自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

返左2個星期,公司做trading, 30人左右, 我代替resign的同事係公司惟一一個會計…個同事仲有半個月就離開。所以一開始已經陸續俾野我接手,由於太急太多野要pick up, 消化吾嚟,最重要日後冇人支援。心大心細吾知做吾做好…我諗緊好5好同老板講情況(有冇意思呢?)…朋友就叫我做得1日得1日…預計會有好長日子每日都要密密做…

珊瑚宮

littlect 發表於 19-12-7 13:12
返左2個星期,公司做trading, 30人左右, 我代替resign的同事係公司惟一一個會計…個同事仲有半個月就離開 ...

會用公司既會計軟件、

員工既計糧方式、

未離職既會計盡快埋最近p&l & b/s.

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

littlect 發表於 19-12-7 13:12
返左2個星期,公司做trading, 30人左右, 我代替resign的同事係公司惟一一個會計…個同事仲有半個月就離開 ...

唔明有咩問題,人家走當然交曬給你吧!

唔駛日日狂OT就可以了!

坦白講轉新工就如此,你第一次轉工?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

別墅

Manwah 發表於 19-12-7 21:02
唔明有咩問題,人家走當然交曬給你吧!

唔駛日日狂OT就可以了!

why bk依家d人咁火爆,我吾係話人地有問題,我只係怕做5嚟,吾想累人累己啫,就係有責任心try my best,但都要衡量自己力量,只係吾想咁草率做決定,所以問下意見囉…what a big deal

伯爵府

回覆樓主:

我覺得,咪keep住揾工,揾到更好咪走囉,揾唔到咪做住,話唔定適應到。
你如果即時唔做,都係即時量地,咁做住有糧出

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

littlect 發表於 19-12-7 21:29
why bk依家d人咁火爆,我吾係話人地有問題,我只係怕做5嚟,吾想累人累己啫,就係有責任心try my best,但 ...

其實樓上位jm又火爆,佢講出事實 ,好多時d細公司都要一腳踢,唔同大公司一人做一忽,初初未上手有一定會覺得有難度,相信做耐左上左手會好好多

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你 in 時已知係頂 resign 既。。你無問有無其他 backup?

咁如果佢得一個。。預左要食晒 d 野

有人交接半個月都好。。空窗期半年既公司大把。。入到去咪又係執餐死

子爵府

小談心 發表於 19-12-7 21:43
我覺得,咪keep住揾工,揾到更好咪走囉,揾唔到咪做住,話唔定適應到。
你如果即時唔做,都係即時量地,咁 ...

X 2 做住先捱到過年睇吓點

珍珠宮

回覆樓主:

真心講,請咗你嗰上司好慘,做完handover,你又話隨時走,咁叫人點算?

伯爵府

樓主本身做過full set未?
若未,真係考慮辭職。
因為都多嘢跟同記(性)。
埋年結,更辛苦。

wcpcelia    發表於 19-12-13 12:13

珊瑚宮

rello 發表於 19-12-8 22:51
樓主本身做過full set未?
若未,真係考慮辭職。
因為都多嘢跟同記(性)。

看樓主話語-樓主未必得

首頁

尾頁

跳至