自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Vivi1990 發表於 19-12-8 13:16
虛心一問,如果比呢個數,倒不如請姐姐?

同感

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

同住包大人一餐,仲要包水電煤同湊B,起碼$15000啦!你俾萬五你99可能仲要貼你哋

或者$8000奶奶,另外你哋自己出錢請姐姐,但水電煤買餸你哋俾

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

呢D我留番俾c6自己同奶奶傾掂佢,其實每個奶奶要求都唔一樣,家用呢D,無一定準則

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你有無返工,人工一半囉!老公仲有無兄弟姊妹分擔家用呀?

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fitfish 發表於 19-12-8 13:48
一家人睇環境去商量

獨生仔還好,如果c6有其他兄弟姊妹,俾得少家用但又要奶奶湊實嘈。

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Happybabyhbb 發表於 19-12-8 13:46
工人5000 唔得

人工46xx x24

唉,講中。仲未計工人整爛你d嘢

你扣錢就黑面,俾麻煩你

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章

Kanyin 發表於 19-12-8 14:23
免費屋,有人湊埋小朋友。
無10000都過唔到自己吧

你講得岩
但最弊而家好多心抱覺得比$奶奶湊b好似益左奶奶咁
需知道湊b幾鬼困身同辛苦

複式洋房

2020勳章

bbyeungbb 發表於 19-12-8 13:20

所以如果係我

是的,所以我仍在考慮租樓+請工人(我果邊有租盤1萬內)
定還是住奶奶度比佢湊

複式洋房

2020勳章

12312 發表於 19-12-8 13:21
Bk 文員$3-50000

我無bk文員搵咁多
只係23k~老公都差唔多呢個數

複式洋房

2020勳章

李露眉 發表於 19-12-8 13:28

bk真多有錢人

謝謝意見
1萬我地都ok
睇下需唔需要再多d

複式洋房

2020勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-8 13:29
説真心,同99住即係家務大部份都99做,都算照顧你一家,仲要煮飯照顧初生BB,最少都比一萬啦!

好多人成 ...

所以我先出po問各位應付幾多先唔失禮

子爵府

Vivi1990 發表於 19-12-8 15:20
謝謝意見
1萬我地都ok
睇下需唔需要再多d

如果不同住我覺得一萬ok

大宅

2019新春慶豚圓 DHA勳章

奶奶湊點都好過工人啦,屋企多個外人好唔自在。我前一個姐姐仲要比我捉到裸聊,佢地私生活好唔檢點,有老公又去識男人,呃我死老豆,原來返去搞離婚。我兩個仲要係仔,有人湊真係好唔想請工人。

伯爵府

李露眉 發表於 19-12-8 13:28

bk真多有錢人

子爵府

其實俾幾多按自己能力同奶奶接受就ok
無一定標準
好多老人家明知仔女能力有限,倒貼都肯幫手湊

錢事少,關係事大
考慮清楚要奶奶湊b會唔會令大家關係變差更重要
或者有咩計劃,想奶奶湊到幾時,早啲講清楚
否則將個bb俾長老湊,長老生活重心去晒個孫度,突然又話唔洗長老湊,長老個心都唔好受
我個人偏好自己搞掂,唔好勞煩長老

複式洋房

2020勳章

月見草 發表於 19-12-8 13:47
你俾開零家用?
你有本事搬出去咪搵姐姐揍囉!

其實我都虛心請教各位應付幾多家用作座參考
希望奶奶唔會覺得委屈
又唔需要係度挑機話我比開零家用既
真係無禮貌

複式洋房

2020勳章

jacobkit 發表於 19-12-8 15:22
如果不同住我覺得一萬ok

我諗介乎15-20k
再同另一半同奶奶再商量
多謝各位有禮貌既jm意見

男爵府

工人與奶奶各有好同唔好.

你湊仔個套定唔係奶奶個套, 一樣會有argue.
反而姐姐會跟你個套(當然可能跟唔足) , 同有(甩留) , 手尾要自己跟
真係是乎你同奶奶既關係.

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章

好易計條數,當你自己搬出嚟住,唔使供樓,唔使交租,300蚊1日計埋水電煤買餸,一個月9000蚊,預返鬆啲啲,10000蚊,日用品都好襟計,廁紙沖涼液洗頭水。。。老人家湊b都要比些少心意錢

大宅

2020勳章

Vivi1990 發表於 19-12-8 15:22
所以我先出po問各位應付幾多先唔失禮

你應該同你99傾,睇吓佢意見先,呢度講乜都冇用,湊果個係你99嘛。
其實好睇99份人,我99幫佢大仔,湊兩個小朋友,包食住用,大仔兩公婆仲有機會一星期返去食飯幾日,每月收6000都冇怨言,但見到佢其實好辛苦同鄧佢唔抵。99確係好媽媽。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊