自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

唔覺,佢哋幾nice
我淨係覺得中銀好慢好慢好慢……

大宅

2020勳章

唔覺
對上一張卡係匯豐..
批核超快..

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

唔覺

珍珠宮

yurijm 發表於 19-12-8 14:14
HSBC 之前被罰一大筆錢
嚴好多係正常
事實佢啲信用卡又真係好方便

佢做左咩同信用卡有關要罰一大筆錢?

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

真係唔覺。只係覺得佢大公司得黎(有好多規矩),都算係咁。啱啱申請張卡, 上網填表唔駛一星期就收到,cut 卡又係網上搞掂。我覺得算ok 啦

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

雷曼之後,銀行捉compliance捉得好緊,銀行審批寧缺勿濫,前線做到叫苦連天,有生意都唔敢做,你估佢地想?(家人做過前線)分分鐘收warning俾人炒架!
例如家人同事,有個長期投資客仔係長者,係做左好多年熟客,突然有日做電話交易口痕加多句「幫我好好地睇住呀我棺材本黎架」,你知唔知就憑呢句話,suppose要由即時停止所有交易由頭由risk check,即同事無左個大客!個同事嚇到鼻哥窿無肉,都係搏一舖照繼續做咋,但如果電話錄音俾compliance check到,會即出warning
所以一個生客,仲係郵寄申請,佢唔會咁易批架

男爵府

2020勳章

我申請過十幾廿張信用卡
唯一一次唔批就係hsbc visa signature...(夠月入)
然後我嬲到隔半年到再申請多次...
而家批左開心使用中....

子爵府

唔覺

琥珀宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔覺
相知相遇相識

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

uniqueme 發表於 19-12-8 14:02
未結婚前用佢信用卡服務
以收入黎講間間銀行都會批
但hsbc每次都係超慢 要搞le搞路先批

分享件事,我老闆算係有錢人,年薪幾百萬、ae 黑卡主題邀請免年費果種
上次去滙豐開個戶口攪左3個鐘,發老脾整喊左人地個女職員(我放大假,事後聯絡人好婉轉咁問返我老闆有咩feedback)

侯爵府

kavenzou 發表於 19-12-8 14:45
香港三大發鈔銀行,吾計hsbc,你自己二選一啦
BK好多藍絲,乜都政治上身,所以無謂開名啦
...

同意,唔關顏色事,個間我都一早cut 哂,由櫃枱職員到RM 都唔願做,唔helpful, 好慢,同10 問9唔知。。。

侯爵府

2020勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔覺

男爵府

回覆樓主:

之前冇收入都可以信用於攞錢,每個月比手續費
直得得還完再申請要提供收入證明

侯爵府

回覆樓主:

我成世人無申請過匯豐任何野,以前覺得自己入息低,而家係無業FTM,唔係匯豐最歡迎嘅客戶(並非想批評匯豐)!
但另外兩間發鈔銀行我都有a/c, 開咗廿年以上,做乜都可以。

子爵府

2020勳章

uniqueme 發表於 19-12-8 14:02
未結婚前用佢信用卡服務
以收入黎講間間銀行都會批
但hsbc每次都係超慢 要搞le搞路先批
完全唔覺。滙豐服務態度超好。

男爵府

回覆樓主:

感覺匯豐好似好少atm

男爵府

回覆樓主:

上個月上網申請Red card,
一填完表格就馬上收到訊息已批,
三日左右就收埋張卡到手!

超級版主

滙豐做野係好立
我約左RM親自去坐兩粒鐘,開戶口+保險
結果成3星期後,我至收到份保單,期間我都講笑同個RM講,我死得未呀究竟(未收保單點知生效未)
個戶口又係攪笑,寄張卡黎,要簽名拎/寄返去確認,等佢收到,再寄密碼黎俾我,由我開戶到收到密碼,前前後後幾星期,好彩我唔係等佢舊錢救命啫,真係好立呀...

男爵府

2020勳章

兩間大發鈔銀行我都有用!
滙豐網上保安確實一流,
網上消費完,唔够3秒即收到通知;
另外嗰間就慢啲,但都會收到通知,會同一日內收到咁囉⋯⋯⋯
十是寂寞夜裡 百是懷了疑
千是掙扎夢醒 萬是鐵心離開你
經歷這個你 活成這個我
細數自己

子爵府

2019新春慶豚圓