母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵咗20分鐘後佢已經瞓著咗,幫佢掃風之後醒咗,又大喊咀郁郁,俾佢啜返個胸,又係十幾分鐘又瞓著咗,掃風後又大喊,又要搵嘢啜,無限淪迴。

我明白母乳係feed on demand,但應該唔係連續3個鐘咁無限輪迴架?究竟佢係真係好餓定純粹想啜住啲嘢呢?好崩潰,想食個飯或者去個廁所都唔得。

老公見到好心痛bb同我,堅持要補奶粉,我真係唔知咩先係好嘅決定大家有冇咁嘅經驗?有冇咩建議?

大宅

fohola 發表於 19-12-6 18:17
餵咗20分鐘後佢已經瞓著咗,幫佢掃風之後醒咗,又大喊咀郁郁,俾佢啜返個胸,又係十幾分鐘又瞓著咗,掃風後 ...

如果唔怕辛苦
可以埋身餵30鐘
泵清啲奶下餐補
優點可以繼續刺激造奶,缺點係堅辛苦,因要埋身泵奶洗嘢,但都比你依家好,起碼唔駛不停餵

又或者做全泵媽,泵出黎餵,知bb幾時夠飽,但有機會上奶上得冇咁好,或者一日起碼埋一次身,其他時間樽餵

其實有機會係唔夠奶,因我以前都係咁,啜成兩個鐘都唔停,最後決定泵出黎餵同補奶粉,休息開心最重要,唔係對住bb會崩潰同忟

複式洋房

fafaryry 發表於 19-12-6 23:21
如果唔怕辛苦
可以埋身餵30鐘
泵清啲奶下餐補

啱啱1am開始又餵到家下就嚟4am,仲餵緊,根本冇停過,一唔俾佢啜就爆喊,奶咀唔要,氹唔到。唯有兩邊胸輪流啜一個鐘,乳頭都好痛(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

fohola 發表於 19-12-7 03:45
啱啱1am開始又餵到家下就嚟4am,仲餵緊,根本冇停過,一唔俾佢啜就爆喊,奶咀唔要,氹唔到。唯有兩邊胸輪 ...

泵出黎餵或者餵奶粉啦
個時我都係咁堅持左埋身一星期,每次啜兩三個鐘唔停,要食奶粉先停,攰到極點,成日以為係個仔食唔飽,自己係有奶
返健康院bb重得唔理想,最後相信自己唔夠奶
泵出黎餵加餵奶粉
BB成長同媽咪身體最重要,其實佢日啜夜啜,你同佢都訓得唔好,bb夠飽夠訓好重要,人奶唔夠唔一定全奶粉,餵得幾多咪幾多,我個仔依家五個月,頭果幾個月一日兩餐人奶,其餘奶粉,到依家一日得一餐人奶,都好健康呀

別墅

餵咗20分鐘後佢已經瞓著咗,幫佢掃風之後醒咗,又大喊咀郁郁,俾佢啜返個胸,又係十幾分鐘又瞓著咗,掃風後 ...
有無試過唔好比佢訓著?
我個B 如果開始啜得慢/想訓, 我會同佢講野, 摸佢耳仔/頸仔, 佢會醒少少繼續半夢半醒咁啜
一路搞住佢, 等得啜到自己甩口

男爵府

回覆樓主:

係咪猛長期呀?

珍珠宮

回覆樓主:

想知bb夠唔夠飽,睇佢小便完塊片重唔重就知,塊片夠聚手就代表食得飽
喊唔一定係肚餓,可能係眼瞓、缺乏安全感、其他原因等等.....
成功埋身最好堅持埋身,埋身對媽媽同bb嘅好處係無嘢可以取代到
bb一喊就有乳頭啜,一路啜到瞓着,似習慣咗啜住乳頭奶咀瞓覺,瞓瞓吓發現無咗個奶咀喊

男爵府

可能唔夠奶,我之前都係咁,之後飲白蘭氏雞精幫助上奶,而家佢15分鐘內飲飽

禁止訪問

複式洋房

ellenli1011 發表於 19-12-18 06:53
我衣家個女兩個月只係堅持左3日埋就變一直全泵
就係因為同你情況一樣
放唔低bb

請問你一日泵幾多次?泵同餵奶時間表係點㗎?

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

bb幾大?夠濕片嗎?呢個係唯一知道夠唔夠奶的指標

初生bb好多時喊都係眼瞓,又或者需要安全感。。bb啜啜下係令佢覺得好舒服好有安全感,好似啜奶咀瞓覺咁之嘛~ 所以想埋身啜啜未必係肚餓ga.

媽媽抱,bb聞到奶味係會好想啜,但一啜又唔停,係好難分肚餓定眼瞓架。試下叫老公/家人抱耐d,睇下抱抱下會唔會瞓?

當然如果唔夠濕片增重唔理想就要諗下補奶la!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊