婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

chocho3016 發表於 19-12-6 15:22
我生完BB之後,身體變得同之前好唔同,除咗好易攰,成日無力無氣之外,唔知係咪生完下面未收緊返啲肌肉,好 ...

生活好唔方便喔 最好早d去睇醫生 做下修復運動

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chocho3016 發表於 19-12-6 15:22
我生完BB之後,身體變得同之前好唔同,除咗好易攰,成日無力無氣之外,唔知係咪生完下面未收緊返啲肌肉,好 ...

要睇醫生、學做運動
母嬰健康院之前的播放影片同小册子也有教
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

回覆 chocho3016 的帖子

Hi chocho3016,盆底肌肉鬆弛係比較常見出現尿滲原因,(過重/胎兒重量和分娩過程,令媽媽盆底肌肉極度擴張/受壓) 令尿道口控制力減弱,建議媽媽日常避免提重物,勤D做盆骨底肌肉運動去強化膀胱控制力,會陰盆底肌肉收緊運動主要係練習收縮盆底肌肉,通常都會有改善,運動時間係好彈性亦可以和日常生活配合,例如坐車、講電話、看電視、上網時都可以做,媽媽清楚會陰肌肉運動嗎?
BB幾大?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至