嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔肯食嘢點算,粥,飯,面淡濃味好多質地都試過都係麻麻地肯食要呃呃氹氹先肯食
回覆 Linglinglum 的帖子

Hi Linglinglum ,一歲以上BB主要營養來自3餐固體,飲奶份量360-480ml,佢地會有自己主意,如果未有餓意、進食環境/食物唔能夠吸引佢興趣,都會影響胃口。 1-2歲BB喜歡模仿同大人,媽媽可以俾佢同大人一齊食午、晚餐分享家人飯菜, 媽媽試下用唔同蔬菜煮熟壓成蓉,製作濃湯,或者引進較細嘅手握食物(生果粒、壽司、飯團、卷旦)都OK。BB有嘗試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Linglinglum 發表於 19-12-6 14:30
唔肯食嘢點算,粥,飯,面淡濃味好多質地都試過都係麻麻地肯食要呃呃氹氹先肯食
...

我嗰個都係
15個月,人奶B
姐姐餵勉強食半碗飯仔
我餵.. 要迫佢先食到三幾啖.. 次次餵飯好似打仗咁
飯仔、包、大人飯.. 全部唔食
淨係肯食奶、星星餅、水果

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-6 17:33

Hi Linglinglum ,一歲以上BB主要營養來自3餐固體,飲奶份量360-480ml,佢地會 ...

怎樣製做濃湯?謝謝

複式洋房

kmomok 發表於 19-12-9 14:19
我嗰個都係
15個月,人奶B
姐姐餵勉強食半碗飯仔

都唔知點算好
Linglinglum 發表於 19-12-25 09:51
怎樣製做濃湯?謝謝

將D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉,唔太花時間都可以將食物整得靚D,蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇、薯仔、洋蔥、西芹、栗米、蘑菇都係唔錯嘅選擇,例如: 青豆(3中式湯匙) 薯仔(1中式湯匙) 洋蔥/西芹少許+肉類(1中式湯匙), 將食材煮熟冷卻後,用攪拌機料打勻加入少量水和牛奶(乳酪)令濃湯更香濃幼滑。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

...

一樣的bb ,唔肯坐度食!

複式洋房

kmomok 發表於 19-12-9 14:19
我嗰個都係
15個月,人奶B
姐姐餵勉強食半碗飯仔

我以前落d星星餅落去、一口飯一粒星星餅、不過感樣食吾太健康。。

複式洋房

...

我bb有時食薯仔蕃茄雞肉粥,將薯仔蕃茄攪拌成蓉,分開雞肉攪拌再落1圈雞汁撈埋,放1杯米加2杯半水,放入蕃茄薯仔蓉煮,電飯煲20分鐘後,落雞肉,煮2小時,其間加少許水攪拌,做好既粥好鮮甜有肉香 bb好喜歡,食唔停口

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-6 17:33

Hi Linglinglum ,一歲以上BB主要營養來自3餐固體,飲奶份量360-480ml,佢地會 ...

首頁

尾頁

跳至