自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

newinewi 發表於 19-12-7 19:03
你朋友幫你交autopay 表格時,偷影你簽名,之後扮係你交表更改地址。

目的係想睇你銀行信及申請咭或貸款, ...

樓主個朋友好衰好賤,
痕身?!真係要重新考慮轉銀行
止暴制亂,守護香港

男爵府

會唔會你嗰個朋友轉左佢自己地址,然後再冒你名申請附屬咭寄俾佢自己

男爵府

2020勳章

cherriesit 發表於 19-12-7 16:09
我突然醒起幾個月前收到一封信話我申請的附屬卡正在批核中/已批核(不太記得)。當時我即刻打去銀行問,因 ...

好明顯有人用左你資料

男爵府

2020勳章

lajasmin 發表於 19-12-7 19:45
會唔會你嗰個朋友轉左佢自己地址,然後再冒你名申請附屬咭寄俾佢自己
...

如果真係,一定要報警。

樓主要查明,呢個朋友好可疑。

人生最可怕的, 不是遇到敵人, 而是遇到雙面人。

男爵府

cherriesit 發表於 19-12-7 23:30
如果佢冒認我的簽名改地址,但已經一年前,銀行會唔會話佢地已經冇紀錄存低而出示唔到?
...

呢方面唔清楚,有冇銀行業Jm知道?

男爵府

cherriesit 發表於 19-12-7 23:38
份自動轉賬form上面有我嘅簽名呀

你個朋友
佢咁可疑,真係應該報警查吓佢

wcpcelia    發表於 19-12-8 09:03

大宅

2020勳章

cherriesit 發表於 19-12-7 15:55
100%真
恆生
我覺得好shocking先上來問

若有懷疑,最好報警,以防有人用你名義申請信用卡

大宅

2020勳章

cherriesit 發表於 19-12-7 15:57
最奇怪係,我屋企仍然會收到銀行寄給我的promotion direct mail。

係2個唔同系統

珍珠宮

回覆樓主:

既然hack得入去改地址,可能拿埋錢.
你check下有冇申請支票簿,寄俾個hacker 地址.

有冇少左錢?

男爵府

回覆樓主:

報金管局同報警,保障你自己先

瑪瑙宮

cherriesit 發表於 19-12-7 18:54
但係如果有人冒充我交表都可以改到

但如果係hacker,簽名對方無理由知?即係熟人?

琥珀宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 19-12-7 17:54
又係佢
講兩件事俾你聽,100%自己經歷
1. 有日,有警察上我父母屋企(我嫁左幾年)話要我返警署 ...

真係痴線
人都癲
相知相遇相識

大宅

cherriesit 發表於 19-12-7 15:54
恆生

我以前用恆生都試過地址同電話都唔條係我嘅⋯
我唔係用網上銀行呀⋯問銀行佢哋都答唔到⋯之後唔用恒生戶口

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

野原美冴 發表於 19-12-7 16:17
要問清楚銀行,幾時改?咩途徑收到request改(信?親臨分行?電話?網上?)

暫時都唔駛太憂慮, 可能係銀行 ...

如果係人手錯誤改錯左還好, 最怕是內部人為, 跟住走出去做假地址証明借錢或申請信用卡。
請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。

男爵府

cherriesit 發表於 19-12-7 19:38
份自動轉賬form上面有我嘅簽名呀

九成九係你朋友冒認你改地址

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherriesit 發表於 19-12-7 16:09
我突然醒起幾個月前收到一封信話我申請的附屬卡正在批核中/已批核(不太記得)。當時我即刻打去銀行問,因 ...

其實呢個時間你就應該去佢總行投訴, 你係當事人有權知道真相, 我點知係唔係你內部發生問題, 仲有改得你地址, 就有好多野可以做到, 又有你簽名式樣, 可以去財仔借錢寫你做擔保人, 申請其他銀行信用卡。

請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。請不要點評我, 請不要跟我打招呼, 也不要給我發廣告, 一定會舉報, 請不要騷擾, 多謝合作。

水晶宮

我建議你報警, 唔知你朋友做過啲咩野, 出賣左你幾多。

水晶宮

loveclementine 發表於 19-12-7 20:36
呢方面唔清楚,有冇銀行業Jm知道?
可能無Hard copy , 但一般都有微影留低。

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都用緊佢,不過啲員工真係唔知想點,今年年頭入日元去外幣戶口。對住我張身分證來對名,竟然可以將啲錢入咗落去第二個人嘅戶口到,平時我唔望張入數紙。咁啱嗰日望下就發現,成個名無一個字同我一樣!
離晒譜!
跟住上月又來。我轉賬两次,又係對住身分證,對住我戶口號碼。抄了一張正確,再抄第二張都可以抄錯,只從上次咁我依家個次都睇。同佢講你抄錯戶口錯...
⋯⋯真係怕咗呢間嘢
身體健康,生活愉快

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

快手取消張 HS 信用卡先(平時都少用)

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊