自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

eleven123 發表於 19-12-6 17:42
不用擔心。我小時候生活在內陸,一年吃不到幾次海鮮。最多一個月吃兩三次淡水魚,依然長得高高大大。既然有 ...

因為佢係任何海產,都話有浸味
其實,炸魚都無乜味,筒魷又無乜味,蜆貝蝦蟹呢d更加唔洗旨意
總之,佢就係好抗拒,越大反而對d味更敏感,呃都呃唔到。
以前細d,會食紫菜,大左又完全無興趣。所以先怕佢少左d乜。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有懷疑就直接停食,魚油不一定要食,其他食品可以代替。
我隻女 食完朱古力就特別high,我唔比佢食,佢有時偷偷食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

MICMATL 發表於 19-12-6 18:03
回覆 foggyao 的帖子

係邊隻魚油?

試過3款,呢度好似唔開得名
近期一款係紫色樽蓋W..字頭。

係3款都係有hyper左嘅反應。
第二次試時,因為人人都話魚油好,無壞處。我唔信關事,又轉牌子,即管食夠一個月! 但我最終頂佢唔順,因為幾日至個幾禮拜,就收一次投訴,於是就停了

最近,又諗佢又大左,又再試!點知,收左老師兩大篇Email投訴

珍珠宮

conniecheung 發表於 19-12-6 18:16
有懷疑就直接停食,魚油不一定要食,其他食品可以代替。
我隻女 食完朱古力就特別high,我唔比佢食,佢有時 ...

我唔敢再試喇!不過上網完全查唔到有關吃後反而更high。
咪上全能嘅BK,看解答囉

男爵府

foggyao 發表於 19-12-6 16:24
我仔十歲,因為自細完全唔食海鮮,所以一直都擔心佢會唔會缺少某方面補充。

試過分別幾次唔同年歲,比魚油 ...

個腦活躍左

大宅

foggyao 發表於 19-12-6 16:50
咁缺乏左海鮮,係咪要補充啲乜營養呀
因為佢永遠全班排頭位 其實佢真係除左海鮮,已 ...

海鮮其實都係蛋白質

伯爵府

foggyao 發表於 19-12-6 18:22
試過3款,呢度好似唔開得名
近期一款係紫色樽蓋W..字頭。
要揀d無添加糖分﹑色素的魚油, 最好係純魚油.
二來唔會好快見效.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

foggyao 發表於 19-12-6 18:24
我唔敢再試喇!不過上網完全查唔到有關吃後反而更high。
咪上全能嘅BK,看解答囉
...
食左有事,就停左佢。

樓主去問下營養師,有乜方法。

魚油跟本不能代替海鮮,例如海鮮有碘,魚油就不一定有。

男爵府

foggyao 發表於 19-12-6 16:24
我仔十歲,因為自細完全唔食海鮮,所以一直都擔心佢會唔會缺少某方面補充。

試過分別幾次唔同年歲,比魚油 ...

dha

侯爵府

回覆 foggyao 的帖子

海鮮姐好小事, 唔使特登要搵樣野代替喎, 其它食物有營養就得啦, 我仔夠由細至大一向都唔食海鮮啦, 我又無特別要用乜補充, 托賴宜家高中樣樣正常讀書都唔錯, 感恩了

男爵府

是否有人造色素?
BTW 可以取代海鮮的食物有很多, 可以考慮食其他野代替

首頁

尾頁

跳至