懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

chichi730 發表於 19-12-8 16:12
回覆 PhoebeChan333 的帖子

我都好擔心呀,2週冇大過,我呢1週食少左甜野,同埋聽政府講stop左materna and ...

食唔關事的

水晶宮

chichi730 發表於 19-12-8 17:33
回覆 李露眉 的帖子

但係未入盆點催生?

唔關事
我仔37周催生

大宅

3kg唔係重,但係兩週都有問題
我第二胎我戒左甜我自己37週至38週輕左但bb都有照加重,所以建議問多個醫生

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

chichi730 發表於 19-12-8 13:39
回覆 super_cat 的帖子

前2週佢大2週,呢週政府唔幫照,就貿然叫我催生,第2日去私家照,原來呢2週冇大過 ...

下次產檢帶埋私家醫生D照聲波相去~s俾政府醫生睇

我第3胎時,36wk時 私家醫生話BB大咗差唔多3 week, 建議我注意飲食, 唔好俾佢大隻得咁收.

兩星期後, 佢只係大隻DD約一周,最後佢39wk幾出世, 順產4.03kg.

最後幾星期變化最多, 俾D信心

男爵府

chichi730 發表於 19-12-8 16:12

我都好擔心呀,2週冇大過,我呢1週食少左甜野,同埋聽政府講stop左materna and ...

私家醫生都叫過我停materna因為幫助吸收,佢係咁解釋

大宅

chichi730 發表於 19-12-7 17:27
政府話bb大隻就要提早催生,但其實未到預產期催生食全餐機會大。我私家話除非有病理原因要提早催生,或者遲 ...

因為公立主張順產,如果bb頭圍大過10cm唔係個個媽媽下陰都開到咁大,有機會難產,所以政府先主動幫你約催生期,而且滿37周已經足月。同樓上jm一樣你帶超聲波返醫院比政府醫生留底,再同佢討論催生成效。

大宅

好的,謝謝各位呀

複式洋房

chichi730 發表於 19-12-8 13:46

而家政府用2週前的數據話我大2週,我2週前35週,當時bb3kg,呢週政府唔肯幫我照 ...

係呀!政府亂咁黎架!一到37就係咁叫人催生,我之前隔離床位個媽媽擺明係未ready會食全餐,都迫人催生。

大宅

VoV_JL 發表於 19-12-14 00:12
係呀!政府亂咁黎架!一到37就係咁叫人催生,我之前隔離床位個媽媽擺明係未ready會食全餐,都迫人催生。
...

真係好奇怪,唔知你哋講嘅係咪同一間醫院,我係廣華,兩胎都係分別大兩周同三周,仲要生理性胎水多,所以檢查係返醫院妊娠科,上胎都冇offer提早催生,今胎35w私家檢查話6lb多少少(樓主嗰個3kg即係六磅六仲重),私家話政府有機會會提早催生,不過都要再過一週返公立檢查再決定,而我34w公立檢查果次已經知道大兩周幾,醫生都話暫時唔會咁快決定催生,好多媽媽都話公立醫院好少會主動要催生,會唔會係有啲誤會或者醫生解釋得唔清楚?

大宅

tovibb 發表於 19-12-14 00:50
真係好奇怪,唔知你哋講嘅係咪同一間醫院,我係廣華,兩胎都係分別大兩周同三周,仲要生理性胎水多,所以 ...

補充:我個私家醫生之前係聯合婦產科,我話公立醫院唔係通常唔會比催生期嘅咩?佢話如果BB太大,都有機會俾期催生,因為太大好難生,風險大,我理解意思係冇理由等到生唔出先再開刀。
同埋上次去公立醫院我都有問醫生,咩情況先會提早催生,佢話盡可能都順其自然,不過我嘅case都唔建議過預產期咁囉

子爵府

瑪麗個醫生話我BB大隻,提議我預產期催生,結果我B真係over 4kg,最後我催生到出世用左5個鐘唔到,冇用無痛分娩,不過今次係第二胎。

我好多謝呢位女醫生提議我提前催生,如果唔係我諗遲啲我應該生唔出我仔

別墅

chichi730 發表於 19-12-7 17:27
政府話bb大隻就要提早催生,但其實未到預產期催生食全餐機會大。我私家話除非有病理原因要提早催生,或者遲 ...

我私家產檢 就話我bb頭圍偏大 不過體重正常 但未落盤 去政府產檢比返啲超聲波相比姑娘睇 佢又叫我半個月後帶比醫生睇 但半個月後已經係我預產期 姑娘摸肚又話bb開始落盤 我都唔知如何是好 淨係好驚要食全餐

大宅

jin_mui 發表於 19-12-14 02:01
瑪麗個醫生話我BB大隻,提議我預產期催生,結果我B真係over 4kg,最後我催生到出世用左5個鐘唔到,冇用無痛 ...

我暫時都係話唔好遲過預產期,不過仲未比確實日子我,其實我自己都想早少少

首頁

尾頁

跳至