自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

creambb 發表於 19-12-9 18:04
我以為大公司會安全d,請問有冇咩要留意

我都成日幫襯,這兩家其實是一家,好像trip.com買咗永安。

複式洋房

puipuipuipui123 發表於 19-12-9 15:54
記得要夠時候就打電話去追,一陣又側側膊吾退錢

聽你講完,好驚gogogo都會有排唔退錢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

author1120 發表於 19-12-8 23:50
我唔係話要一蚊手續費都唔俾佢
但係要收人$900真係唔合理囉,因為呢個取消唔係由我提出,只係因為航班取消 ...

呢個其實係行規,係佢態度衰啫(係好衰)
你話airline取消唔關你事,同樣地佢都無端端要做多左野,都唔關佢地事的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

author1120 發表於 19-12-9 12:43
都係skyscanner?
唔通係得呢間gogogo先咁差?
好後悔係佢到買左

其實退票agent收錢係行規,正常預300左右啦
不過呢d網上係有陷阱,agent有agent,agent嘅agent再有agent
有咩事就姓賴,互賴
我妹上次又係咁,取消機票,要俾三重agent費(又係skyscanner不過係travelliker之類),俾唔緊要,但連稅都扣突條氣就唔順(因佢上網搵過資料,稅唔可以咁扣),嘈到拆天最後拎返小小
我從來唔會在呢d不知名agent買,skyscanner只用黎夾價,差少少返官網買有保障好多

男爵府

減齡達人勳章

自己google 永安trip.com 中伏 就有一堆人地既中伏經驗,我身邊都有幾個人中伏,當然亦有人買左無事發生

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 19-12-10 08:47
其實退票agent收錢係行規,正常預300左右啦
不過呢d網上係有陷阱,agent有agent,agent嘅agent再有agent:d ...

我都覺$3,400蚊係可以接受,完全會理解
但佢收我$900,問題唔係我想取消,咁樣真係同老笠冇咩分別
經過今次教訓唔敢再搵d細公司買

男爵府

author1120 發表於 19-12-7 23:10
之前透過Skyscanner係Gogogo網站買左機票.
好不幸我果班機比航空公司取消咗,換左兩班好差時間既航班比我地. ...

我都試過係呢間公司買機票,CX cancel flight 改左個我唔ok 既時間

我打去CX ,佢話係經agent 訂票所以一定要agent 去改, 呢間公司話要收@$450,我打返CX 問CX 話佢地唔應該收,來來回回打俾CX/gogogo 10次8次,結果CX 出左封email俾gogogo 要求唔可以收handling, 初初gogogo 話冇收過,CX 既CS/Sales 幫我再追佢地,結果free 返個charge 俾我(但用左2日先confirm 新個booking)

當時我買6張飛,4張係經gogogo, 2張經永安,永安完全冇話要收handling

自此,雖然仍然會去skyscanner check 價,但只經大既agent 買。。。

複式洋房

yyyy.mama 發表於 19-12-11 01:42
我都試過係呢間公司買機票,CX cancel flight 改左個我唔ok 既時間

我打去CX ,佢話係經agent 訂票所以一 ...

咁cx都幾好幫你跟進埋,你買4張咁多如果真比左450賺鬼死佢。我買virgin Australia 就直接叫我搵番agent, 因為佢話自己果邊係冇收我地錢

男爵府

author1120 發表於 19-12-11 09:37
咁cx都幾好幫你跟進埋,你買4張咁多如果真比左450賺鬼死佢。我買virgin Australia 就直接叫我搵番agent, ...

CX 都冇架
個COS 提我下次直接係website 買CX 就可以free 幫我地改(經agent 買=我地唔係佢地既direct customer)

男爵府

我試過經trip.com訂機票,航班取消,我選擇退錢,無收我任何手續費

複式洋房

jenny10 發表於 19-12-17 21:41
我試過經trip.com訂機票,航班取消,我選擇退錢,無收我任何手續費

睇黎真係得我係gogogo買中招

子爵府

試過計劃自由行,直接到CX網站買機票
後黎因私事取消,打上CX客服查詢
對方服務態度很好,慢慢解釋問題及協助處理.

若果不是要搵套票或貪平之類...
我覺得直接航空公司網站買機票,有問題時起碼唔駛左搵右搵,對口人得一方,簡單D

複式洋房

ko3go 發表於 19-12-18 08:07
試過計劃自由行,直接到CX網站買機票
後黎因私事取消,打上CX客服查詢
對方服務態度很好,慢慢解釋問題及協助 ...

咁最尾cx有冇收你 charge?

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

多謝樓主既提醒

子爵府

author1120 發表於 19-12-18 10:16
咁最尾cx有冇收你 charge?

係我要求取消的,並非CX更改
所以是有取消的手續費,其他的全退

伯爵府

呢間gogogo啲態度真係超衰。 好彩我未訂票已經見識到佢地啲工作效率同態度, 所以當然未中計。

公爵府

咁以後唔好用佢啦!

複式洋房

Danjunior 發表於 20-1-21 13:35
呢間gogogo啲態度真係超衰。 好彩我未訂票已經見識到佢地啲工作效率同態度, 所以當然未中計。 ...

佢地做咩? 可唔可以 share下黎聽?

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

其實真係有唔少人分享過agent 買機票既壞處,我都會格價同官網差5百樓下我會係官網買.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

首頁

尾頁

跳至