家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我一直都係攞衫去洗衣店洗,最近終於買了部金章頂揭式洗衣機,跟住聽人講日本牌的Ariel洗衣液好,所以就買了,不過就遇到以下嘅問題,我就想問下到底係邊度出錯...
我洗了兩次衫,都選擇了cotton的模式,自動set咗90度水溫,1200轉脫水,洗成三個鐘...之後...

一來我所有衫都覺得立立地,感覺好似洗唔乾淨...雖然味道仍然清香,但係總之就怪怪咁,少少痴立立...

二來,我每件白色的喱士衫都變咗淺灰色...我之後攞其中一件變暗左嘅衫調落去洗衣機洗第二次,諗住洗翻白佢,點知!變咗非常均勻嘅深灰色....

極少做家務嘅我想請教下大家,係因為個模式問題?定係因為洗衣液嘅問題?請問我可以點算.....謝謝🙏🏻

象牙宮

exobeauty 發表於 19-12-6 23:00
話說我一直都係攞衫去洗衣店洗,最近終於買了部金章頂揭式洗衣機,跟住聽人講日本牌的Ariel洗衣液好,所以 ...

白色的喱士衫都變咗淺灰色

可以还原
白色衣物去黄增白专用洗白衣服去渍染色还原漂泊粉

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

好媽媽勳章

因為水溫太高會令衫脫色逍通常用40度已足夠

首頁

尾頁

跳至