1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係住沙田區嘅,幫BB報嗰幾間n班嘅學校。其中一間係救世軍乙明邨但到而家仲未收到信,可以點做?洗唔洗打電話去問下?

男爵府

choyeebobo 發表於 19-12-6 22:35
我係住沙田區嘅,幫BB報嗰幾間n班嘅學校。其中一間係救世軍乙明邨但到而家仲未收到信,可以點做?洗唔洗打 ...

好多都新年後interview ,有d就1月interview 而家開始派信
同埋要留意有部分學校係排隊輪候,不用interview ,我個區既保良局N班就係咁,所以你擔心既打去學校問下

大宅

kissapplegirl 發表於 19-12-7 03:20
好多都新年後interview ,有d就1月interview 而家開始派信
同埋要留意有部分學校係排隊輪候,不用intervie ...

好啊,因為我自己有啲緊張,報咗3間。有1間唔收,聽日見第2間,但就係呢班救世軍冇晒消息所以有啲驚,其實遲啲應該我會報多間係要18個月先交表嘅。真係好驚呢幾間都收!如果唔收都唔知點算,但聽完你講我都放心啲唔該晒你啊

大宅

kissapplegirl 發表於 19-12-7 03:20
同埋要留意有部分學校係排隊輪候,不用intervie ...

因為我自己都唔係太識呢啲,其實我真係第一次聽有排隊輪候不用interview ,我有啲想知道邊啲學校會係咁?

男爵府

choyeebobo 發表於 19-12-7 03:40
因為我自己都唔係太識呢啲,其實我真係第一次聽有排隊輪候不用interview ,我有啲想知道邊啲學校會係咁?
...
有間幼稚園唔使interview, 只需交報名表,學校話按居住遠近排位,最近我收到佢offer

大宅

我報左3間,我都係一間都未收到信,不過打過去問,話未甘快

大宅

我係住沙田區嘅,幫BB報嗰幾間n班嘅學校。其中一間係救世軍乙明邨但到而家仲未收到信,可以點做?洗唔洗打 ...

乙明救世軍N班一出世就要交表,因為呢間幼兒園係排隊收生,你號碼係幾多號?N班一般只收大B,我仔3月出世,4月交表,到歲數入N都冇收,因為排13x號,讀N的話頭1-60號先比較大機會入到N。

大宅

bestemily 發表於 19-12-7 14:15
乙明救世軍N班一出世就要交表,因為呢間幼兒園係排隊收生,你號碼係幾多號?N班一般只收大B,我仔3月出世 ...

我係9月尾10月頭交表,但交完表之後冇收到距地嘅信。我仔係8月中出世嘅,我諗應該好小機會會入倒,如果幾間都唔收都唔知點好

大宅

MMfaith 發表於 19-12-7 13:03
我報左3間,我都係一間都未收到信,不過打過去問,話未甘快

咁遲

大宅

comeonbb001 發表於 19-12-7 11:11
有間幼稚園唔使interview, 只需交報名表,學校話按居住遠近排位,最近我收到佢offer
...

咁正唔洗interview

男爵府

你細b最好報私幼會易收d,救世軍係排隊輪候,所以好難入,我個區間保良局幼兒園都係要輪候

大宅

我都報左好多間,未有一間收,救世軍又係,信都冇,但我好早排,都未有得in

複式洋房

回覆 choyeebobo 的帖子

我係住沙田區的,亦幫小朋友報了不少沙田區的N班,大多11月in,今日in左明愛沙幼。你報左邊間?
有些幼兒學校確實是排隊入學的,除左救世軍,保良局也是呢!我收到保良局瀝源N班Offer。亦有收到其他沙田區N班Offer。

祝你也好快收到Offer!

大宅

kissapplegirl 發表於 19-12-7 17:48
你細b最好報私幼會易收d,救世軍係排隊輪候,所以好難入,我個區間保良局幼兒園都係要輪候
...

依家仲有學校可以申請?

大宅

adriene_123 發表於 19-12-7 18:25
我都報左好多間,未有一間收,救世軍又係,信都冇,但我好早排,都未有得in
...

我對救世軍都冇乜希望

男爵府

choyeebobo 發表於 19-12-7 18:46
依家仲有學校可以申請?

仲有,不過未必就近你,學之園(迎海),劍鳴,仲未到報名時間,你搵番你住個區既幼稚園,遂間睇番佢地網頁幾時報名
如果你真係想小朋友讀n班就要努力做功課同埋搵番個間學校會考咩內容,專注教bb要識d咩野玩邊類玩具

大宅

StwoAnna 發表於 19-12-7 18:40

我係住沙田區的,亦幫小朋友報了不少沙田區的N班,大多11月in,今日in左明愛沙幼 ...

我後悔報得太少,我報咗嘅有婦女會沙角,新界婦孺博康,救世軍乙明,遲啲夠18個月會去交表基督教宣道會......明愛我都想報,但我去問嗰時已經話唔再派表。我今日in左博康。所以我暫時只報得3間。真係好後悔

大宅

kissapplegirl 發表於 19-12-7 18:50
仲有,不過未必就近你,學之園(迎海),劍鳴,仲未到報名時間,你搵番你住個區既幼稚園,遂間睇番佢地網頁 ...

好啊,我要再努力啲睇吓有啲咩依家仲可以報...唔該晒你呀

複式洋房

新婦女會沙角,我哋in左,亦收到Offer了!可能太細未安排面試?因為好多每間都只收10-12個N班學生,所以我哋都報左好多間。救世軍有報,但好大no.,應沒機會。😅加油呀!

子爵府

回覆樓主:

你機會仲大過我,我住大埔,附近得2間有n讀,有間已in但唔收,另一間下個月先出面試信,但我諗都冇咩機啦

首頁

尾頁

跳至