自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2020勳章

回覆樓主:

因為有自由,有民主

別墅

2020勳章

tiffpman 發表於 19-12-9 15:28
我都唔明,好悶,超悶,十分悶,旅行都唔會有興趣既地方。但我識人,去極都唔厭,一年去幾次
...

因為物價平,去到洗錢唔使諗,食一餐火鍋價錢係台幣=港幣,珍奶30台幣,香港要30港幣,去到可以變土豪,如果有錢多數人揀去日本啦

男爵府

2020勳章

ChaBean 發表於 19-12-9 20:05
因為物價平,去到洗錢唔使諗,食一餐火鍋價錢係台幣=港幣,珍奶30台幣,香港要30港幣,去到可以變土豪,如 ...

我可以肯定,我朋友比我有錢。佢帶我地去既食肆,貴過我係香港食。

大宅

2020勳章

opl2 發表於 19-12-9 18:32
其實我上面講左幾次車嘅問題
除咗馬路,佢地好似一d 危機感都冇,喺小街,一條好窄嘅路,但旁邊 ...

啲交通真係好恐怖,可能吾慣啦,佢地啲車轉灣係同行人睇同一盞燈,雖然話行人優先,但都會有人車爭路嘅情况,嚇到我要急急腳咁過。行夜市又係,啲電單車係咁响你前後經過,顧住睇車仲邊有心情行。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

康媽 發表於 19-12-8 21:26
係呀,希望果200幻人快d過去

我覺得港府應該積極啲鼓勵200幻人快啲去移民台灣,送埋單程機票都得,跟住即刻註銷佢哋香港身分證。
咁樣香港就可以真正光復了!

瑪瑙宮

2020勳章

朋友之前假期多數去台灣,問佢地玩咩,話好玩平!
呢幾年d假期去日本,問佢唔係鐘意台灣,佢話因為之前無錢又想旅行咪台灣囉!其實邊好玩。

男爵府

你問吓由香港島搬去新界果d咪知,overall而言新界落後過香港島

大宅

tiffpman 發表於 19-12-9 20:16
我可以肯定,我朋友比我有錢。佢帶我地去既食肆,貴過我係香港食。

其實啲人個個都係聽人講,台灣可以平玩亦可以貴玩,日本亦一樣可以食一千円一碗麵或者兩萬円一餐和牛炭火燒,呢兩個地方我差唔多個個月都去,消費其實吾差得好遠,有啲人連果個地方都吾熟悉就作出評價話台灣係冇錢先去就真係笑死人⋯⋯

珍珠宮

2020勳章

Apple011 發表於 19-12-9 17:57
我唔覺得咁係咩值得讚美既事,道德倫亡,社會風氣敗壞,遺禍下一代,違反中國傳統價值。你咁鍾意你咪去囉
...

咩叫中國傳統價值先?不孝有三,無後為大,所以三妻四妾都OK嗰啲傳統?

大宅

2020勳章

ChingYee123 發表於 19-12-9 00:54
台灣人肯定好過依家香港呢班黃黑人,特別係香港呢班暴力黑衣人,真係衰到無有人!

台灣當年既太陽花運動, ...

可惜仍然有好多香港人支持,究竟呢班香港人個腦係唔係裝x

伯爵府

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

opl2 發表於 19-12-8 19:34
啱啱去完台北,周圍都殘殘舊舊咁,咩都好落後咁,d 交通又亂黎咁,明明綠燈d 車都係咁行 又多乞 ...

要自由民主就冇經濟!
人工平均5K, 死未!
20年前第一次去,20年後都無進步過!

大宅

2020勳章

我以前曾經好鐘意台灣..
成日快閃過去..
因為近.. 消費低.. 台灣人普遍都 nice..
但而家已經覺得好悶..
真係好似一直都無進步過咁...
而家連旅行都唔想再去..
莫講話移民..

大宅

2020勳章

cheng100818 發表於 19-12-9 22:38
可惜仍然有好多香港人支持,究竟呢班香港人個腦係唔係裝x

好多原因..
黃媒毒媒文宣洗腦太成功..
香港人好多都反中仇中..
而家中國急速發展.. 自然挑動到好多人神經..
仲有民主女神既糖衣太美好..
好多人都懷有虛幻既民主夢..
但佢地都忘記咗 (或未出世)..
香港最美好既8、90年代..
從來都無民主..
香港並唔係因為民主而係國際舞台發光發亮..

大宅

Apple011 發表於 19-12-9 10:54
台灣20年冇進步過, 落後野蠻衰過大陸,勁多同性戀,道德風氣敗壞,崇日,唯一係反中所以咪吸引香港班曱甴 ...

諗起台灣好多恐怖新聞,最深印象,同性雜x P

Apple011    發表於 19-12-10 09:04

別墅

回覆樓主:

移民門檻低,不過台灣唔係我杯茶,但去旅行唔錯嘅,好抵玩,仲平過去深圳澳門

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 19-12-8 19:34
啱啱去完台北,周圍都殘殘舊舊咁,咩都好落後咁,d 交通又亂黎咁,明明綠燈d 車都係咁行 又多乞 ...

呢個世界冇地方好得過香港。

可惜既系,香港人唔知
唯有去第度睇下可以創造另一個香港出黎嗎 加油啊!

寶石宮

2020勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-12-9 13:58
因為係香港d老人家先咁慘,年紀咁大都要繼續做,無得退休

我估係香港通漲勁
大悲無淚,大悟無言,大笑無聲。

大宅

viviqueen 發表於 19-12-8 20:34
台灣係一個全民公投既民主自由國家。這是香港人移居台灣既原因。其次是文化比較接近,門檻比較低,相比美/澳 ...

民主+窮開心,咁叫多d手足去啦,唔好留戀香港。

子爵府

2020勳章

babytt2 發表於 19-12-8 20:37
可以去台灣鬧政府鬧足一世

你好有建設性!

子爵府

2020勳章

meihuang1234 發表於 19-12-10 08:42
民主+窮開心,咁叫多d手足去啦,唔好留戀香港。

但係,人哋唔睬班耳屎

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊