0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 就快3個月,40日左右開始有頭泥,試左用施巴嬰兒護膚油,用左2日仲嚴重。之後再試用Biolane去頭泥洗髮水,頭幾日用有改善,但之後就無乜效。請問可以點做?(圖係今日12月6日影)謝謝(emoji)(emoji)

大宅

sososo1001 發表於 19-12-6 12:43
BB 就快3個月,40日左右開始有頭泥,試左用施巴嬰兒護膚油,用左2日仲嚴重。之後再試用Biolane去頭泥洗髮水 ...

我個女8個月了,都係咁。 同你一樣, 用過musterla 專去頭泥洗頭水, biolane 護膚油up 20 mins 再洗頭。 都係無用。 問過健康院姑娘,話可能bb 油脂分泌比較多,所以洗完又有洗完又有。 咁我就無再理了。

男爵府

BB 就快3個月,40日左右開始有頭泥,試左用施巴嬰兒護膚油,用左2日仲嚴重。之後再試用Biolane去頭泥洗髮水 ...

我仔之前也是頭泥試過超多方法唔好,眼眉毛也有,好肉酸仲有臭味,仲諗住等等等等就會好,拖了個幾月,咁啱咳去睇兒科醫生,佢一睇就話如果唔理佢甩晒D毛毛,有臭味已經有發炎,比咗支洗頭水,其實藥房也有這支洗頭水買,洗了2次已經明顯好轉,洗幾次已經好哂,有淨既上次送咗比呢度啲媽媽,如果你唔想睇醫生,你不如PM我比洗頭水既名你去買

洋房

sickbanana 發表於 19-12-6 13:07
我仔之前也是頭泥試過超多方法唔好,眼眉毛也有,好肉酸仲有臭味,仲諗住等等等等就會好,拖了個幾月,咁 ...

醫生教我用甘油幫bb個頭按摩,之後用biolane shampoo洗頭都唔得。可否pm我洗頭水牌子?

大宅

我仔之前也是頭泥試過超多方法唔好,眼眉毛也有,好肉酸仲有臭味,仲諗住等等等等就會好,拖了個幾月,咁 ...

CAN YOU PM AS WELL? THANKS

男爵府

Menarini cream。要醫生處方,冇類固醇,好好用,3日好返。早知早啲睇醫生。

複式洋房

Thanks (emoji)(emoji)

複式洋房

honeybid2 發表於 19-12-6 15:30
Menarini cream。要醫生處方,冇類固醇,好好用,3日好返。早知早啲睇醫生。

...

我試下買唔買到先,麻煩哂(emoji)(emoji)

大宅

買支BB油搓下,每日洗頭錢搓,搓一排就甩曬

複式洋房

我之前個仔同你一樣,可以用橄欖油同濕棉花,係沖涼之前同佢捽個頭之後再落洗頭水幾日到已經好左好多你可以試吓

民房

可否pm我阿thx

複式洋房

PikLeung 發表於 19-12-6 17:55
我之前個仔同你一樣,可以用橄欖油同濕棉花,係沖涼之前同佢捽個頭之後再落洗頭水幾日到已經好左好多你可 ...

我有用施巴個隻護膚油捽個頭,但用左2日仲嚴重左。係咪一定要用橄欖油先得?

複式洋房

sososo1001 發表於 19-12-6 18:35
我有用施巴個隻護膚油捽個頭,但用左2日仲嚴重左。係咪一定要用橄欖油先得?
...

因為係醫生叫嘅你可以試吓

複式洋房

PikLeung 發表於 19-12-6 18:45
因為係醫生叫嘅你可以試吓

明白, Thanks (emoji)(emoji)

大宅

我用musterla專用洗頭泥洗頭水,初初都唔得,去唔到頭泥,後尾再上網搵資料,原來捽完要保持係頭皮上三分鐘,約一星期左右就好番好多,依家無頭泥我都係用佢,不過一捽完就沖水。

複式洋房

MrsSilviaChan 發表於 19-12-7 00:55
我用musterla專用洗頭泥洗頭水,初初都唔得,去唔到頭泥,後尾再上網搵資料,原來捽完要保持係頭皮上三分 ...

明白,我都試下先。Thank you (emoji)(emoji)

複式洋房

可pm ma?

大宅

Pm please

男爵府

我仔成八九個月先甩哂

男爵府

用橄欖油或者bb油,洗頭前搽勻再等5-10分鐘先洗頭,要連續幾日咁做。如果都唔得,真係要睇醫生,啲頭泥會痕,bb會好忟。

首頁

尾頁

跳至