自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

刪除

大宅

社交方面佢由細到大一向冇乜朋友,出嚟社會工作後一個朋友都冇,每逢放工放假佢通常自己一個人渡過。相反佢細佬好多朋友,佢細佬成日同好多friend吃喝玩樂,佢覺得自己好孤獨冇乜存在感

家庭方面媽媽對佢管教比較多,佢想嘗試做想做嘅嘢但係佢呀媽反對佢去做。阿媽有時埋怨佢話人地搵錢又多(幾萬蚊)又有另一半,佢阿媽覺得佢份人工好低(一萬鬆啲),想佢搵幾萬蚊同埋將來有另一半同佢結婚生仔,但佢呢個情況根本係好難做到嘅事

唔知點樣幫到佢先至好?

侯爵府

你真係好好,有你做朋友都夠啦
鼓勵佢,
同埋一齊報d興趣班,d社區中心,工聯會,平平地玩下,又或者行下街行下山,book政府場打下波,,,
甚至衝出香港,去下長洲,大澳,深圳,行下睇下買下食下,,,
我會去圖書館借埋手工書淘寶d材料做下手工,都好好玩,,
大家互相陪伴,講下笑下 ,日子好快過,記得儲d錢防身,簡單生活開開心心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔都係自閉,慶幸只係輕微,但都會有朋友唔接受佢嘅情況,朋友永遠係果一兩個
鼓勵佢搵自己嘅興趣,學煮野食又好,打online game又好,消費唔高嘅,搵d野俾自己做下(我仔好鍾意online game架,同d隊友邊吹水邊打,又唔係做人世,合則來不合則去,無咩壓力)

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-12-7 11:55
我仔都係自閉,慶幸只係輕微,但都會有朋友唔接受佢嘅情況,朋友永遠係果一兩個
鼓勵佢搵自己嘅興趣,學煮 ...

其實佢阿媽想佢有另一半,搵另一半對佢會唔會比較難?

侯爵府

130626138 發表於 19-12-7 12:06
無謂強求啦 ,,
朋友合則來不合則去,都沒得強求,何況愛情,,
首先自己開心d,其他嘢,睇運數啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

130626138 發表於 19-12-7 11:09
如題,舊同學有學習障礙(自閉症),最近同佢傾電話,知道遇到啲事令到佢唔開心但冇人關心佢

工作方面,佢 ...

……

大宅

榮盛 發表於 19-12-7 12:10
無謂強求啦 ,,
朋友合則來不合則去,都沒得強求,何況愛情,,
首先自己開心d,其他嘢,睇運數啦

始終就算真係搵到另一半呢種情況似乎好容易分手收場

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-7 12:13
影相笑人好無聊
你真好
學技能會否適合d?

影人相嗰個人唔單止無聊仲係好賤格

至於學習方面興趣狹窄對好多嘢冇興趣,唯有諗D方法令佢對學習感受到有樂趣先,始終學習過程體驗得到樂趣自然會學得更好更想學

wcpcelia    發表於 19-12-8 10:26
crystal媽咪    發表於 19-12-7 12:18

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

人比人比死人
叫佢呀媽生過個
或者叫人哋做佢個囡

子爵府

有宗教信仰嗎?帶佢返教會試下!
一來有寄託,亦有機會認識到能包容他的人!
和他一起報興趣班!
另外 佢有冇一啲比較好嘅能力?例如跑步游水嗰啲? 如果有,可以建議佢或者同佢一齊參加長期一啲嘅課程!

子爵府

佢阿媽不知足,明知個仔有自閉症,都肯出去工作賺錢,重嫌三嫌四,怎能和普通人比。
佢有你呢個朋友好好呀,可以多D約佢,佢地唔太識主動去搵朋友同維繫友情

hellolo    發表於 19-12-7 13:55

大宅

130626138 發表於 19-12-7 11:09
如題,舊同學有學習障礙(自閉症),最近同佢傾電話,知道遇到啲事令到佢唔開心但冇人關心佢

工作方面,佢 ...

佢幾歲?唔鐘意學文字,咁學畫畫,烹飪,手功,音樂,美容.......總之睇佢有咩興趣啦。平時可以帶佢做下義工,返教會,都可以接觸多啲人,而果D地方D人比較有愛心對你朋友應該會有正面影響。佢好彩有你呢個朋友,加油(emoji)(emoji)

大宅

Bbmarket 發表於 19-12-7 14:23
佢幾歲?唔鐘意學文字,咁學畫畫,烹飪,手功,音樂,美容.......總之睇佢有咩興趣啦。平時可以帶佢做下義 ...

佢大概25歲

伯爵府

回覆樓主:

其實我朋友個仔和你朋友好類似,佢嚴重到要睇精神科,佢亦是做老人服務,d 親戚成日問他是否好鍾意老人(除),工作上少少壓力就會發皮氣和咸,這份工其實好簡單,但他吾喜歡上司管,成日覺得人針對他。

佢專注力又足,所以做事麻麻,好彩工作上同事體諒,但他情緒控制好差。

所以如小朋友有學習困難和情绪控制差,真的要早d為他治療和輔導,吾係長大了找工作時很困難,情緒會更差。

子爵府

無謂強求

就算無特別既人,都唔係實搵到另一半,搵到又唔一定岩,有時仲煩

大宅

8331 發表於 19-12-7 16:29
其實我朋友個仔和你朋友好類似,佢嚴重到要睇精神科,佢亦是做老人服務,d 親戚成日問他是否好鍾意老人(除) ...

啲人真係好衰,明知你朋友個仔有啲不足就唔好搵哩D黎笑佢,哩D都唔係朋友黎嘅,早避早著啦,唯有勸佢唔好理呢啲人嘅閑言閒語

伯爵府

Bbmarket 發表於 19-12-7 16:53
啲人真係好衰,明知你朋友個仔有啲不足就唔好搵哩D黎笑佢,哩D都唔係朋友黎嘅,早避早著啦,唯有勸佢唔好 ...

其實佢外表好正常,我朋友又吾會比人知佢仔有問題,因我朋友和老公都是成功人士,我覺得佢哋覺得好冇面。所以我叫她不如吾好叫阿仔去拜年見d三姑六婆。

水晶宮

緣份來的時候,外在條件不算什麼

大宅

130626138 發表於 19-12-7 15:15
佢大概25歲

其實我覺得佢最大問題係佢媽媽喎,最親嘅人都唔明佢

首頁

尾頁

跳至