夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

結左婚已十二年,大仔已經八歲,細女都六歲了。但我發覺由大仔出世後,我一直未開心過,原因並不是我不喜歡小朋友,而係有左細路,同佢阿爸阿媽,甚至同佢都有好多不同意見。好似我講咩,我老公都不認同,做甚麼都好似做得唔啱,甚至同佢d朋友講我的不是。我生左小朋友後,佢叫我做FTM,自己嘅時間都冇,朋友好少機會見面。我覺得自己好似冇左自己,冇左人生咁。我曾經講過,咁唔滿意我,不如離婚,但他又不作任何回應,心(emoji)想,我真的好想離開依個家,佢屋企人冇當我係自己人,我老公結婚後,探我屋企人,係五隻手指都數得出,試問再落去,有咩意義?唔知大家有咩意見

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

基雲 發表於 19-12-7 21:31
結左婚已十二年,大仔已經八歲,細女都六歲了。但我發覺由大仔出世後,我一直未開心過,原因並不是我不喜歡 ...

除左唔探屋企人,平時你地兩個關係係咪都麻麻地?
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

結左婚已十二年,大仔已經八歲,細女都六歲了。但我發覺由大仔出世後,我一直未開心過,原因並不是我不喜歡 ...

睇落,好似佢地唔滿意你做FTM 所做出來0既成績。你做妻子冇問題喔,所以妳提出離婚,佢唔作任何反應。
不如妳提出將FTM 做0既事請個工人來做啦。煮飯洗衫湊仔,工人都做到啦。由於是受聘來做的,佢地唔使就住個工人心情如何來使個工人做足佢地滿意0既嘢。妳都仲要就住妳心情來使。
如果佢地唔滿意妳教出來0既子女,咁妳提出請個補習教師來教子女。
妳自己搵翻份工,換個老世(現在妳老公同佢家人係妳老世)碰下運,睇下遇唔遇到個欣賞妳,滿意妳做0既嘢。
如果佢地話冇錢請工人或家庭教師,咁妳就有得同佢地講數。同佢地講 :咁佢地就冇得唔滿妳做0既嘢。佢地唔滿意妳0既,搞到妳心情唔靚,妳唔係工人,妳照罷工發唔做,等佢地來做啦。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

858D 發表於 19-12-13 08:59
睇落,好似佢地唔滿意你做FTM 所做出來0既成績。你做妻子冇問題喔,所以妳提出離婚,佢唔作任何反應。
不 ...

你的方法好好

瑪瑙宮

你 6299 對你唔好, 你服侍佢個仔好好, 重想點? 批評你唔好, 叫佢地自己郁手做囉. 唔探我屋企人, 咪唔好探佢屋企人囉, 你做佢奴僕呀而家? 你又無性格無主見, 佢話乜就乜, 可以點?

男爵府

想知道妳講既“不滿意”,婚前婚後有大分別?

男爵府

回覆樓主:

咁不如請工人,你出返黎工作,大家都有返自己時間你又可以儲下私己錢,反正佢都唔滿意你做ftm

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 19-12-13 08:59
不 ...
可能佢個佬又做得過位,佢[女]唔滿意現在覺得如果[女]可能有成就

公爵府

我會返工,
話之佢

大宅

你哋兩個係好穩定後先結婚有小朋友, 你生完小朋友之後你老公180度對你改變?還是不嬲都係咁? 只不過變本加厲?

大宅

miemiemie 發表於 19-12-13 17:42
我會返工,
話之佢

這樣做唔會改善兩公婆嘅關係, 咁難得認識對方結婚生小朋友, 應該搵個方法去解決個問題先, 如果試過任何方法都解決唔到先用下一步。

珍珠宮

mingmama 發表於 19-12-13 11:32
你的方法好好
呢D係我前夫選擇做FTD,我養佢咁多年得出來的心得:

我父母好似樓主62 99 咁唔滿意我前夫做FTD,不過我知我父母愛女心切0既心情,佢地緊係想佢個女咁好命可以有老公養,老公仲要養埋佢兩老。得唔到,咪我前夫做乜佢地都睇唔順眼。

呢D亦都係我做0左幾個月的FTM 得出來0既心得:
在我前夫勉強養到我做FTM 同我父母那幾個月期間,我父母又唔滿我前夫搵得太少,唔滿我降低佢地同我自己0既生活素質 而放棄自己正在發展輝煌0既專業,情願做FTM。嫌我前夫唔滿我同父母湊女0既方式。下下要按我前夫的方式來湊。當時我前夫就好似樓主的老公,我好似樓主的情況。

所以到我前夫做FTD 時,我乜都唔過問我前夫的家政。另一方面又要保護住我前夫,擋曬我女家那邊的家人,親友對我前夫的各樣不滿。乜都話係我自己0既意思,方案,idea。唔關我前夫事。要投訴就衝著我來投訴。我的家事,none of their business. 我父母聽到我咁講,激到佢地晚上失眠。
兩老激氣都要佢地自己疏導,平復,唔可以依靠我同前夫如何做來平復心情。

兩老睇唔到我條數點計。就算我離婚,我地D女都要人湊,要人照顧。咁我已經搵錢養起佢地係必須要擔0既事,根本冇資源做FTM,請工人又花唔起咁0既錢。兩老又力不從心來幫輕。離婚比唔離更難行,果效更差,更降低人人的生活素質。我唸樓主老公亦有機會係睇到我計0既呢條數先唔離婚。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

20150618bb 發表於 19-12-13 17:18
可能佢個佬又做得過位,佢[女]唔滿意現在覺得如果[女]可能有成就
我知佢個佬可會係。就算我地在此話極佢個佬,都唔會扭轉樓主的乾坤。
所以我舉我曾經當過佢個佬的角色的例子來講,但我就做得比佢個佬好得多。我從來都係撐住我老公的。連我前夫都讚我呢方面做得好。但現實係 而家鍾意同樓主結婚的係樓主呢個佬,唔係我。又唔係此版的好老公 P 先生 (P先生又係撐老婆的)。樓主始終都係要用一種自己掌控到0既方法翻去再同佢個佬扭轉個局勢係樓主得利的。

大宅

858D 發表於 19-12-14 06:40
我知佢個佬可會係。就算我地在此話極佢個佬,都唔會扭轉樓主的乾坤。
所以我舉我曾經當過佢個佬的角色的例 ...

又是老生常談在香港最慘就是居住問題?樓主生咗个仔都發現有問題吾開心?重要再生第二個跟住重聽个C6點回家做阿四?一屋有老有嫩相見好同住難做極都吾達標死未?試問又點會有開心日子過呀!

珍珠宮

stella^^ 發表於 19-12-14 07:38
又是老生常談在香港最慘就是居住問題?樓主生咗个仔都發現有問題吾開心?重要再生第二個跟住重聽个C6點回 ...

如果樓主的情況真係咁,樓主就唔好「大」個老公話離婚啦。離左婚,自己去邊樹落腳?所以樓主老公亦不作反應,就係知道自己老婆冇好似我前夫咁「好命」。
我有條件在附近買一個單位搬我父母出去另外住,所有燈油火蠟 生活開支全由我供應。
首期唔夠錢,我前99會搭救,唔使還。因為我前99明事理,唔要我夾在佢兒子和我父母中間兩頭受氣。
我亦係明事理之人,現在就算離了婚,前99D谷種用曬,我都會照養佢老人家過世。我當時真有條件「大」我前夫話離婚,我都唔離。我前夫話佢頂唔順我 佢會帶埋D女搬開住,我都叫佢唔使搬,要搬就我自己一個人搬出去比較來得實際。我自己出去搵人接我落腳。

首頁

尾頁

跳至