自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

回覆樓主:

屋村多數,十个有8个係大陸媽媽,我如果唔係有2个太细,我也會出去

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 BK Milk勳章 畀面勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:01
謝謝你的回應,因家中長輩,老公都叫我唔好選咁遠,樓下就好 因為k1已選了屋邨入面既幼稚園,小 ...

我同你調返轉,之前喺九龍塘名幼,學咗好多壞習慣,依家轉返去屋企樓下愛心幼稚園,我覺得我小朋友仲乖左。
我大果個KTS KRS也放棄左,讀屋企附近津小,都六、七成升band one EMI

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 BK Milk勳章 畀面勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:04
如果最後決定係揀返母校,派唔入我地都會試下叩門,如果再唔得就認命啦
...

叩門要k2就做準備,加油!

男爵府

回覆樓主:

母校十搬屋

大宅

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:30
一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

母校
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

禁止訪問

2020勳章

水晶宮

母校,八成升英中,淨係尼點已經無得輸

大宅

2020勳章

回覆 柔柔寶貝 的帖子

揀間近,因為車程45分鐘,太耐。一般小學上課時間8點前,放三點幾,有時會有課外活動放5點。
如果母校可能六點起身,但早起唔係問題。放三點幾最快返到屋企已經四點幾,換衫食下茶點,做埋功課,已經六點。之後晚飯、沖涼、玩、温習,六點要起身嘅小朋友應該9點就要瞓,甚至更早。如有課外活動、興趣班嘅話返到屋企已經六點,當你計下時間就會知每日都打仗一樣。
初小功課量、温習量唔多,但一般手腳慢。
高小功課量多、温習量多時,手腳快都係同時間競賽。

男爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:45
樓下果間就係粉嶺區,但小學名就唔講了,自己母校係91校網,屋就唔會搬了
...

91網8成入英中?我大概猜到哪一間,你肯定夠分數入?校友+宗教未必入得晒,無宗教分機會更少
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

母校,找保姆車
我仔幼稚園,小學都是坐保姆車,車程30-50分鐘,已經習慣早睡早起

水晶宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:14
前者升中全級頭20個派到b1英中,其他學生都派b2,3中中,後者8成升英中,話晒都91英中選擇較多。
...

級頭20先穩入b1,學校全級人數幾多人?
如果唔夠33%入b1,間學校都寶寶地了

子爵府

2019新春慶豚圓

講真我從來唔會貪近去返學

我d仔女由幼稚園開始已經由九龍過香港返學

仔 pre nursery 由藍田去太古返學, 我自己坐地鐵接送
女 k1-k3 由紅磡去大坑返學, 工人巴士接送

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

如果係呢間,俾個心理準備你

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

2019新春慶豚圓

到升中樓主就會明白 80%入英中和頭20名至入到英中既差別有幾大... 到時你會覺得花車程45分鐘係値得...

男爵府

回覆 柔柔寶貝 的帖子

其實你唔搬, 就只有自行呢一round可以試母校, 夠唔夠分入, 其實都估到一二, 如果好似樓上咁講, 25分都唔係必入, 如果你得20分, 就真係睇你想唔想搏, 年年都唔同, 有時會有一兩個位20分入到, 但當中有幾多個20分去爭呢一兩個位呢? 你想搏咪試下囉
到統一派位, 你只可以用返粉嶺地址去派, 都係揀返樓下間學校嫁啦

1. 如果你有人揍返放學既, 又解決到坐車問題, 咪go ahead, 就算有褓母車, 臨時學校返放半日, 早放, 係咪一定有車, 遲到點計? 有D學校自己有校車, 上到校車就唔當遲, 如果你出面既褓母車, 學校未必會唔當你遲
2. 家下既外在環境, 你放唔放心比個小5/6既小朋友自己出入?
3. 課外活動好重要, 放學要參加, 即係遲走, 仲會唔會有第2輪車比你坐返屋企? 無的話, 你就要搵人去揍佢返屋企, 星期六要返學練習, 學野, 車程又係兩個鐘

跨唔跨區去第2個區讀書, 最緊要係考慮人手問題, 如果有車車佢返放學, point to point, 佢係車可瞓下, 就無咩所謂, 但如果要個小朋友日日上火車迫, 上上落落, 多兩個鐘來回, 比佢休息下, 玩下好過, 到高小時, 多D時間做功課溫習, 個兩個鐘就會好好用, 而且有時如果要補習, 你會覺得夜晚好唔夠時間用

其實有無一間, 係步行多小小, 又近小小屋企又好DD既可以揀下呢, 兩間之間拎個平衡

公爵府

回覆樓主:

母校+搬屋

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:30
一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

一定係母校
因為到升小學實有優勢
到時搭校巴

大宅

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:33
我問左校車真係唔到,係咪要自己搵保姆車?

你睇下保姆車能否到大圍火炭或沙田火車站接,那你就不用直接送到學校門口

別墅

a9602066 發表於 19-12-9 11:55
要留意中學派位係跟小學校網,所以你要諗埋中學邊區你鍾意多,同埋果區有冇心儀中學。
...

唔好意思,想問下小學上中學點解一定要跟小學校網,因為我仔今年報自行入佐母校在大埔区,但小朋友鐘意天水圍一間小學,我自己而家15/16中,因為將來中學我想佢在大埔讀,thx

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊