0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵人奶初期係會好崩潰。我第二胎,第三日已經石頭胸,又腫又痛。坐月期間,不斷要出去睇醫生同埋催乳師去通乳,但依然好痛,每日都要承受漲奶之痛。乜嘢補湯水都唔飲得,因為奶多,會更加塞。足足痛左兩個月,其間無數次想放棄,無奈阿B唔鐘意奶粉。後來做咗十幾次物理治療,而家先好啲。BB已經三個月大,可以四五個鐘頭先泵一次,如果捱過頭三個月,就會好好多!加油!

複式洋房

2020勳章

Krislee1509 發表於 19-12-7 09:43
餵人奶初期係會好崩潰。我第二胎,第三日已經石頭胸,又腫又痛。坐月期間,不斷要出去睇醫生同埋催乳師去 ...

多奶都有多奶既煩惱

複式洋房

2020勳章

yuyuyu_ng 發表於 19-12-7 09:02
其實可以買幾個喇叭,儲埋一次過洗,我買左5個喇叭,5個花花吸奶器。開頭少奶係正常,即使好似我,泵左4個 ...

你半夜會泵嗎

複式洋房

arsi_1002 發表於 19-12-7 01:53

同你情況好似,姑娘話要多奶就要2個鍾一次,其實2個鐘泵 ...

一日可以泵到4次已經好多,因為始終仲要照顧啊b換片掃風開奶粉,有時bb食完之後又唔會立刻訓…哄得黎…又要洗奶樽…其實訓都冇得訓…仲邊有多餘既時間泵呢 仲要泵一次起碼半個鐘…2個鐘泵一次可能都係次次1oz 跟住又要喪洗泵…

複式洋房

2020勳章

ErinNga 發表於 19-12-7 10:01
一日可以泵到4次已經好多,因為始終仲要照顧啊b換片掃風開奶粉,有時bb食完之後又唔會立刻訓…哄得黎…又 ...

你好叻呀 仲未放棄

複式洋房

arsi_1002 發表於 19-12-7 10:05
你好叻呀 仲未放棄

一齊加油啊!!! 就算冇得全人奶,可能一日得一餐,我諗都好過冇既 撐到幾耐就撐幾耐…都係keep住一有時間就泵下,攰就唔泵,都唔想俾咁大既人奶壓力自己~啊b健康有重到有食飽就夠~

別墅

回覆 arsi_1002 的帖子

係,頭兩個月係地獄。依家算捱過了。

複式洋房

arsi_1002 發表於 19-12-6 15:53
bb出佐世11日,埋身餵俾bb整損哂,所以用泵泵出黎,但好哂時間,又要瘋狂洗野,,,我又冇時間泵得好密,每 ...

用手擠仲快,我覺得。我都係唔想洗咁多零件,直接用手擠落奶樽。比起泵奶器,用手擠快好多

別墅

2020勳章

bb出佐世11日,埋身餵俾bb整損哂,所以用泵泵出黎,但好哂時間,又要瘋狂洗野,,,我又冇時間泵得好密,每 ...

我一早放棄左 係因為懶 餵奶粉後 多左時間休息 心情好左 同阿B玩多左

別墅

第一胎飲人奶又肚痾又有鵝口瘡,搞到我怕伯。
第二胎都係諗住餵到滿月算,點知上得奶嚟個仔心有事入咗院成半個月,無埋身無咩受刺激,泵極都唔夠食半日,到出咗院猛長期追唔到奶量,泵足全日先夠一餐半左右,乾脆全奶粉,飲奶粉咪又係咁大

複式洋房

2020勳章

qqapplepie 發表於 19-12-7 20:42
第一胎飲人奶又肚痾又有鵝口瘡,搞到我怕伯。
第二胎都係諗住餵到滿月算,點知上得奶嚟個仔心有事入咗院成 ...

點解會有鵝口倉既?
係 我地lee 大多數都係奶粉b

大宅

因為谷住出好痛,又比個仔啜到損晒,唔想咁麻煩 一出院就餵奶粉

如果再有第二個 我都會餵奶粉

大宅

2020勳章

我冇好似公主甘比人照顧,冇陪月冇長老,飯都冇得食哪有奶 

洋房

情況類似,我係乳頭扁平BB吸唔到要泵泵出來餵。初時係真的幾攰,我都無辦法隔2-3個鍾泵一次,特別係夜晚我經常訓到鬧鐘都叫唔醒,所以奶量也不算多。不過我堅持到依家都就來5個月,一次大概泵到80-120,期間幾次都想放棄,當BB飲完奶需要陪玩時我又要吸奶(最少半粒鍾)。我建議都係不要給壓力自己,不要一定話全人奶,混合都得,你自己吸到幾多就俾幾幾多BB飲,咁樣就可以堅持落來。

大宅

2020勳章

孖胎,本身都冇任何人覺得我會夠奶俾兩個B,所以一開始已經好隨緣。後尾剩係照顧已經好崩潰,兩星期已經放棄左人奶,放棄左後可以食返任何想食既野食(或者唔食都得),個人開心左,冇咁抑鬱。我好佩服人奶媽媽,但我做唔到。

別墅

2020勳章

日本成 發表於 19-12-7 22:51
因為谷住出好痛,又比個仔啜到損晒,唔想咁麻煩 一出院就餵奶粉

如果再有第二個 我都會餵奶粉

贊成

別墅

2020勳章

honeybid2 發表於 19-12-8 13:56
孖胎,本身都冇任何人覺得我會夠奶俾兩個B,所以一開始已經好隨緣。後尾剩係照顧已經好崩潰,兩星期已經放 ...

贊同

複式洋房

2020勳章

clarasunny 發表於 19-12-8 13:42
情況類似,我係乳頭扁平BB吸唔到要泵泵出來餵。初時係真的幾攰,我都無辦法隔2-3個鍾泵一次,特別係夜晚我 ...

我都睇化佐,決定繼續奶粉mix 人奶。時間就好似人奶咁唔係吱就吱得出,唯有吱到幾多得幾多。你就好 有80至120。今日我一次泵到90ml已經係新高。平時係得30至50ml

別墅

arsi_1002 發表於 19-12-7 22:47
點解會有鵝口倉既?
係 我地lee 大多數都係奶粉b

話係念珠菌,食咗三星期藥都唔好,仲搞到飲奶差哂,自此得25生長線

別墅

arsi_1002 發表於 19-12-7 09:57
你半夜會泵嗎

會啊!set 鬧鐘起身泵!泵到咁上下個胸可以儲到你bb的奶量先慢慢4個鐘泵一次之類

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊