0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-15 16:59
2個鐘一次真係頂唔順, 我差不多4個鐘先一次, 半夜寧願訓覺, 通常半夜我會Skip左唔pump, 最長試過10個鐘唔p ...

我都係,泵一日先儲夠bb 食一餐,但我又唔會谷唔會痛,唉,天生乳貧

大宅

我捨不得你 發表於 19-12-15 18:02
我都係,泵一日先儲夠bb 食一餐,但我又唔會谷唔會痛,唉,天生乳貧

我媽咪頭一星期都有煲木瓜章魚湯比我飲, 唔知關唔關事, 不過奶量由每次25ml到40ml, 50ml, 個幾星期左右都有70-120ml每次, 朝早會多d, 不過到而家3星期, 都仲係停留呢個量冇多過~ 我一日pump到4-6次, 大概4-500ml囉! 不過阿b一日食成800幾ml, 真係唔夠佢食! 隨緣啦, 餵到幾耐就幾耐

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-15 18:31
我媽咪頭一星期都有煲木瓜章魚湯比我飲, 唔知關唔關事, 不過奶量由每次25ml到40ml, 50ml, 個幾星期左右都 ...

我個陪月日日都煲上奶湯比我飲,但我都係得30~40ml 一次,可能我懶唔勤力泵,無進展。

大宅

我捨不得你 發表於 19-12-15 20:24
我個陪月日日都煲上奶湯比我飲,但我都係得30~40ml 一次,可能我懶唔勤力泵,無進展。
...

或者試下間中比佢埋身啜下, 姑娘話都可以刺激身體做奶! 不過我懶又怕痛, 我都好少比佢埋身

別墅

Elisabetta 發表於 19-12-15 20:41
或者試下間中比佢埋身啜下, 姑娘話都可以刺激身體做奶! 不過我懶又怕痛, 我都好少比佢埋身
...

我有嘗試埋身 但個b已經唔肯 食慣佐樽

男爵府

Elisabetta 發表於 19-12-15 20:41
...

我呢幾日事實係少比佢埋身,因為埋完身已經成45分鐘,再補埋奶粉成攪成個幾兩個鐘,又到下餐,呀b 都啜到瞓著。所以我比較少埋身

大宅

我捨不得你 發表於 19-12-15 22:29
我呢幾日事實係少比佢埋身,因為埋完身已經成45分鐘,再補埋奶粉成攪成個幾兩個鐘,又到下餐,呀b 都啜到 ...

我明, 我埋身都只係成功過兩次咁大把, 一邊埋身另一邊pump, pump左出黎果d之後用樽餵 (埋身一邊20mins, 用樽餵另外果邊10mins), 果次都算快, 但果次比阿b啜完之後, 第一次pump奶見到噴奶唔係滴滴仔 (不過都只係噴左唔夠1分鐘)

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我反而係一心諗住餵人奶, 所以頭10日努力bump同埋身追奶, 開頭係好辛苦同沮喪, 乳頭又損, 奶又唔夠, 但追夠奶就輕鬆好多。
宜家Bb 3個半月, 都係全埋身, 我覺得好方便, 掀起件衫就餵得, 餵完又唔使洗野。

男爵府

sabsab122 發表於 19-12-6 18:15
回覆 arsi_1002 的帖子

唔想咁大壓力,我好着重心理質素,

Agree

大宅

arsi_1002 發表於 19-12-6 15:53
bb出佐世11日,埋身餵俾bb整損哂,所以用泵泵出黎,但好哂時間,又要瘋狂洗野,,,我又冇時間泵得好密,每 ...

因為訓得少搞到奶少,補完奶粉bb又飽我又多啲時間休息,然後就一直半人奶半奶粉,我係泵媽

男爵府

tiffany_mok 發表於 19-12-17 16:43
因為訓得少搞到奶少,補完奶粉bb又飽我又多啲時間休息,然後就一直半人奶半奶粉,我係泵媽
...

我應該都係唔夠瞓所以好少奶,你半人奶半奶粉咗幾耐?

大宅

我捨不得你 發表於 19-12-17 17:27
我應該都係唔夠瞓所以好少奶,你半人奶半奶粉咗幾耐?

由出世到依家5個半月都仲係半人奶半奶粉,由初生每日泵4至5次,到依家早晚各一次,BB生長線都係50至75中間。

食人奶無全奶粉甘肥,我等bb6個月大就停泵啦

男爵府

tiffany_mok 發表於 19-12-17 17:46
由出世到依家5個半月都仲係半人奶半奶粉,由初生每日泵4至5次,到依家早晚各一次,BB生長線都係50至75中間 ...

希望我都堅持到多一個月得一個月啦,明白人奶係好但我個人無咩奶好難追到全人奶

大宅

我捨不得你 發表於 19-12-17 17:48
希望我都堅持到多一個月得一個月啦,明白人奶係好但我個人無咩奶好難追到全人奶
...

唔好有壓力,有就餵,無就奶粉,BB都會健康成長!

大宅

arsi_1002 發表於 19-12-15 22:21
我有嘗試埋身 但個b已經唔肯 食慣佐樽

食慣樽都可以扭轉架。有需要就搵醫院母乳姑娘。我BB一開頭都因為啜損乳頭而轉食樽,後尾我多返啲埋身,有期佢鍾意埋身多啲。直到我返工,無辦法先唯有食返樽。 都係個句 最緊要自己舒服 唔好搞到自己太辛苦

複式洋房

bb出佐世11日,埋身餵俾bb整損哂,所以用泵泵出黎,但好哂時間,又要瘋狂洗野,,,我又冇時間泵得好密,每 ...

我個B 5/9 出生,本來都冇諗住餵人生,但之後個個B 要做手街,所以就改變主意,就算奶少都好堅持。希望佢有更好嘅營養。催乳師同陪月日日幫我催乳,由兩邊得20/30 ml, 慢慢上到 80/90。都係唔夠餵,所以BB 係半人奶半奶粉,而家3個月啦,我停左奶,BB 全奶粉。都好健康!唔好比自己太大壓力,唔好灰心。

複式洋房

我每次泵完都係得40-50ml,所以要補奶粉啊

禁止訪問

大宅

唔夠奶水可以試下食或者飲上奶野,我見有d jm話會飲雞精滴雞精果D,真係路得就轉奶粉啦唔好俾咁大壓力自己

首頁

尾頁

跳至