自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

單元十六~ 《回魂》一
頭七,中國傳統喪葬習俗
傳統習俗說,死者魂魄會在「頭七」當天返家,看最後一眼親人
按照習俗,家人應該準備好飯菜,並迴避,一般採取睡覺形式。
當然會有一些特別思念死者的親人,為了見死者最後一面,不惜破壞禁忌,「檢測」死者是否返家……
那麼,「頭七」真的能見到去世的親人嗎?
因香港受新冠肺炎疫情影響關係,醫管局全線暫停家人到醫院探訪病人
所以我們一家人最後團聚是在新年~年初一
當時老豆情況已經好差,神智不清醒及已經完全認不到我我們......
自這次見面後,
我、阿妹及阿媽便再探望不到老豆......

大宅

回覆樓主:

之後我們一家既心情,每日都掛念及擔憂老豆身體狀況,當時真的非常折磨我們
到2月27日晚上11:45我收到醫院緊急電話,叫我們盡快到醫院見老豆最後一面,可惜到最後,我們一家去到醫院,老豆已經安詳地離開了我們
我流着淚用手拖起老豆的手,但我仍感到他身體很温暖,之後我便向著老豆說:「老豆!你唔駛驚呀!阿媽、我同阿妹都係度!」身旁阿媽已經崩潰地狂哭,而我唯有強忍自己淚水,好冷靜拖着阿媽離開病房,然後再同阿媽說:「妳唔好咁啦,老豆見到妳咁,佢會好難過同唔捨得架,妳知道架,老豆宜家一定係我地附近,我地要好好同老豆道別」

大宅

回覆樓主:

阿媽聽完之後,隨即抹面上既眼淚,然後對住空氣說:「老豆,記得要揾我地其中一個,我地等你呀」
待續

伯爵府

《一場病 5》
A問師父點解嗰隻嘢會跟住佢, 師父就話咁你要諗吓你頭痛之前去過邊﹑發生過乜喇… A就醒起大病之前撞到舊同學, 當時在地鐵站等緊車, 個舊同學突然拍自己膊頭, 成個人嚇到彈起, 跟住就開始病喇… 師父就話好大機會係嗰時喇… A又問而家係唔係即刻冇事喇… 師父話唔係, 嗰隻嘢肯走, 係因為應承會每個月燒d祭品畀佢先至肯走咋.

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

waiting046 發表於 20-3-29 23:42
《一場病 5》
A問師父點解嗰隻嘢會跟住佢, 師父就話咁你要諗吓你頭痛之前去過邊﹑發生過乜喇… A就醒起大病 ...

關唔關時運低事.....

伯爵府

Eddyvivi 發表於 20-3-30 00:28
關唔關時運低事.....
讓我補充一下…
真係唔好拍人膊頭, 有時人哋嚇一嚇, 當事人個氣場弱咗, 就有機可乘…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

waiting046 發表於 20-3-30 00:38
讓我補充一下…
真係唔好拍人膊頭, 有時人哋嚇一嚇, 當事人個氣場弱咗, 就有機可乘…
...

我都認同

男爵府

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

追~

男爵府

複式洋房

回覆樓主:

大宅

大宅

回覆樓主:

~回魂夜~ (二)
之後嗰兩天,我和阿妹已安排好老豆身後事,亦從師傅口中寫低了老豆既頭七,及回魂時間及一切事項
我阿媽和老豆早在三十多年前,早已離了婚,但慶幸他們一直的關係,就好像現實中~謝賢及狄波拉一樣,再見亦是好朋友,他們關係昇華到如家人一樣
某個下午,我、阿妹及阿媽正商討老豆身後事宜
「老豆既頭七同回魂儀式,妳地決定好邊度做未」阿媽問
我與阿妹對望一會,之後我便說:「我嗰度好似方便啲,老豆起碼識路番黎揾我」
「唉!我仲記得老豆生前成日講,難得我上左車買到樓,佢好想睇到我新居,重話一定要黎我新屋食飯...可惜...」阿妹眼红红地說

大宅

回覆樓主:

「都啱既,老豆都未去過妳新屋,我地一直既飯局不嬲都係阿欣度食,係阿欣嗰度做比較好啲」阿媽輕拍阿妹手說
如是者之後嗰幾天我地三母女,每一晚我們三人一定會互通電話,滙報大家有冇見到及夢到老豆,但可惜大家都並沒有收到老豆任何信息
直到老豆頭七當日,阿妹下午番到補習社後,便好緊張拉着我說:「入一入房先,有野同妳講,但唔好比Honey聽到」
介紹02家族新成員登場
Honey
~阿妹個仔 今年5歲,
屬高靈人仕之一
待續

大宅

男爵府

翡翠宮

waiting046 發表於 20-3-30 00:38
讓我補充一下…
...

呢樣我聽過

大宅

男爵府

回覆樓主:

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至