時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kenstin 發表於 19-12-8 06:06
我都好想學你甘天真,我都想愛我父母,但係我父母成日管住曬,距地成日想教育我,成為好似新疆教育營個班 ...

同埋你唔好用埋啲咩阿父母管束住你著鞋著襪呢啲日常生活嘅比喻去混淆視聽。大陸幾時有管香港人嘅日常行政?同埋你要求嘅只係日常生活安排?

而家你地啲五大訴求係要真普選(涉及港獨), 赦免犯法嘅「義士」(即係要廢香港法治). 套用你個比喻,你係要獨立(但要霸咗間屋) 同廢咗家規(即係要我話點就點)

男爵府

我都好想學你甘天真,我都想愛我父母,但係我父母成日管住曬,距地成日想教育我,成為好似新疆教育營個班 ...

好呀,無問題㗎,搬出去住好好呀,但唔好要家裏父母咩都認同你,一有唔同意見,唔好打爛曬屋企啲嘢,甚至霸主間屋,趕父母出街。
你要自立成人,都要學識自力更新,要做個值得人尊重的人!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

yyh08 發表於 19-12-5 14:38
要睇事實!梁建峰完美KO

https://www.facebook.com/100009331965581/videos/2508105976177110/

我個個星期聽梁總!曱甴腦殘聽吾明架啦!

大宅

kenstin 發表於 19-12-6 00:22
梁先生的言論真係幾弱智,不過的確是給無腦的藍絲看的。
香港話曬都係在中共口中的一國兩制典範,點可能搞 ...

同你呢d食屎痾飯的黃屍講道理,堪稱本世紀一大難事。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你都識講你搬出去,點解你唔好似班暴徒咁打爛哂家中傢俬擺設然後私了你父母呀!你地唔係不嬲都要摧毀反你地既人同地方咩?點解父母唔認同你只揀搬出去咁委屈呀,應該同你父母攬炒燒死佢地燒埋間屋先啱你地邏輯。相反如果你都話父母意見不合你搬出去,咁你地咁唔鐘意香港就走啦!因乜事要攪亂佢?證明你地班垃圾人渣都係龍門任搬,自己自打嘴巴,不能自圓其說。

侯爵府

回覆 kenstin 的帖子

如果中大二橋上面d人沒掉嘢落公路,沒搵出大數量汽油彈,沒唔見化學品
理工沒人爬渠游繩,o係校長目前強拉翻個男仔過去唔比走,沒搵出大量汽油彈

如果沒上面呢d,我都可能buy你,,
可惜,賤格就賤格,
takeside就takeside,就咁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tsewong 發表於 19-12-8 08:12
你用呢個比喻,前題係間屋係父母名嘅(即係等如香港係大陸嘅), 而你同其地兄弟姐妹只有居住權,冇擁有權

...

或者我再講多少少,其實我同父母係因為戰亂事隔多年才相認返,當時我已經有一定的社會地位,而他們卻比我窮困潦倒得多,我還教他們如何做生意掙錢,他們有時手緊,遇到咩天災人禍,我也會義無反顧的出錢出力,因為他們是我的父母,我初初與他們相認的時候,鄧伯伯是多麼高興,還說大家一家人,應該住在一起,我答應你們一屋兩房人,各管各的,但後來父母因為際遇,遇到貴人美叔叔,給了他很多生意的機會,又能加入wto,而又得到我的傾囊相教,在2-3十年間,就能意氣風發,成個暴發戶甘款,現在還要對各個叔叔伯伯指指點點,實行宣揚他的特色人生觀,呢啲都唔緊要,但當初較好唔理我架,宜家樣樣管住曬,幫我換埋電視機,著咩衫都要管,出街限時限刻,有時仲收埋我張八達通,大佬,我地只係同住,並非融入,成日相同你地開家庭會議,你又唔囌我,想我好似個弱智大哥甘完全聽曬你話,我真係做唔到,即使我比大哥打到成身傷痕,我都唔會就範,你幾時先肯聽下我的卑微訴求?

fedwd    發表於 19-12-8 11:16

子爵府

香港人似單性人教唆巨嬰要立國迫害中國人民,吾想中國人國泰民安!
成日遊行然後暴力亂民果D……攪到民不尞生!

侯爵府

kenstin 發表於 19-12-7 19:44
我又講下鄭若華單野比你知,你可以唔信,這是小道消息,鄭因為怕人權法案通過會被被列入名單中,曾經辭職 ...
我覺得因為私心做某d位做某d工跟住咁樣係
抵死
因為你可以選擇唔做,你選擇因為你考慮利益,你沒考慮公共利益,咁啱啦,就係用私人利益來夾你,
正如當年係香港要求自由行,係想搵內地人錢,錢搵到啦你而家數人,,,我覺得香港忘本兼賤格

子爵府

kenstin 發表於 19-12-8 05:38
哎呀!原來係真架?我真係對政治無咩認識,甘即係中共無時無刻都對不同階層的香港人有"照顧",真係要好似 ...

咁又係,你認同嘅逼害只包括私了,燒舖燒學校燒地鐵,掘路掟磚掟汽油彈,請個逃走高官返黎復職出糧又真係好難接受。

其實佢唔走咪無逼害囉,好似啲黃人咁講,佢唔多咀咪唔會比人私了囉! 我都係你哋思維去睇呢件事咋,乜原來咁唔係嘅架?

公爵府

複式洋房

mermaid2002 發表於 19-12-7 06:59
你呢段嘢,寫得好有問題什麼是兩軍對壘?深入敵陣叫囂?我在電視只是見伯伯在港鐵站,鬧黑 ...

黃屍有腦就唔會咁,滿口歪理,愈辨愈出醜,不知所謂!!!

侯爵府

咁你離家自立咪得囉,又要住人度,又要人養你,又要咁多 我要我要我要,,,呢d咪cheap囉,有志氣靠自己未必同意但係都尊敬,你拿人好處又要呢要路,坦白講,睇你唔起囉

子爵府

kenstin 發表於 19-12-8 10:55
或者我再講多少少,其實我同父母係因為戰亂事隔多年才相認返,當時我已經有一定的社會地位,而他們卻比我 ...

so,自殘自盡?

侯爵府

或者我再講多少少,其實我同父母係因為戰亂事隔多年才相認返,當時我已經有一定的社會地位,而他們卻比我 ...

而家好似掉轉你打大哥喎。你地打爛哂地鐵,立法會,交通燈,馬路,但你有俾錢維修嗎?

正如你話齋,你同兄弟姐妹都有份住個屋企。咩卑微訴求?卑微到打攔哂屋企但要人地幫你埋單找數?

你記住香港從來都唔係獨立國家,以前只係英國殖民地,而家係中國嘅特區only. 睇你一大段嘢完全係接受唔到以前香港人高高在上施捨大陸,而家唔忿氣俾大陸統治。無論係點唔忿氣,香港依然係中國香港

男爵府

黃人如果將自己的優點(作故事)用對地方(當作家),真的是很不錯。你們好似不懂得面對現實,蘋果揭露了831的真相,你們仍然未醒。
我知你哋時時想獨立,但你自己不是無看新聞掛?中大和理大留下要人執拾的東西,是能夠獨立的人做出來的嗎?口裏說想獨立,但身體最誠實。其實你們是需要回到過去,返回bb年代,重新飮奶,再學習。
那些有趣的比喻,加入了歪理,你們很受落,但這對於懂得思考的jm是沒有用的。這(emoji)的jm們其實都很有耐性幫你回復正常。不像「連X」和「高X」網站,三句唔埋,兩句就係粗口。

男爵府

其實你知唔知香港八、九十年代經濟之所以可以起飛,係因為香港作為西方國家和中國的橋樑,香港人有很多機會可以搵錢。無錯當時中國比較窮,但她之後的發展和進步正正造就了香港的成就。而當時香港人不談政治,人人都可憑獅子山精神打拼,向上流,造就一個個奇蹟,所有事情發生都係天時地利人和。
如今中國發展超越香港,而當中亦需要靠幾十年來中國政府有效和良好的管治。而你不能接受現實,係因為你不能接受作為香港人的優越感失去了。
中國絕對希望香港可以實行一國兩制,因為她最終願望係兩岸三地統一。如果你哋只求兩制甚至獨立,但不承認一國,那是你們不能面對現實!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-12-8 21:06
其實你知唔知香港八、九十年代經濟之所以可以起飛,係因為香港作為西方國家和中國的橋樑,香港人有很多機 ...

你最好搞清楚咩叫兩制,中國是黨最大,香港是司法政三權鼎立,就舉個簡單例子,不久前政府以緊急法立下蒙面法,後來被高院判為違憲,但居然被中共的法政會破口大鬧,你本身是法政機構,當然他們習慣了黨是最高機關的管治,不會明白先進國家法庭是最高也是最終的決定的制度,你要反對只能靠上訴到更高的終審法庭才有效,國內人好似永遠都不會明白這點似的,他們永遠不明白何為一國兩制,更要強加說明一國兩制乃一國為先,而一國就以黨為遵,而黨就以黨主席為首,成日向你們洗腦習的一言堂。作為更先進的香港當然不食這一套,但可惜特首已經是中共的傀儡,林鄭當然知道香港的制度,但又要聽從中央的一言堂,在這種兩難的情況下,她是不可能解決現時香港的問題的。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tsewong 發表於 19-12-8 14:11
而家好似掉轉你打大哥喎。你地打爛哂地鐵,立法會,交通燈,馬路,但你有俾錢維修嗎?

正如你話齋,你同 ...

唔忿氣係因為你曾經講過一國兩制,講過話港人治港,高度自治,宜家一國何來兩制,林鄭是你的傀儡,表示一國兩制已名存實亡,就不如索性一國一制,何必假仁假義,一個小小反送中都不能回應,後來還要產生警黑勾結,警暴等等,如果唔係一國一制,林鄭有話事權的話,早在200萬人上街那一刻已經撤回,何需要用語言藝術話壽終正寢。
現在解決方法有兩個,
1,示威者主要針對警暴,而你們也很想找出示威者金主,除了設立獨立調查會別無他法。
2,中共實行一國一制,二次收回香港,香港法治跟足國內,從始沒有反對派,什麼民主派,氾民通通消失,大家一心向國向黨,跟隨習主席的大中華復興之路走,大家生活安定繁榮,國家富強。
你的選擇會是什麼?

首頁

尾頁

跳至