自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

一早送返學、唔好話細路起身打仗、我濕手指都涷到痛、一係有錢到我唔駛做、有避寒同避暑山莊、發夢完畢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多度有暖氣既,唔使怕。

有親人加國回港,就講過感覺香港凍過加喇。

不過,若要鏟雪就慘尐。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

my005 發表於 19-12-6 09:22

我諗我只能在室內生活
而家香港都著襪著羽絨背心、仲俾暖水仔刷牙、俾人鬧再涷點搞

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我住加拿大,真心講我覺得香港真係凍過加拿大。因為屋企有暖氣,一出門口就上車所以凍既時間吾長。香港係間屋都凍出街又要等車

bopomofo2405    發表於 19-12-7 09:29

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

其實外國有暖氣,通常屋企上車揸車,點對點,無乜機會凍

珍珠宮

yuncc 發表於 19-12-6 10:19
香港濕d
就算十幾度都凍過外國幾度

是⋯濕凍凍入骨!我去歐洲2~6度都係短䄂、羽絨背心加防水外套

伯爵府

開暖風機吧.
落雪國家一般都室內全暖氣,水喉出暖水,出門私家車
香港涷得不便

珍珠宮

好媽媽勳章

my005 發表於 19-12-6 09:22

唔想鏟雪, 可以揀住在 apartment

珍珠宮

去玩落雪就ok

住就咪搞

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

歐洲長時間都係凍,所以公交、房屋都有暖氣,熱浪得一兩日,公交無冷氣就比人話落後,香港凍得個幾日,無暖氣又係咪落後

bopomofo2405    發表於 19-12-7 09:30

水晶宮

wuwucancan 發表於 19-12-6 10:39
是⋯濕凍凍入骨!我去歐洲2~6度都係短䄂、羽絨背心加防水外套
...

唔係講笑、我覺得浴室寶同變頻冷暖係偉大發明可能個人虛、而家出太陽先好d、今朝洗手係

水晶宮

Ashleycorina 發表於 19-12-6 10:32
其實外國有暖氣,通常屋企上車揸車,點對點,無乜機會凍

咁室外活動呢?
終於明點解動物要冬眠

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 19-12-6 12:02
唔係講笑、我覺得浴室寶同變頻冷暖係偉大發明可能個人虛、而家出太陽先好d、今朝洗手係
...

一開凍嗰三日全身骨痛⋯隻右手痛左3日訓都訓5到

男爵府

luckybaby2011 發表於 19-12-6 09:18
一早送返學、唔好話細路起身打仗、我濕手指都涷到痛、一係有錢到我唔駛做、有避寒同避暑山莊、發夢完畢。

...

阿女在加拿大,尋日同佢FaceTime我話香港好凍,佢好招積咁話媽咪我着緊短袖衫。
外國冬天室內全天候暖氣,上車又有暖氣,唔係想像中咁得人驚。

象牙宮

回覆樓主:

有錢移民唔到?定你唔想去落雪地方?2回事喎,人地外國有暖氣,根本舒服過香港呀!

珍珠宮

王國教室勳章

luckybaby2011 發表於 19-12-6 12:03
咁室外活動呢?
終於明點解動物要冬眠

會着厚衫㗎嘛!去滑雪去玩個人郁其實唔會好凍㗎!

大宅

回覆 vespa 的帖子

想問皮膚會不會很乾

公爵府

luckybaby2011 發表於 19-12-6 12:02
...
冬天開暖水洗手啦,唔好咁虐待自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

外國冬天絕大部份室內地方都有暖氣,會好乾,所以好多人屋企都有部放濕機,住屋既打開門就出車房上車就出街,就算住 apartment 都唔會好遠就到車,到目的地落車行幾步路就到有暖氣地方,真係好少時間留喺戶外,只係要剷雪就辛苦 d。
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

首頁

尾頁

跳至