自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭,年年8成學生升英中,但距離屋企要45分鐘火車車程,比你地會點選擇,兩間都適合小朋友程況下 小學係咪最緊要近?如果選返母校學校又冇提供校車,要自己搵保姆車或親自送上下學 又係苦惱

男爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:30
一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

母校

珍珠宮

環保接龍勳章

一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

除非升咩中學都冇乜所謂,否則一定係母校。

不如開名xx vs xx更加可以深入衡量下。

大宅

回覆 柔柔寶貝 的帖子

我會選近的小學,單雙不要理。小孩遲些起床是舒服開心,有時功課多,回家快時間好用。

水晶宮

我女讀個間,係彩虹區, 我以為已遠離上水粉嶺,會少大陸
但事實話我知, 9成係單非, 幸好的,應該沒有雙非,
好似得我係"香港人"咁.
全部都係大陸媽媽, 有d 仲生幾個,

我覺得揀小學, 交通都好重要, 45分鐘我覺得耐,
最好唔洗答車, 就算答車, 15分鐘內最好.

其次, 係程度深淺,
我女用既書本係好淺, 默書小,
另外, 上學期只得評估,同測驗,無考試.
對於我女坐唔定, 專注力不足, 係好合適.
壓力相對無咁大~(但對於佢小一黎講, 一樣大)
會跟課程,唔會教快或教慢,知道學校個方向, 小一上學期, 主力係打好個底,
並不是催谷.

我有朋友, 個間, 課程好深,
每個星期默書不在話下, 仲要小一已背默,仲暗示家長,俾小朋友補習
(一年級咋...)
背唐詩,一句句咁默.

介唔介意講邊區.. 上水區既話..
我可以答下咀.

大宅

回覆樓主:

其實係"車程遠vs校風"……我會選校風比較好嘅一間,將來升到好嘅中學,直接影響小朋友入大學,即係一輩子嘅事,斷能為咗省麻煩而花時間讀間差嘅,諗深D,扣除放假,一年要花多少日接送?到了小四、小五,也可以嚐試訓練小朋友自己返學喇……

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

不如你出校名會比較易答

子爵府

母校

有無可能搬屋?

大宅

李露眉 發表於 19-12-9 10:38
我女讀個間,係彩虹區, 我以為已遠離上水粉嶺,會少大陸
但事實話我知, 9成係單非, 幸好的,應該沒有雙非,
好 ...

樓下果間就係粉嶺區,但小學名就唔講了,自己母校係91校網,屋就唔會搬了

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-12-9 10:45
母校

有無可能搬屋?

搬屋唔會了

水晶宮

回覆樓主:

梗係母校

好學校唔會起正屋企樓下

我仔小學至中學,每程超過一粒鐘

水晶宮

回覆 柔柔寶貝 的帖子

我以仔女前途著想,選母校。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

升中派位機制下,小學本身一向水平,對小朋友派位有好大影響。如果你重視升中前境,應該揀母校。

小學一讀六年,邊間最適合佢?視乎小朋友學習能力同性格,太淺無挑戰性,太深跟唔到,學校嚴格有人驚,學校放鬆有人無所適從。

男爵府

回覆樓主:

會先揀沙田母校,始終升小一壓力比升中學小,沙田區中學選擇比較多。
不過樓主要考慮,沙田區top果批小學,舊生都未必穩入。

大宅

miffyumiffy 發表於 19-12-9 10:48
梗係母校

好學校唔會起正屋企樓下

謝謝你的回應,因家中長輩,老公都叫我唔好選咁遠,樓下就好 因為k1已選了屋邨入面既幼稚園,小朋友學左好多壞習慣返黎連性格都變埋,所以驚小學更易受同輩影響,要更慎重揀一間放心嘅學校。

大宅

msbear 發表於 19-12-9 11:01
會先揀沙田母校,始終升小一壓力比升中學小,沙田區中學選擇比較多。
不過樓主要考慮,沙田區top果批小學, ...

如果最後決定係揀返母校,派唔入我地都會試下叩門,如果再唔得就認命啦

琥珀宮

咁細個,近好緊要,多休息腦袋先靈活

伯爵府

45分鐘都幾遠㗎喎,近果間好喇

水晶宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:45
樓下果間就係粉嶺區,但小學名就唔講了,自己母校係91校網,屋就唔會搬了
...

其實而家無左雙非,
單非既, 無處不在,
我女唔讀小學, 都唔知真係咁多男人娶大陸婆,
真係9成, 遠至彩虹都9成.

所以如果粉嶺,雙非係無,
單非都好多好多.

如果係逃避唔到, 不如呢個唔好作考慮因累,
主力睇校風同, 教學方向,

樓下近真係好好, 朝早放學慳唔小時間,
因為我覺得, 休息好更要,
唔可以放太多時間係車程,
如果係男仔, 5,6年級可自己番學放學.

男爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:45
...

母校係91校網, 如果係呂小的話、我係EK見到今年宗教分+ 校友分都唔入。

首頁
12345...7

尾頁

跳至