自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我仔一樣,我哋和姐姐由細到大太照顧佢喇,好多嘢奉旨咁

早年我選擇送佢去外國讀書,佢無得唔獨立,而家我唔洗勞氣,佢自己又搞得掂喎

lololala    發表於 19-12-7 09:08

子爵府

典解個個都系甘,我個系中學囡添!

lololala    發表於 19-12-7 09:07

男爵府

ngmyan 發表於 19-12-7 06:04
1. 比D青春期满脸豆豆相他睇
2 电話替他安装定位追踪,除安全外一概不理
3改策略,有通知你返來吃饭才煮 ...

學習了

禁止訪問

大宅

PINK2007 發表於 19-12-7 07:29

我個都係女又係咁,中一嗰時比佢激到喊添, 主要係態度問題,而家中四啦都冇乜變,又係一番到嚟啲校服周地掉, 朝早又係嗌幾次先起身,夜晚又唔願瞓,遲到記決點都唔在乎,其他同樓主-樣,總之喺屋企就係懶蟲,學JM話齋,總之佢正常返放學 ,又肯去 補習已好好,有得十幾歲都唔鍾意人哋成日話住, 所以而家選擇隻眼開隻眼閉,咁大家關係好啲至少叫有偈傾

lololala    發表於 19-12-7 09:08

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PINK2007 發表於 19-12-7 07:29

青春期

lololala    發表於 19-12-7 09:09

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

lololala 發表於 19-12-7 05:55
好想呻下

我仔都係性格較hea 既人,可能我要求唔高,但我亦會要求佢做到基本。我估jm 你太心軟,從小冇對佢堅持,形成佢依家咁。

我仔都仲有d 壞習慣,例如唔用紙巾了鼻屎,寒背。。。我已事先聲明,我會見一次話一次,係煩架,我都煩架,但冇計,呢d 壞習慣太趕女❨遲d❩, 唔可以容忍,暫時❨小六❩佢未改到。

佢五年班開始會自己一個去同學朋友屋企玩,起初係同屋苑,我要佢到達電我,開頭佢唔記得,我要佢即刻返屋企,試過兩次,佢想盡辦法記住,用張紙寫低綁喺手就記到喇

飯我都試過倒左佢,當時佢仲細,比一塊餅佢頂吓,比C6 鬧我痴線,話佢已經夠瘦,我話瘦好過唔生性,所以佢地唔敢唔自動埋枱食飯

書包唔算亂但功課袋好多垃雜野,我要求至少一星期清一次

唔執床冇所謂,焗住汗氣更加唔好

唔返黎食唔出聲。。。我仔試過冇提我取消訂飯❨午餐❩,我要佢一攞返黎當佢自己晚餐,唔攞佢晚餐會落空

男爵府

lololala 發表於 19-12-7 06:20
謝謝你,我今次又嬲咗兩日
佢對你態度好嗎?

自從我放手後,大家感情好咗好多,咁我地傾過,佢話佢大個唔洗跟得佢咁足,每日我煮好早餐就叫佢起身,宜家叫一次就會醒,因為之前試過遲到,床我就唔洗佢執,係每個星期我同佢一齊執一齊換床單被鋪咁,書包我就全部唔埋,佢話因為有私隱希望我唔好睇,咁傾完開頭我好多野都睇唔過眼,但我忍,慢慢大家習慣咗,宜家自己輕鬆咗好多,又唔會因為呢d問題大家嘈交,但我講明一定要自動波溫書,如果成績唔好我會安排返所有學校同課外活動補習等等旣野,最重要係無得打機,暫時都目前為止成績都ok,佢為咗有自由時間打機可以去到好盡

水晶宮

BBG520 發表於 19-12-7 06:14
唔洗勞氣,我仔中二,同你講旣差不多一樣,只係我地同佢地旣生活方式唔同姐,我湊仔方式係放手法,即係佢唔 ...

我覺得呢個方法好,中學生,大個了,樓主你要學習放手讓佢成長

lololala    發表於 19-12-7 09:10

珊瑚宮

唉!咁直係要等佢識諗嘅一日來臨 你呢段時間唯有忍耐

lololala    發表於 19-12-7 09:11

男爵府

spikenard 發表於 19-12-7 08:19
我覺得呢個方法好,中學生,大個了,樓主你要學習放手讓佢成長

開頭放手真係一個心理關口,要比佢成長,自己都要改變,但好在過程唔係好耐,幾個月大家就磨合到,感情好咗好多係意外收穫,一至六佢自己安排好時間做事,星期日就一定係家庭日,一家人去街

lololala    發表於 19-12-7 09:06

男爵府

好想呻下

1:唔洗理佢,佢青春期好快會有鍾意既人,到時你擔心下佢長霸廁所既問題啦

2. 咁你既安排唔好圍住佢,佢唔講最後安排唔到就由得佢。

3. 留隔夜,等佢第二日食番,你同老公出街食。一係你買塊板,有咩安排同番唔番黎食飯叫佢寫低,一切照板辦事

4. 一輪早晨改食麵包,枱面放麵包果醬,等佢自理下,口渴佢自己會斟水。唔食早餐佢肚餓。

5. 叫一聲食飯,唔好理佢食唔食,你地照食,食完收拾,留番佢果份在枱面。佢話你唔叫佢,你話叫左喇,以為你有緊要野做緊唔應機;食完叫佢自己洗碗,唔洗下次一係就一叫就出黎食,一係唔好食

6. 由得佢,床係佢瞓

7. 由得佢,佢用

lololala    發表於 19-12-7 09:05

翡翠宮

畀面勳章

中一、二係咁,大d就會改善。我女以前都係咁,而家中五已經好好多,起碼開始注意儀容。我覺得除左一些原則性的問題外,其他野我會隻眼開隻眼閉。
佢升中四後,要求加零用錢,我同佢講,零用已經足夠佢日常基本駛費,要加就要用勞力換報酬,不可能不勞而獲,佢肯執房我就加,於是,而家佢起碼一個月會執一次房,我睇過滿意先過數。

lololala    發表於 19-12-7 09:25
日日是好日

珍珠宮

好想呻下

1唔刷牙洗臉就唔好做任何野唔好出廳行來行去,2學校改時間佢唔講咪由佢等叫佢自己返唔好幫佢安排,3唔返黎食唔講唔緊要,返黎食通知否則冇佢份食,4唔郁就唔郁有本事24小時唔好郁,5唔需要叫,自己食完就收野,6起身唔執隨便佢,7,書包佢用唔理佢,到唔見野就叫佢倒出黎自己搵左先,唔好幫佢

lololala    發表於 19-12-7 09:46

水晶宮

回覆樓主:

好似我仔

lololala    發表於 19-12-7 09:47

子爵府

BBG520 發表於 19-12-7 08:15
自從我放手後,大家感情好咗好多,咁我地傾過,佢話佢大個唔洗跟得佢咁足,每日我煮好早餐就叫佢起身,宜 ...

我覺得你做(emoji)️好好,我因已經中四,開左頭好難改變,希望阿囝我可控制到!

伯爵府

好想呻下

我以為你講緊我個仔,一樣呀!我仔高中了都差唔多。

lololala    發表於 19-12-7 10:55

象牙宮

回覆樓主:

男仔同女仔嘅分別!我囡就一早起身用直髮夾整靚曬先出門口返學。囝就求求其其咁就出門返學! 我諗遲啲過幾年男仔都會貪靚! 因為女仔係早熟啲

lololala    發表於 19-12-7 10:56

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

U are not alone 青春期大哂

lololala    發表於 19-12-7 11:08

水晶宮

回覆 lololala 的帖子

明白既! 我自己就一早放手了. 可能我覺得你講個d都係少事, 所以佢做唔做都冇感覺, 咁就唔會為呢d事同佢嘈, 甚至提都唔洗提.

關係比一切都重要

多d代入佢地既角度看事情, 你同佢相處方式都會唔一樣

你應該縱貫左佢, 當佢大少爺咁湊, 小心佢出到去咩都搞唔掂. 我見而家d 90,00後做野, 好多都好嚇人

1。由於到大,差唔多朝朝唔叫佢洗面刷牙佢都好少自己主動洗,一係hea你,齋刷牙唔洗面,成眼都係眼屎都忍得到,一啲形象都唔顧。(幼稚園就要培養, 大左唔刷由得佢)

2。學校有咩同佢哋講完,例如某一日改返/放學時間、或者有咩家長都需要知道嘅,佢聽完就算,唔會同家長,即刻我講返。同佢講過好多次要同我講呀,等我好安排,佢次次都係左耳入右耳出。(小學就培養. 既然唔講, 你就話冇make appt, 去唔到)

3。永遠錯都唔會有佢份,唔返嚟食唔之前講聲,到煮咗佢飯,佢就話唔知你嬲乜,我以為你記得㗎嘛!(冇緊要, pack 起, 叫佢第2晚食番, 之後都會係咁做)

4。朝早起身,唔斟埋水煮埋早餐俾佢,佢喺唔會郁嘅。(我從來唔做呢樣野)

5。乜嘢都唔上心,無責任感,食飯餐餐要叫先生嚟食。(由得佢啦! 我仔女2人輪執枱食碗, 所以一定有人 follow up)

6。永遠起身唔執床。(我自己都唔執, 由佢啦! 其實真係冇必要)

7。書包入面永遠亂葬崗一樣。(小一都自己執書包, 我唔睇佢書包喎! 點解佢中學你仲檢查?)

lololala    發表於 19-12-7 12:27

首頁

尾頁

跳至