自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

明天我更新故內容中,會涉及好幾位法科師傅看法,但我想說明清楚一點,我尊重每一位師傅及宗教,只係我嗰刻太担心阿妹及某些因素,並不代表我不信任A師傅,只係最後選擇較適合阿妹方法
故事中,我絕不會加多減少當中對話細節,會如實將事實寫出來

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Eddyvivi 發表於 20-4-7 20:44
明天我更新故內容中,會涉及好幾位法科師傅看法,但我想說明清楚一點,我尊重每一位師傅及宗教,只係我嗰刻太担心阿妹及某些因素,並不代表我不信任A師傅,只係最後選擇較適合阿妹方法
故事中,我絕不會加多減少當中對話細節,會如實將事實寫出來

OK

男爵府

大宅

男爵府

留貓毛一條
Keep calm & carry on

大宅

回覆樓主:

~回魂夜~ (八)
終於來到星期五晚,當晚我老公駕車載我和阿妹到A師傅道堂
「我覺得自己好負能量,好恐佈...我尋晚望着個窗口(阿妹住10樓),竟然會諗自己跳落去會係點...又試過自己楂楂下車,諗如果前面個迴旋處撞埋去會係點?」阿妹自言自語地說
我同老公聽完,即刻嚇到我地二人不敢作聲,我立即扮作鎮定說:「冇事既!放心!我地會陪住妳,妳唔好亂諗野,同埋妳呢排唔好揸車住先,休息下」
「哦」阿妹彷彿像個小孩子語氣答我
入到A師傅道堂後,我們三人輪住上香給師公,之後便靜靜坐在一旁,A師傅說要待師公給她信息,才可以開始

大宅

回覆樓主:

大約等了三十分鐘左右,A師傅走在祭壇前默不作聲數分鐘,之後A師傅便走回我們身旁說:「妳們係咪應承左老豆啲野冇做?」
我真的嚇到不禁大叫出來
「師傅!妳咁講...即係攪到阿妹咁樣,原來係我地自己老豆!吓!唔係嘛!」
「你老豆話阿妹應承過佢啲野冇做,同埋阿妹做過啲事令佢好唔開心,所以要跟住佢,令到佢唔舒服」A師傅說
阿妹聽後雙眼立刻通紅,便委屈地說:「我地冇做過呃佢既事」
A師傅好認真再說:「妳老豆係唔妥協妳一個,你地兩父女之前係咪有啲問題?」

大宅

回覆樓主:

我眼見面前神情恍惚及面色憔悴的阿妹,我真的禁不住心中怒火說:「做左四十幾年一家人,試問大家點會冇嘈過交,冇甩過底呀!唔係因為呢啲咁少事就攪自己個囡呀?」
A師傅搖頭嘆氣說:「心病還須心藥醫,唯一辦法係要妳老豆肯原諒阿妹,佢先肯走,唔係佢會繼續跟著阿妹,因佢係妳地親人,普通邪靈就話可以打散佢啫」
「吓!咁即係要佢肯原諒阿妹,所有得罪佢既過錯,佢先肯放過阿妹,佢地之間點會有咁大仇口,由細到大,我地兩姊妹對得燈火講,從冇做過不孝既事,對老豆唔好,老豆對阿妹未必係最錫,但未至於會咁憎恨佢...」我真係好難相信係事實

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

精彩,追....

大宅

毛 1950

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

毛毛

男爵府

男爵府

大宅

大宅

樓主,如果你身邊發生鬼神事情,相信你都會相信前世今生,相信你爸爸和妹妹之間既業力不只是今生今世所發生的事,如有宗教信仰,多念經迴向俾家人,希望早日化解業力你做咁多善事,你一家人好快就平安,祝福

大宅

我愛小魚仙 發表於 20-4-9 10:05
樓主,如果你身邊發生鬼神事情,相信你都會相信前世今生,相信你爸爸和妹妹之間既業力不只是今生今世所發生 ...

我只盡自己能力,可以幫到疫情中艱難既人已足夠
爸爸當日可以走得好安祥冇痛苦,我相信上天憐憫我們一家,故此我到現在仍繼續
義工既工作,希望可以儲蓄行善里數,幫助到過身既爸爸及年老既媽媽
今晚將會更新故事

男爵府

睇過好多故事, 好多時都見啲師父話係會講大話, 咁哩隻係咪大話呃你地係爸爸

大宅

fatfat-hippo 發表於 20-4-9 14:33
睇過好多故事, 好多時都見啲師父話係會講大話, 咁哩隻係咪大話呃你地係爸爸 ...

Bingo妳好聰明,劇透左......之後故事

大宅

回覆樓主:

~回魂夜~ (九)
A師傅臉上帶點為難地說:
「妳阿爸真係好固執,佢不停話自己好唔開心,話佢喺三十年前發生左一件事之後,佢就從未開心過」
「下!又乜野三十年前呀,我同阿妹嗰陣時得嗰12歲同10歲,我地何德何能做到咩事可以令佢唔開心可以三十年呀!
師傅妳幫我問佢,我唔想成晚係度好似玩猜謎咁,我地做過咩事?讀書唔夠高分定我地駁咀駁舌...」我真係開始火都黎埋
A師傅垂下頭自唸自言,之後說:「我問妳老豆佢冇答我,妳地諗唔諗到咩事?」

大宅

回覆樓主:

我嗰一刻望著身旁虚弱不堪既阿妹,而另一邊A師傅不斷要我去猜究竟發生咩事,我真的忍不住帶有點氣忿說:
「我地自問冇做過啲對老豆仆街既事,我重好記得老豆臨走前,我地一家人在過年前喺食團年飯時,一家人都將所有既感受及昔日對錯,大家都好剖白講哂出黎,但宜家轉頭老豆走左,佢就咁纏住阿妹唔放,我真係接受唔到係事實」
A師傅便再說:「唔係一定話係子孫,就唔會攪架」

首頁

尾頁

跳至