懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Elisabetta 發表於 19-12-9 00:24
我自己買呢隻, 頭幾日係醫院都係食佢

有好多人話臨訓之前果餐食奶粉會飽肚d, 但我bb鐘意人奶多過奶粉, 奶 ...

咁睇黎真係要同bb夾 每個bb適應都唔同 你試咗幾款發現你bb最夾係哩隻?

別墅

Lillian54321 發表於 19-12-9 10:19
第一胎係醫院完全無奶,出院幾日後先有奶,之後就埋身餵,所以無奶個幾日真係要備定奶粉 ...

頭幾日就算未上奶 唔係醫院都會提供水奶㗎咩?

別墅

fakyman 發表於 19-12-10 11:21
唔洗買定!有d媽媽一生就有奶,我隔離床個媽媽第一胎生完第二日就有奶,同埋依家咁方便,買奶粉都唔難,到 ...

我姑奶都叫我唔洗買定 我附近有24小時惠康 佢話有需要先叫c6出去買都未遲

別墅

majomajo 發表於 19-12-9 13:17
我初初都係餵bb食illuma,貪佢有hmo同sn2係入面,都係比較似人奶,就算要轉返全人奶都好易 ...

藍色定綠色嗰隻?
有朋友既bb食illuma反而痾唔到便便

別墅

ssssum 發表於 19-12-9 17:46
都要BB夾過先知適唔適應到,BB就試到illuma organic先適應到,
而家就keep到一日有一次便便
...

我朋友既bb食藍色illuma反而痾唔到便便
綠色嗰隻好貴啊 你喺萬0買?

水晶宮

piggy_bun 發表於 19-12-13 21:30
睇怕到時我喺醫院都忙到一頭煙
如果到時親餵 咁點mark份量㗎?
你喺mark喺電話定簿仔?

親餵當然冇得 mark BB飲奶份量,你記低幾時開始餵同大概餵幾耐就得。其實最緊要反而係記得濕片數量份量,因為係據呢樣嚟睇BB夠唔夠食。到時醫院會教你點 mark,佢地會提供記錄表。返到屋企你鍾意用紙筆或用 app 記錄都得。

喺醫院照顧BB最多都係餵奶同換片啫,又唔使太擔心。到時有問題就問姑娘(特別係餵奶姿勢方面)或姨姨。

大宅

piggy_bun 發表於 19-12-13 21:33
咁睇黎真係要同bb夾 每個bb適應都唔同 你試咗幾款發現你bb最夾係哩隻?

乜都冇試過架, 因為係醫院幾日, 又冇得消毒冇得洗野, 呢d即食既最方便, 本來想買hipp, 咁啱冇貨咪買呢隻囉! 真係冇特別揀

返到屋企食番hipp奶粉加人奶, so far bb食得ok, 餐餐都有便便

別墅

回覆 piggy_bun 的帖子

睇你有無決心 我第一胎,一早決定咗餵人奶我淨係買咗奶樽烚奶機,無買奶粉!本住呢個破釜沉舟嘅心態出院後第二日就每日兩三大碗魚湯,第三日已經上咗奶
如果你真係決定咗人奶嘅話記住忍到一個禮拜,之後就唔會有問題架啦!我同事嗰陣講我聽一個禮拜,於是頭嗰個禮拜我就死忍住,真係第7日我就已經開始習慣而且阿b都啜得好好啦!

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-12-13 22:33
親餵當然冇得 mark BB飲奶份量,你記低幾時開始餵同大概餵幾耐就得。其實最緊要反而係記得濕片數量份量, ...

明白明白 你講完我有個概念喇 如果姑娘見濕片唔多 就肯補水奶?

我喺公立生 最怕姑娘太忙唔肯理我

別墅

Elisabetta 發表於 19-12-13 23:05
乜都冇試過架, 因為係醫院幾日, 又冇得消毒冇得洗野, 呢d即食既最方便, 本來想買hipp, 咁啱冇貨咪買呢隻囉 ...

身邊唔多朋友㨂hipp喎 點解你會想買哩個牌子?

別墅

Keyy 發表於 19-12-13 23:06

睇你有無決心 我第一胎,一早決定咗餵人奶我淨係買咗奶樽烚奶機,無買奶粉!本住呢 ...

好一句破釜沉舟 哈哈哈
咁我都儘地一煲 忍一星期 睇吓上唔上到奶 bb又識唔識啜 好驚佢整損 一路啜一路痛就慘 希望到時唔好太多異樣 聽講石頭胸好慘

水晶宮

piggy_bun 發表於 19-12-13 23:21
明白明白 你講完我有個概念喇 如果姑娘見濕片唔多 就肯補水奶?

係,我其中一胎就係咁,隔太耐冇尿,所以我餵完佢就被姑娘捉去用杯仔補一安奶。佢之後都冇補過奶粉,而家兩歲幾仲食緊人奶。 其實就只需要嗰下幫一幫少少。

我喺公立生兩次,反而覺得姑娘其實 keep 住問我點、要唔要止痛藥之類,同埋一定會定時問 BB
大小便情況。

水晶宮

piggy_bun 發表於 19-12-13 23:26
好一句破釜沉舟 哈哈哈
咁我都儘地一煲 忍一星期 睇吓上唔上到奶 bb又識唔識啜 好驚佢整損 一路啜一 ...

要記住,啜損啜痛一定有問題有地方錯,要儘快搵姑娘指導。上唔上到奶就靠媽媽勤力,亦要有心機同BB磨合。有咩問題儘快尋求解決,就通常可避免惡化到太嚴重。我自己好彩餵兩個都冇試過咩十分痛苦嘅石頭胸。

別墅

姑娘話bb好得意架,可以今次識啜下次又唔識!所以一個禮拜俾你自己同阿b夾吓,當然啦頭一個禮拜好大機會都會俾阿b啜損架啦但真係忍咗佢呀!記得每次餵完之後都要用手擠少少出嚟搽吓個乳頭呀!會好d石頭胸真係好辛苦 所以魚湯飲到上咗奶之後就記得減返,減到一兩日先飲會好d!我嗰陣飲得多到谷住不停漏奶,仲要掂一掂都噴曬奶!
加油呀!

別墅

piggy_bun 發表於 19-12-13 23:21

我瑪嘉烈生,阿b第二三餐都唔肯啜,亦試過4個鐘無飲奶,有d片有幾點橙紅色添不過姑娘都無主動問補唔補水奶,淨係叫我記得隔兩三個鐘就好俾阿b啜

大宅

piggy_bun 發表於 19-12-13 23:22
身邊唔多朋友㨂hipp喎 點解你會想買哩個牌子?

諗住佢話organic就試下囉

同埋bk都多媽媽話hipp好, 食左有便便, 淡口d冇咁甜, so far bb而家都食得唔錯

大宅

piggy_bun 發表於 19-12-13 21:34
頭幾日就算未上奶 唔係醫院都會提供水奶㗎咩?

我係私家生,即使私家水奶都係住院個四日,我講左出院過兩三日先上奶,無人擔保出院馬上有奶,到左我出院個日,屋企忙到S,雖然買係方便,但到時真係好忙,建議樓主有備無患

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-12-14 00:50
係,我其中一胎就係咁,隔太耐冇尿,所以我餵完佢就被姑娘捉去用杯仔補一安奶。佢之後都冇補過奶粉,而家 ...

咁你堅持餵人奶餵咗幾耐呀?
你打算比bb食奶粉食到幾大?

你係開刀生?點解會問你要唔要止痛藥既?

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-12-14 00:55
要記住,啜損啜痛一定有問題有地方錯,要儘快搵姑娘指導。上唔上到奶就靠媽媽勤力,亦要有心機同BB磨合。 ...

你好叻呀 餵兩個都咁順利 希望我都可以
聽你咁講 如果我覺得痛 咁應該係姿勢出現問題要糾正?但其實都有機會係bb唔識啜所以先整痛我 但我地好難糾正bb㗎嘛

別墅

Keyy 發表於 19-12-14 03:16

姑娘話bb好得意架,可以今次識啜下次又唔識!所以一個禮拜俾你自己同阿b夾吓,當然 ...

乜bb咁鬼馬㗎咩 一時識一時又唔識
係咪每次用人奶滋潤返就夠?唔洗特登買咩羊脂膏搽?
我又唔知魚湯要隔住飲 如果你太多奶 咪泵定放冰櫃 咁咪仲好 唔係咩?

首頁

尾頁

跳至