自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

你朋友最可疑,因為新地址係佢地址,佢之前幫你交表知道你簽名,應該都知你恆生戶口號碼,快D去問銀行。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主無應機, 唔通去左報警
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 19-12-7 23:41
樓主無應機, 唔通去左報警

多謝大家比咗咁多建議我,好感激bk jm!
我決定星期一去總行,問:
1. 邊個、幾時、如何改咗我的地址資料?
2. 為什麼更改了地址資料我本人完全唔知情(無SMS或email或電話通知)?這是否為一個保安漏洞?
3. 要求查看更改地址通知書文件,是否為我本人簽名?
4. 更改地址需要地址證明嗎?點解開戶需要地址證明但轉地址唔需要地址證明?
5. 點解幾個月前收到一張我名的附屬卡申請批核信?到底是什麼人申請的?
6. 該地址的戶口持有人有否進行與我戶口有關嘅交易。

先去總行之後先報警吧⋯⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherriesit 發表於 19-12-8 00:07
多謝大家比咗咁多建議我,好感激bk jm!
我決定星期一去總行,問:
1. 邊個、幾時、如何改咗我的地址資料 ...

如果銀行assume 係你自己改住址又點會通知你, 多此一舉?

改地址需要地址証明係無可能, 因為好多人係因為搬屋而去改地址, 都未有新地址的信件!

銀行當然係確定改地址表格係你本人簽, 先會更改地址.

其實係無鬼唔死得人, 首要係搵番你個朋友了解左先, 或者直接報警, 等警察調查.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

TOMATOO 發表於 19-12-7 20:46
係2個唔同系統

原來係咁
即係非promotion嘅野就會寄去佢屋企?

珍珠宮

回覆樓主:

嘩都幾恐怖喎

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-12-7 20:55
既然hack得入去改地址,可能拿埋錢.
你check下有冇申請支票簿,寄俾個hacker 地址.

touchwood暂时冇唔見錢

男爵府

tansyneko 發表於 19-12-7 21:15
但如果係hacker,簽名對方無理由知?即係熟人?

不是hacker。我前面回覆過,今日見到我銀行地址是我一個已經沒有來往的朋友屋企地址。一年多前我曾經拜託過佢幫我將自動轉帳申請表交去恆生分行。因為我屋企和公司附近都冇恆生,嗰時又好忙,佢順路便由佢幫我交的。所以佢見過我簽名樣式和戶口號碼

男爵府

kay 發表於 19-12-7 21:39

我以前用恆生都試過地址同電話都唔條係我嘅⋯

即係帳戶資料一係有漏洞比人改,一係內部職員非常求其搞錯晒

男爵府

andyman 發表於 19-12-8 00:18
如果銀行assume 係你自己改住址又點會通知你, 多此一舉?

改地址需要地址証明係無可能, 因為好多人係因為 ...

唔想再搵佢了
如果是銀行mistake,佢唔會知
如果是佢特登,佢唔會認
先了解多些資料、再報警

翡翠宮

cherriesit 發表於 19-12-8 00:42
唔想再搵佢了
如果是銀行mistake,佢唔會知
如果是佢特登,佢唔會認

差不多肯定係佢做了, 死蠢到改寄去自己屋企, 偽冒文件係刑事罪行.

大宅

cherriesit 發表於 19-12-7 19:30
如果佢冒認我的簽名改地址,但已經一年前,銀行會唔會話佢地已經冇紀錄存低而出示唔到?
...

Hard copy 留3年,softcopy 留10年,不過佢地要幾耐時間搵得返original係一個問題

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

三個月前我在恒生安排轉地址,只係填張表,無須交住址證明,之後收到sms確認地址已轉。幾年前轉過,當時都已經有sms 確認。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

真係要小心:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁都改到

男爵府

回覆樓主:

你可以問銀行佢個附屬卡個名係咪就係你嗰個冇聯絡嘅朋友

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-7 17:54
2. 又多年後,收到恆生信件(今次識寄我婚後地址)話我有個戶口好耐無交易要取消,因為我都無印象所以特登 ...
呢間恒生, 係真戶主落去做啲簡單transaction, 請左check右check, 又叫你等一大輪, 但自己內部就亂到九彩。

我n年前試過收到個短訊話確認我更改聯絡電話。 我即刻打上hotline問, 佢覆我話有個客人唔小心用左我個電話號碼, 但已糾正返。 佢個解好不合理, 我話就算有人唔小心填寫左我電話號碼,都唔應該郁到我戶口資料。 Hotline個人就左耍右耍, 解釋唔到。 完全對空氣講野咁,我見無損失就算數, 費事死咁多細胞……

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

cherriesit 發表於 19-12-7 15:55
100%真
恆生
我覺得好shocking先上來問
一定要追查,因為佢可能用你account借錢,就麻煩。

男爵府

Sebastian@ 發表於 19-12-8 08:26
三個月前我在恒生安排轉地址,只係填張表,無須交住址證明,之後收到sms確認地址已轉。幾年前轉過,當時都 ...

我2年無轉過電話,我啱啱check番無類似sms通知我地址轉了。請問佢sms內容大概係點?我再search下。非常感謝

首頁

尾頁

跳至