笑緊港on. .... 講一句又賺一筆

冇錯,有人向我搖尾乞憐

幾威風

伯爵府

回覆樓主:

其實想知清楚,可以係睇Martin Oei 黃世澤 facebook, 或者聽佢YouTube channel, 琴晚同今朝都有解釋,佢對國籍法好有研究,因為佢自己既國籍好複雜

子爵府

之前同學仔媽咪話自己要攞番本bno,有咩事走到容易d
我話我唔會攞,香港先係我個家,仲有,如果英國佬係要你嘅,之前就唔會有bno呢樣野啦

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

都係果句,佢地攪掂脫歐先講其他啦
請勿打招呼~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

melody228 發表於 19-12-5 11:52
都係果句,佢地攪掂脫歐先講其他啦

自己都煩到一頭煙, 仲有心情理班香港人? 口行行, 大隻講
放下自在

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

果度指數咁高, 唔好住啦
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

其實又唔需要冷嘲熱諷嘅。

人各有志,幾多人一早申請移民,離開香港,幾多人留守香港,都係好個人嘅選擇。

子爵府

醒目開學勳章

snoopyiu 發表於 19-12-5 11:30
可以by descent架,只要佢地父母係83年前係香港出世

83年前香港出世, 要有出世紙, 我諗班人好多都申請唔到。

首頁
12345...15

尾頁

跳至