親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

請問各位,我打算暑假帶兒子去英國博物館參觀,順便遊覽英國,如果想順便自駕遊,英國租車及用車上導航去地點,是否跟日本一樣方便好用?及有什麼自駕遊路線推薦,謝謝各位。

侯爵府

2019新春慶豚圓

ben2009 發表於 19-12-8 16:58
請問各位,我打算暑假帶兒子去英國博物館參觀,順便遊覽英國,如果想順便自駕遊,英國租車及用車上導航去地 ...

我而家糸英国自驾遊中,租車公司比左架Renault SUV我地,車上導航我地完全搞唔掂!我地用手机google maps咋。

因在London 市中心驾车要比congestion tax, 所以我地遊周边先,最后先入city 还車,之后就行路or bus or train到走果日。

我糸深水埗買張3 sim card,唔錯。

你仔幾大?太细 or 唔夠高都要用car seat 。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

侯爵府

ben2009 發表於 19-12-8 16:58
請問各位,我打算暑假帶兒子去英國博物館參觀,順便遊覽英國,如果想順便自駕遊,英國租車及用車上導航去地 ...

英國租車保險勁貴,如果通過網上agent租車最好預先安排保險。

如果你打算去多幾個博物館或歷史建築可以考慮買個Heritage Pass。

大宅

2020勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-1-11 04:51
我而家糸英国自驾遊中,租車公司比左架Renault SUV我地,車上導航我地完全搞唔掂!我地用手机google maps ...

Thank. 祝你旅途愉快。我的兒子不需car seat 了。你租的是手波還是自動波,連保費要多少錢?是否也是在機場租市區還車?有什麼自駕點値得去?

大宅

2020勳章

dillon 發表於 20-1-11 10:15
英國租車保險勁貴,如果通過網上agent租車最好預先安排保險。

如果你打算去多幾個博物館或歷史建築可以考 ...

Thank. 博物館收費不便宜,買張Pass 真是值得考慮。

侯爵府

2019新春慶豚圓

ben2009 發表於 20-1-11 10:22
Thank. 祝你旅途愉快。我的兒子不需car seat 了。你租的是手波還是自動波,連保費要多少錢?是否也是在機 ...

手波的,我老公揸。自动波貴d。
因为我地行李多,所以要租骂大d既車,租10日,290磅。損毁,被偷excess 1000磅。
因为insurance 太貴,好似要26磅一日,我地冇買。

我地机塲pick up, 市区还車。

其實我地去的地方,坐公交都去到,因為有2个小朋友,又多行李,想flexible d 先租車。

windsor legoland n castle
harry potter
norflok, st albans 探親
Cambridge
Bath
Stonehenge
Salisbury catherdral
London city (未plan details )
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

侯爵府

2019新春慶豚圓

ben2009 發表於 20-1-11 10:25
Thank. 博物館收費不便宜,買張Pass 真是值得考慮。

另外有張merlin pass,你上網check 下有咩景點。

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-1-11 16:49
另外有張merlin pass,你上網check 下有咩景點。

你地經邊度轉機去英國?

玩得開心d!!

侯爵府

2019新春慶豚圓

bosch 發表於 20-1-13 05:40
你地經邊度轉機去英國?

Doha。 我地坐Qatar 。

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Mrs.Kangaroo 發表於 20-1-13 06:44

好坐嗎?

侯爵府

2019新春慶豚圓

christyheihei 發表於 20-1-15 18:17
好坐嗎?

坐位ok,食物就麻麻。
我Sydney 出发的。

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-1-13 06:44

我成日覺得澳洲去歐洲係創舉...

syd-doh 要坐16個鐘, 中途係咪完全冇停站? 我都好想去澳洲玩, 但見到飛咁耐就唔敢, 我諗我要來回程響hk stopover 至得.

侯爵府

2019新春慶豚圓

bosch 發表於 20-1-15 21:49
我成日覺得澳洲去歐洲係創舉...

糸呀,冇站。
我都糸第一次,其實都可以接受。
我老公就爭d,佢人高脚長,对于佢黎讲系受罪。
系時差难搞d,人老左比較难识应!
我细仔頭一星期的dinner 完全skip 哂,頂唔到。大仔有一餐就半途瞓左。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊