夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近睇好多講婚外情嘅文章,當中我都認同。有時係面對問題嘅初頭,其實真係要冷靜同忍耐。雖然話變左心嘅男人唔值得,但不竟咁多年嘅經歷同建立左咁多嘢,唔想咁易放棄。

如果有JM現家面對緊,又唔想放棄,建議睇多些文章,真係有幫助。一世流流長,一定有引誘,婚外情嘅初頭,作為老婆,其實點樣應對都會影響成個局面。努力過爭取過放手,自己無悔。千期唔好係佢地「熱戀期」亂發脾氣。

大家有無故事分享?發現C6婚外情,成功回頭或者最後都失去?又有無做過第三者嘅敢分享下?

我見各位在這都面對呢個問題多,一齊分享下,等大家互相鼓勵。

大宅

回覆樓主:

有咩文章介紹下?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AudiQ7 發表於 19-12-8 16:23
最近睇好多講婚外情嘅文章,當中我都認同。有時係面對問題嘅初頭,其實真係要冷靜同忍耐。雖然話變左心嘅男 ...

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-8 17:36
朋友case

~兩公婆一齊十多年,女的一次睇老公手機發現有與另一女人的訊息。抓狂問承認有出軌(係同事)

呢個case 似我朋友,佢本身性格火爆,發現初頭都冷靜唔到。之後,出奇地不吵不鬧,初期仲明知佢會小三同小三去旅行都扮無嘢。之後,反而個老公開始返多左黎。 不過以我所知仲未斬

侯爵府

BK Milk勳章

我試過大吵大鬧,亦試過冷靜面對,前夫講話會同小三斷,可惜冇斷過仲繼續。

最後我終於忍不住唔住離婚,因為好辛苦,時時刻刻要對住個背叛我嘅人,我真係唔得。

大宅

minna456 發表於 19-12-8 17:19
有咩文章介紹下?

Youtube Stephen 講外遇編不錯

大宅

heiheikwok 發表於 19-12-8 18:22
我試過大吵大鬧,亦試過冷靜面對,前夫講話會同小三斷,可惜冇斷過仲繼續。

最後我終於忍不住唔住離婚,因 ...

最後離了婚嗎?那你現在過得好嗎?他們最後有無起埋一齊?

我都好爭扎,之前佢係成日出去。自從發現後,佢又會做好多嘢去包裝。我真的不知道現在佢想點

侯爵府

BK Milk勳章

AudiQ7 發表於 19-12-8 18:48
最後離了婚嗎?那你現在過得好嗎?他們最後有無起埋一齊?

我都好爭扎,之前佢係成日出去。自從發現後, ...

已經離咗婚,同小朋友一齊生活。好彩一直以來都有工作,暫時生活唔錯!

據知佢同個小三一齊,小朋友都見過!

珍珠宮

最近睇好多講婚外情嘅文章,當中我都認同。有時係面對問題嘅初頭,其實真係要冷靜同忍耐。雖然話變左心嘅男 ...

長篇,請慎入。以原配身份管理我先生外遇的經歷和心得。
我係D一定唔會放棄的類型。我先生和我前夫都是用英文來溝通的外國人。意思是我與他們相處時不用漢族文化。
我亦都唔怕畀我呢個底牌畀我前夫同我現任先生知。我只要佢承諾我對我 honest. TUM 到佢對我honest。
所以當我先生遇上 一個心怡0既第三者靚女高才生下屬 時,唔使我發現,我先生已經裸露佢內心世界畀我知,佢要守對我honest 的承諾。我畀到佢信心我唔會發癲,唔會大吵大鬧,佢亦唔會因此失去我。佢亦唔會佔我不離不棄0既便宜。
我同我先生一齊經歷過佢遇上一個心怡0既第三者靚女高才生下屬。我地成功鞏固0左我地0既夫妻關係,我終止0左佢地0既曖昧互動,使佢地唔再見到再有發展的可能性 而又沒有減低我和我先生的夫妻關係。
我打退第三者的必有賭注(但不是全部)就是 如 Stephen 在 「外遇風暴下的急救對策」中講的:「沒有那個第三者會甘心做一輩子的第三者。」我亦以此人性來講明畀我先生知如果他要靚女高才生成為他的第三者,對她前程不好。如果他愛她,就要為她好,不好為了你一己私慾而誤了她的前程。我愛她,所以我選擇不留她,不給她可以擺脫成為你第三者的希望。在這方面來講,我可比我先生還愛她。我就是能撐得久成為我的優勢。
在這次風暴後,我也沒有不信任我先生。到現在事隔一年,我感覺不到有條刺。前幾日,我先生在鼓勵我做些主動維繫好朋友關係的事。他問我有甚麼人選?我還真心說 想和那靚女下屬建立好友關係。我先生平心說:「由於我兩在過去一齊有份把與她的關係搞得不好,看來和她做好友是不會成事的。」

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

昨晚7:00 81台節目講復婚,我好佩服佢哋,2000年結婚,老公三番四次出軌,終於離婚,但7年後復婚。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

男爵府

clyl03 發表於 19-12-9 15:36
昨晚7:00 81台節目講復婚,我好佩服佢哋,2000年結婚,老公三番四次出軌,終於離婚,但7年後復婚。
...

我都好佩服女主角,背叛左始終有條刺,好難克服

珍珠宮

回覆 crystal媽咪 的帖子

復唔復合到,我分析係好睇三方。簡單D形容,好似自己打開0既一份工與同事。
如果與同事關係搞得好,份工又做得好,唔會無拉拉出去搵過第二份工來打。就算被D獵頭0既高薪請過去新公司做,都唔係人人遇到如此吸引都會跳槽捨舊取新。因為新的亦有好多險要冒。如果翻來同上司講,亦有好多上司會睇重當事人在公司的重要性 包括人緣好唔好,貢獻如何 而offer 一D更好的條件 留人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

AudiQ7 發表於 19-12-8 18:46
Youtube Stephen 講外遇編不錯

長篇,請慎入。誤以為自己是我先生和他前妻的第三者,便將計就計,以第三者的位份能使出的有限攻略處於被動式來服我先生以原配的名份來公然待我。
Thank you.
I am watching "外遇急救下的風暴對策"

我先生是用英文來溝通的外國人。意思是我與他相處時不用漢族文化。
看過後我才明白原來我先生一直以來是以原配待我。打從一開始,佢就主動展開攻勢 與我建立三種 美國學者斯騰伯格認為的 美好愛情元素: 親密 +承諾+ 熱情

我先生就是 要我成為他生活上的點滴還是要到我這裏來滿足的。他要我記載下他所有喜歡與不喜歡。要教我知道他的小動作與小表情的含意。懂他的生活習慣。
我現在明白了,就算過去他前妻做齊所有 Stephen 的提議 來挽回 婚姻 (夫妻關係),為何最後我先生還是和我結婚了。因為我先生在還未認識我之前就已經對他與前妻的婚姻家庭狀態做過周全的分析與評估,在甚麼情況下挨到幾時會離婚都已經心中有數。在這之前,我先生也努力過而且付出了許多來挽回他和前妻的婚姻家庭。 而且與前妻溝通好等兒子獨立後會離婚。那時他和前妻已經分房睡。

我和我先生能 守得雲開見月明 的個案比較特殊。
我先生的前妻一直沒有show她知道我的存在。我也會懷疑他前妻其實知道我的存在只是選擇不面對。
我和我先生一致有共識地一日時辰未到,一日必需把我兩的夫妻關係蓋得好密實,不爆光。
我先生的前妻 與我先生溝通過 等兒子離家獨立後會離婚 後亦做過 Stephen 提出的對策。
例如以單獨旅行為一種反擊。她與我先生單獨去旅行。卻對我沒有任何打擊,沒有發脾氣,感情天平也沒有傾斜。我反而全力支持我先生待前妻如常。之後我先生回來後同我講晚上他和前妻在酒店雙人床睡時,他借著要用枕頭靠背的事實來用枕頭將自己身體和前妻身體隔開。告訴我他們沒有發生性事。
例如,我先生會經常性地同我回想他與前妻過去的甜蜜。我想她前妻也用了內疚感這招來對付我先生。但我先生卻相反地對我有內疚感。望我原諒或諒解,他與前妻的確有過去一同走過的歷史。我當然能諒解和平心接受。
後來,當我先生做到以原配的名份公然待我,法律文件上都以我為原配受益人,他還以體恤我的心情手按我手,真誠重視地望著我說:「過去的日子委屈了你,幸苦你了!」

別墅

真係好depends. 外面有一個,老土啲講,唔代表唔愛老婆,唔顧家。但同時亦唔代表能夠即飛岀面果個。回唔回頭,其實唔太關老婆做啲咩,忍唔忍讓,係關個老公本身取捨。簡單講,老婆唔需要攬個責任上身。
講真,你估分配時間咁易?你又覺得岀面果個唔會嘈佢無時間?咩角色都好,都係人一個。都有受傷害。
退一百步,邊個都無輸、無贏邊個。如果你當伴侶係一個伴,唔係全佔有的。關係會放鬆啲,大家都開心啲。

大宅

約會空姐 發表於 19-12-10 23:34
真係好depends. 外面有一個,老土啲講,唔代表唔愛老婆,唔顧家。但同時亦唔代表能夠即飛岀面果個。回唔回 ...

真係睇人, 亦睇兩人之間平時互動係點。 講我自己,習慣了多年無咩交流嘅生活, 一池死水, 靠穩定嘅環境和兩個人無咩要求,平淡過左好多年, 一直以爲感情穩固,好恩愛。但衝擊出現後,問題來了, 原來自己一直好空虛,會以為自己無所謂, 好多嘢可睇得開。 相信佢都係空虛, 所以外求,或造成左缺口比第三者入侵, 當然男人亦都係大都檔唔住d主動痴埋黎嘅女人, 尤其係有得免費任摸任攬又講明唔駛佢負責的。到我揭發後, 先發覺自己對呢個身邊人響屋企嘅位置睇法降呢左, 原來佢唔係我想像咁主導,而我一直要求佢忠誠, 對我一條心, 只係我單方面。 但我自己過唔到自己對外遇嘅事去take it easy, 我認為結得婚, 就係承諾, 就係唔只搵個伴, 搵個經營屋企嘅工作伙伴咁簡單, 除非奉行自由自在唔好簽婚書。 佢外求嘅事去引證左我哋一直存在嘅問題, 本來可能係我哋關係嘅轉機, 但無奈響呢個方式揭示下, 個傷口對我黎講太太太大了,唔係人人承受到被枕邊人背叛嘅感覺,夜夜要再訓埋一齊, 試問點面對佢,除阿女和屋企事情之外, 還可講啲咩?。 我相信佢都係因為內疚, 先壓抑對外面果個嘅感情, 而剛巧係第三者亦放棄。 但將來呢? 我點確保無第四, 第五者? 我已冇信心了。

別墅

syc7 發表於 19-12-11 08:26
真係睇人, 亦睇兩人之間平時互動係點。 講我自己,習慣了多年無咩交流嘅生活, 一池死水, 靠穩定嘅環境 ...

外面果個都係人,都需要你老公陪,花心思。你氹唔到,外面嘅咪會走。邊個需要咁委屈?三四五者,唔好睇得男人咁有本事。不如氹下自己仲好。

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-8 17:36

朋友case

點解可以咁冷靜?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minna456 發表於 19-12-11 21:33
點解可以咁冷靜?

男爵府

syc7 發表於 19-12-11 08:26
真係睇人, 亦睇兩人之間平時互動係點。 講我自己,習慣了多年無咩交流嘅生活, 一池死水, 靠穩定嘅環境 ...

最終離婚了嗎?

首頁

尾頁

跳至